palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vontobel-Amadeus Művészeti Díj – pályázat magyar és német kurátorok részére

amadeusA hazai legnagyobb kortárs művészeti magánalapítványnak egyik évek óta kiemelt támogatója a svájci Bank Vontobel AG, aki idén felkérte az alapítványt, hogy hozzon létre egy maradandó, művészetpártoló, önálló programot. Ennek eredményeként 2014-ben az Amadeus Művészeti Alapítvány megalapítja a Vontobel- Amadeus Művészeti Díjat.

A Vontobel-Amadeus Művészeti Díj célja a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi kapcsolatainak előmozdítása, illetve kiemelten fontos művészeti területek támogatása. Ennek érdekében az eddigi munkánkhoz híven ismét széles szakmai átgondolás alapján, a hazai szcéna számottevő szervezeteivel együtt dolgozva minden évben új koncepcióval töltjük meg a Vontobel- Amadeus Művészeti Díjat.

Az idei évben a Berlin és Budapest között mozgó művészeti szereplők összekapcsolásával indítjuk programunkat, melyre a Fiatal Kurátorok Programunk szakmai partnerével a cARTc Közhasznú Kulturális Egyesülettel alkottuk meg a koncepciónkat. A projekt keretein belül egy különleges kurátori pályázatot hozunk létre, ezzel ösztönözve a két város közötti kulturális kapcsolatok áramlását.

Tekintve, hogy ebben az évben az Art Market Budapest kortárs művészeti vásár meghívott vendégvárosa Berlin, kiváló alakalom az esemény a Vontobel-Amadeus Művészeti Díj idei évi művészeti koncepciójához kapcsolódó győztes pályázati kiállítás megrendezésére és a díj átadására.

A pályázat tartalma, a helyszín és a pályázók köre:

Pályázat során magyar vagy német kurátoroktól/kurátorcsoportoktól várunk kiállítási pályázatot. A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a pályaművek, ahol magyar és német képzőművészek közösen nyújtanak be kurátori kiállítási koncepciót.

A pályázat nyitott minden 40 év alatti német és magyar kurátor, művészeti szakember számára. A pályázat végén egy nyertes koncepciót választunk ki, mely az Art Market Budapest kortárs művészeti vásár időpontjában (2014. október 9-12.) és helyszínén (Millenáris) egy erre kijelölt 20 nm-es standon kerül megvalósításra.
A nyertesek a díjat ünnepélyes kiállítás megnyitó keretei között vehetik át, széles közönség előtt a Vontobel Bank képviselőitől.

Koncepció:

A pályázati kiírás hangsúlyt fektet a pályázó anyagában a kiállítás koncepciójára, elméleti és gyakorlati megközelítésére, továbbá a kiállítás megvalósítására és a tervezés során felmerülő feladatmegoldás folyamatára (idő – feladattervezése, kiállítótérben való gondolkodás, munkafolyamatok prezentálása).
A koncepció lehet egyéni vagy csoportos kiállítás. A kiállítások kidolgozásánál figyelembe kell venni a megvalósíthatósági szempontokat (installálási lehetőségek, szállíthatóság stb.). A pályázatra jelentkezni a www.cartc.hu vagy a www.amadeusalapitvany.hu oldalon lehet a jelentkezési adatlap kitöltésével.

A pályázat menete:

A pályázatokat a jelentkezési határidőig várjuk, az azon túl érkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni. A pályázati anyagokat szakmai zsűri fogja elbírálni.

A zsűri résztvevői:
Kigyós Fruzsina (cARTc), Ledényi Attila (Art Market Budapest), Nicole F.Loeser (WHITECONCEPTS  galleria), Varga Zsuzsanna (Amadeus Művészeti Alapítvány),

Letölthető dokumentum

Vontobel Művészeti Díj Pályázati kiírás

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 6.

Eredményhirdetés: A nyertes pályázókat e-mailben értesítjük szeptember 8-ig.

Megvalósítás: A koncepció megvalósítására egy hónap áll rendelkezésre együttműködve a két szakmai szervezettel.

Formai követelmények:

Az érvényes pályázat benyújtásához a www.cartc.hu vagy a www.amadeusalapitvany.hu oldalon található pályázati adatlap kitöltése és a csatolt dokumentumok e-mailen történő elküldése szükséges. A pályázati anyagokat magyar vagy angol nyelven várjuk. A pályázati anyagot PDF formátumban kérjük (egy PDF dokumentumban összeállítva), melynek tartalmaznia kell:

  • önéletrajzot,
  • koncepciót (legfeljebb 3500 karakterben)
  • műtárgyak fotóit
  • részletes költségvetést
  • megvalósításra vonatkozó timing-ot

A pályázatokat elektronikus úton várjuk az alábbi címre: palyazat@cartc.hu

Díj: 1.000 €
A nyertes pályázó részére ezen felül biztosítjuk a műtárgy szállítási, installálási és szállás költségeket.

További információ a kigyosfruzsi@cartc.hu és a varga@amadeusalapitvany.hu címen kérhető.