palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Zöld Béka Díj 2010

Zöld Béka Díj 2010Zöld Béka Díj 2010 – Közép-európai Környezeti Jelentés Díj. A Deloitte Magyarország idén is meghirdeti a Közép-európai Környezeti Jelentés Díjat (Central European Environmental Reporting Award, CE ERA), népszerű nevén Zöld Béka Díjat. Ha vállalata Közép-Európa bármely országában bejegyzett vállalat – függetlenül az üzleti szektortól, amelyben tevékenykedik, vagy a foglalkoztatottak számától, és éves jelentése részeként, vagy külön környezeti illetve fenntarthatósági jelentésben mutatja be környezeti teljesítményét – eséllyel pályázhat a díjra.
A díjat azok a közép-európai vállalatok kapják, amelyek az adott év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítik. A díj nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a régió vállalatainak éves beszámolója ne korlátozódjon a társaság üzletmenetének pénzügyi vonatkozásaira.

A „Zöld Béka” díjat az Európai Parlament és a Tanács irányelve is támogatja: a közepes és nagyvállalatoknak – az EU más országaiban működő vállalatokhoz hasonlóan – fenntarthatósági jelentést kell készíteni, illetve üzleti jelentésüket társadalmi felelősségvállalásuk gyakorlatának bemutatásával kell kiegészíteni.

A környezetvédelmi és fenntarthatósági jelentés elkészítésének és nyilvánosságra hozatalának előnyei:

  • A jelentés a vállalat gazdasági szektorában tevékenykedő versenytársak hasonló jelentéseivel összehasonlítható, összevethető. Ezért a jelentések a pénzügyi indikátorokhoz hasonló gazdasági, társadalmi és környezeti mérőszámokat tartalmaznak.
  • A jelentés elkészítése során a vállalat olyan adatbázishoz jut, amely adathalmaz előtte csak a szervezet különböző részein, szintjein elkülönülten voltak megtalálhatók.
  • Mivel a régió vállalatai még csak most kezdik felismerni a fenntarthatóság stratégiai jelentőségét, a jelentés elkészítése jó lehetőséget teremt a vállalat számára a versenytársaktól való megkülönböztetésre, a közülük való kiemelkedésre.
  • A jelentéskészítés párbeszéd és kommunikáció: a befektetőktől kezdve a fogyasztókon, beszállítókon, alkalmazottakon keresztül a közösségi csoportokig. A „Zöld Béka” díj elismerés és kommunikáció: széleskörű nyilvánosság a pályázó vállalatok részére.

A kiválasztás menete

A Deloitte megvizsgálja és értékeli a környezeti vagy fenntarthatósági jelentést készítő vállalatok honlapján publikusan hozzáférhető jelentéseket. Ezen kívül lehetőség van a jelentések postán való elküldésére is. Bátorítjuk továbbá a kommunikációs és egyéb ügynökségeket, akik ügyfeleik számára ilyen jelentések készítésében részt vesznek, hogy ajánlják ügyfeleik figyelmébe a Deloitte Zöld Béka Díját, hiszen az kitűnő megjelenési lehetőséget jelent a vállalatoknak.

Az idei zsűri (szakértői nemzeti hátterét figyelembe véve) az angol és magyar jelentéseket értékeli. Kérjük, amennyiben horvát, szlovén vagy szerb nyelvű jelentéssel kíván pályázni, mellékelje a szövegrészek angol vagy magyar változatát is. Természetesen a kísérő szöveget nem szükséges megformázni.

Amennyiben a vállalat környezeti teljesítménye az éves jelentés részeként kerül bemutatásra, a bíráló bizottság csak a jelentés környezeti teljesítménnyel foglalkozó részeit fogja figyelembe venni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2010-től a Zöld Béka Díj zsűrije külön értékeli a fenntarthatósági és környezetvédelmi jelentéseket, és azokat külön is díjazza.

A zsűri és a bírálati szempontok

A bíráló bizottság a környezeti kérdések iránt elkötelezett, elismert független szakértőkből áll, akik nem vesznek részt a Vállalati Környezeti Jelentések elkészítésében, vagy hitelesítésében.

A 2010-es Közép-európai Környezeti Jelentés Díj bírálati szempontjainak alapja az Európai Fenntarthatósági Jelentés Díj (European Sustainability Reporting Award).

A bíráló bizottság az alábbi szempontok alapján fogja a nyertest kiválasztani, fenntartva magának a jogot, hogy eltérjen a listától, és megítélése alapján további szempontokkal is kiegészítse azt.

Tartalom Jelentési alapelvek
Profil 10% Alkalmazhatóság (érvényesség) és teljesség 15%
Mutatószámok 15% Megbízhatóság és ellenőrizhetőség 10%
Teljesítmény 15% Összehasonlíthatóság és időszerűség 10%
Jövőre vonatkozó elképzelés, fejlesztési terv 10% Elkötelezettség, egyértelműség, összhatás 15%

Hasznos információk a pályázóknak

A pályázatok leadásának határideje 2010. október 4. (hétfő). A 2010-es Közép-európai Környezeti Jelentés Díjra történő jelentkezés ingyenes, nem von maga után semmilyen költséget!

A környezeti teljesítményre vonatkozó jelentéseket (az összes rendelkezésre álló nyelven) kérjük, elektronikus úton juttassa el Jenei Gabriella részére (gajenei@deloitteCE.com), de nyomtatott anyagokat is szívesen fogadunk postai címünkre (1068 Budapest Dózsa György út 84/c).

Az eredményhirdetésre és díjátadási ünnepségre 2010. novemberében kerül sor Budapesten. A díjátadás helyét és időpontját hamarosan közöljük.

A pályázattal kapcsolatos további részletekért forduljon Jenei Gabriellához: gajenei@deloitteCE.com, telefon: +36 1 428 6946.

Web: http://www.deloitte.com/

Letölthető dokumentumok

Bírálati szempontok

Forrás: http://www.deloitte.com/

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

palyazatok.org will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.