palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Wiki Loves Monuments fotópályázat

A Wiki Loves Monuments egy évente megrendezett nemzetközi fotópályázat, melynek célja kulturális örökségünk megőrzésének és megismerésének elősegítése. A pályázat során a résztvevők az országos műemléki védettségű építményekről fényképeket készítenek és azokat szabad licenc alatt teszik közzé. A fotópályázat szervezői a Wikipédia és társprojektjei, valamint az ezeket létrehozó önkéntes közösségek támogatására létrejött Wikimédia szervezetek.

A kezdeményezés olyan támogatókkal büszkélkedhet, mint az Európa Tanács (Council of Europe), az Európai Bizottság (European Commission), az Európai Digitális Könyvtár (Europeana), Carare projekt, az International National Trusts Organisation vagy az Europa Nostra.

A 2011-es Wiki Loves Monumentsben 18 európai ország vett részt Portugáliától Észtországig, köztük Magyarország is. A pályázatra nemzetközi szinten több mint 5000 résztvevőtől közel 170 ezer pályamű érkezett. A 2012-es Wiki Loves Monumentsben 33 ország vett részt a Föld minden részéről, és a 15 ezer résztvevő több mint 350 ezer pályaművet küldött be. 2011-ben a Wiki Loves Monuments megdöntötte a világ legnagyobb fotópályázata elnevezésű Guinness-rekordot, 2012-ben pedig már a saját rekordját is túlszárnyalta.

A Wiki Loves Monuments 2013-ban ismét megrendezésre kerül, és ismét van lehetőség arra, hogy magyarországi műemlékekkel pályázz a világ legjobb műemlékfotósa címre! A 2013-as hazai pályázat partnere a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., és a versenyre állami tulajdonban található műemlékekről készített képekkel lehet pályázni 2013. szeptember hónapban.

A pályázatra feltöltött képek elérhetőek lesznek a Wikimédia Commonsban is, mely a Wikipédia és társprojektjei közös médiagyűjteménye, sok közülük a velük kapcsolatos Wikipédia-szócikkeket fogják illusztrálni.

 A pályázat kiírója: Wikimédia Magyarország Egyesület és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A pályázat célja: A pályázat célja kulturális örökségünk megőrzése és megismerésének elősegítése, a nemzeti műemléki vagyonelemek ismertté tételének előmozdítása, valamint képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése minél több jó minőségű, szabad licencű, nemzeti műemléki vagyonelemről készített kép összegyűjtésével és a legjobbak díjazásával.

Pályázati feltételek: Pályaművet nyújthat be bármely természetes személy, amennyiben a jelen pályázati felhívásban foglalt feltételeket magára nézve elfogadja.

Pályázni olyan digitális formátumú, a pályázati felhíváshoz tartozó műemléki listákban megtalálható műemlékről készített fényképpel lehet, amit szerzője a pályázat időtartama alatt tölt fel a Wikimédia Commons médiagyűjtő oldalra a Creative Commons BY-SA (Nevezd meg! – Így add tovább!) vagy a Creative Commons BY (Nevezd meg!) szabad licenc alatt.

A kép nem tartalmazhat képre írt karaktereket (pl. dátumot, szerzői megnevezést), keretet vagy vízjelet, és nem módosítható olyan mértékben, aminek hatására a kép jelentős módon eltér eredeti tárgyától. Pályázni csak saját készítésű képpel lehetséges. Egy pályázó több pályaművel is pályázhat. A pályázaton való részvétel díjmentes. A nyertes pályázókat a kiíró a Wikimédia Commons beállításaiban megadható e-mail segítségével értesíti.

Pályázati kategóriák

A pályázat egyszerre zajlik a világ különböző országaiban. Az egyes országok pályázataikat azonos szabályok szerint, de egymástól függetlenül rendezik meg, értékelik, díjazzák. A legjobbnak ítélt képeit minden ország elküldi a nemzetközi zsűrinek, akik az így beérkező legjobb műemlékfotók közül kiválasztják és díjazzák a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit.

A nemzeti pályázatban valamennyi beadott pályamű egységesen kerül elbírálásra, azonban a kiírók később is dönthetnek különdíj(ak) biztosításáról.

A nemzetközi pályázatban a nemzeti zsűrik által delegált képek közül kiválasztott legjobb képeken felül különdíjat kap az „Első világháború” kategóriába tartozó legjobb, műemlékről készített kép is.

A pályázás menete

 1. Válassz ki egy vagy több műemléket, keresd fel és fotózd le! A műemlékek megtalálásában segítséget nyújtanak a Wikipédián található listák.
 2. Ha készen van a fényképed, keresd ki a műemléket a műemléklistából, és töltsd fel a képet a műemlék sorában található feltöltőikon segítségével. 

Díjazás

 • Az első helyezett díjazása 100 000 Ft a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. felajánlásaként, 30 000 Ft értékű utazási utalvány a Zala Volán Zrt.-től, amely a társaság utazási irodájának saját szervezésű ajánlataira váltható be, valamint 2 db madarász jegy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. jóvoltából, amelyekkel madármegfigyelésekre van lehetőség.
 • A második helyezett 100 000 Ft értékű sorsjegy tulajdonosa lesz a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából, valamint a Zala Volán Zrt. egy hétvégére szállást biztosít (péntektől vasárnapig) számára és partnere részére a Társaság keszthelyi üdülőjében.
 • A harmadik helyezett az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. felajánlásaként 50 000 forint értékű, Media Markt áruházban felhasználható vásárlási utalványt nyer, és Lázbércen a II-es gátőrházban, önellátó rendszerű pihenésben lehet része (3 nap 2 éjszaka maximum 4 fő).
 • Az első három helyezetten túl a legjobb 20 kép beküldője is díjazásban részesül, és a résztvevőket további különdíjak várják.
 • A pályázatra beérkezett és legjobbnak ítélt 10 kép szerzője részt vesz a nemzetközi fotópályázatban, ahol a legjobb képek szintén díjazásban és különdíjban részesülnek.

Pályázati naptár

 • A pályázatok beküldési határideje: 2013. szeptember 30. 21:59:59
  A határidőig meg nem érkezett pályázatok érvénytelennek minősülnek.
 • A nemzeti pályázat eredményeinek kihirdetése: 2013. november 4.
 • A nemzetközi pályázat eredményeinek kihirdetése: 2013. november 22.
 • A nemzeti pályázat díjkiosztója: 2013. december első felében

Kapcsolat, további információ

Mészöly Tamáswlm@wikimedia.hu

Link: http://wikilovesmonuments.hu/