palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

WAZ Médiacsoport és a Nemzetközi Újságíró Szövetség Bátorság-díj pályázata

WAZ Médiacsoport és a Nemzetközi Újságíró Szövetség pályázataIdén első alkalommal ítélik oda a „Bátorság-díjat” a nyomtatott és az online média legelszántabb újságíróinak. A nevezéseket május 15-ig várják.

A WAZ Médiacsoport és a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) Szófiában, Délkelet-Európa 2. Médiafórumán jelentette be 2008 novemberében, hogy új díjjal kívánja támogatni az oknyomozó újságírást. A „WAZ-IFJ-díj a bátor újságírásért” olyan újságírókat ismer el, akik a hatalommal való visszaélés leleplezésénél példamutatóan bátrak voltak és nem hagyták magukat megfélemlíteni. Olyan írásokat várnak az alapítók, amelyek jó példát mutatnak arra, miként ellenőrzi a sajtó a hatalom gyakorlóit.

A díj összege 10.000 euró. A jelentkezéseket és jelöléseket mindazokból az országokból várják, ahol a WAZ Médiacsoport jelen van (Albánia, Ausztria, Bulgária, Németország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország és Szerbia). Pályázhatnak a WAZ-lapok, vagy más médiumok újságírói akár írásokkal, akár egyéb olyan teljesítménnyel, amelyek példás kitartással és elszántsággal tárták fel a korrupciós vagy a hatalommal való visszaélés eseteit.

A győztesről nemzetközi zsűri dönt, amelynek tagjai Dejan Anastasijevic (újságíró, Szerbia), Bodo Hombach (ügyvezető igazgató, WAZ Médiacsoport), Hans Leyendecker (újságíró, Süddeutsche Zeitung, Németország), Lipovecz Iván (újságíró, Magyarország), Christian Nienhaus (ügyvezető igazgató, WAZ Médiacsoport), Paul-Josef Raue (főszerkesztő, Braunschweiger Zeitung, Németország), Gordana Vilovic (egyetemi oktató, Horvátország) és Aidan White (az IFJ főtitkára).

A díjat első alkalommal 2009 májusában Dél-Kelet-Európa 3. médiafórumán adják át.

A jelentkezési lapot és a részletes német nyelvű tájékoztatót pdf-formátumban letölthetik. A nyomtatott sajtó kategóriában pályázóknak a megjelent cikk eredetijét vagy jó minőségű másolatát kell beküldeniük, az online kategóriában pályázóktól html-formátumban CD-n vagy DVD-n beadott pályamunkákat vagy linkeket várnak.

Minden benyújtott pályázaton kérik feltüntetni a következő jeligét: ‘Courage in Journalism Award.

További információ:
WAZ Mediengruppe
Unternehmenssprecher Paul Binder
Friedrichstraße 34-38
45128 Essen
Tel. +49 (0)201/804 8860
Fax +49 (0)201/804 8862
E-Mail: p.binder@waz.de