palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

VÍZJELKINCS-VADÁSZAT pályázat tudóspalántáknak

MAPAVIT pályázatKutass velünk! Keresd a papírba rejtett vízjelkincset! A Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság – MAPAVIT – gyermek és ifjúsági pályázatot hirdet a régi papírok vízjeleinek felkutatása és keletkezési adataik felderítése érdekében. A pályázat célja nemzeti kultúránk hagyományainak megőrzése, dokumentálása.

A pályázat témája a 14. század elejétől a 20. század közepéig készített papírokban látható vízjelfigurák, ábrák, jelek, szimbólumok keresése.

A pályázaton részt vehet minden, Magyarországon vagy a határon túl élő iskoláskorú fiatal.

Díjazás: vízjelkutató (filigranológus) díszoklevél és különleges, vízjeles papírgyűjtemény az első három helyezett számára. A legjobb pályamunkák megjelennek a Magyar Vízjel című folyóiratban és a Magyar Papír-és Vízjeltörténeti Társaság honlapján. Nem a megtalált vízjelek mennyisége, hanem a vízjel ritkasága, különlegessége számít.

Pályázni kizárólag elektronikusan lehet. A pályaműveket e-mailben kérjük beküldeni a mapavit@gmail.com címre.

Technikai adatok: ábra JPEG vagy TIFF formátum, 300 dpi. Szöveg Word formátum, a beküldő nevével, korával, elérhetőségével.

Letölthető dokumentum

vizjelkincs_vadászat pályázat

Beküldési határidő: 2011. november 30.

Díjkiosztás: 2011. december hónapban

Egyesületünk honlapja: http://mapavit.extra.hu

Hasznos tudnivalók vízjelkincs-vadászathoz

Magyarországon már a 14. század elejétől használunk vízjeles papírt. A papírkészítő-mesterek gyakran rejtettek el olyan jeleket (vízjeleket), amelyek csak a fény felé tartva válnak láthatóvá. Felfedezheted és megfejtheted jelentésüket Te is, ha leleményesen kutatsz utánuk. A vízjelek mesélnek régi korokról, szokásokról, hitvilágról, Istenről, szentekről, állatokról és még sok másról is.

A vízjelkincs vadászat megkezdésekor feltétlenül szükséged lesz szüleid, nagyszüleid, tanárod vagy más felnőtt segítségére, mert a vízjeleket rejtő régi papírokat tőlük kell elkérned egy kis vízjelkutatásra. Haladj lépésről-lépésre, mint egy igazi kincsvadász!

  • 1. Lépés: A vízjelkincs felderítése. A feladat nagyon egyszerű: óvatosan tartsd a papírt a fény felé, és alaposan vedd szemügyre, hogy vannak-e benne olyan jelek, amelyek egyébként nem láthatók. Ne siess, előfordulhat, hogy nehezen találod meg a vízjel vonalait, mert írott vagy nyomtatott szöveg vagy rajz elfedheti. (Ajánlás nagyobbaknak: ha van kedved, tanulmányozd a szöveget is, miről szól az irat.)
  • 2. Lépés. A vízjelkincs megörökítése (lerajzolás vagy fényképezés, esetleg mindkettő). Ha vízjeles papírra bukkansz, ügyesen helyezd el úgy, hogy le tudd rajzolni a benne lévő ábrákat. Ezt legjobban úgy tudod megoldani, ha óvatosan a napfényes ablaküvegre vagy átvilágító asztalra helyezed, ráteszel egy vékony, tiszta papírlapot vagy pauszt, és puha grafitceruzával átmásolod a vízjelképet. Vigyázz, ne nyomd rá a ceruzát, nehogy megsértsd az eredeti papírt. Arra is figyelj, hogy a vízjel állása nem mindig azonos a papíron látható írással.
  • 3. Lépés. A vízjelkincs adatlapjához szükséges adatok felvétele, az adatlap kitöltése. Az adatok kitöltése értelemszerűen történik, az sem baj, ha valamelyik adat hiányzik vagy nem olvasható.
  • 4. Lépés. A kész pályázat elküldése e-mailben (rajz vagy fotó és adatlap) a mapavit@gmail.com címre.