palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Zöld Béka Díj 2010

Zöld Béka Díj 2010Zöld Béka Díj 2010 – Közép-európai Környezeti Jelentés Díj. A Deloitte Magyarország idén is meghirdeti a Közép-európai Környezeti Jelentés Díjat (Central European Environmental Reporting Award, CE ERA), népszerű nevén Zöld Béka Díjat. Ha vállalata Közép-Európa bármely országában bejegyzett vállalat – függetlenül az üzleti szektortól, amelyben tevékenykedik, vagy a foglalkoztatottak számától, és éves jelentése részeként, vagy külön környezeti illetve fenntarthatósági jelentésben mutatja be környezeti teljesítményét – eséllyel pályázhat a díjra.
A díjat azok a közép-európai vállalatok kapják, amelyek az adott év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítik. A díj nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a régió vállalatainak éves beszámolója ne korlátozódjon a társaság üzletmenetének pénzügyi vonatkozásaira.

A „Zöld Béka” díjat az Európai Parlament és a Tanács irányelve is támogatja: a közepes és nagyvállalatoknak – az EU más országaiban működő vállalatokhoz hasonlóan – fenntarthatósági jelentést kell készíteni, illetve üzleti jelentésüket társadalmi felelősségvállalásuk gyakorlatának bemutatásával kell kiegészíteni.

A környezetvédelmi és fenntarthatósági jelentés elkészítésének és nyilvánosságra hozatalának előnyei:

  • A jelentés a vállalat gazdasági szektorában tevékenykedő versenytársak hasonló jelentéseivel összehasonlítható, összevethető. Ezért a jelentések a pénzügyi indikátorokhoz hasonló gazdasági, társadalmi és környezeti mérőszámokat tartalmaznak.
  • A jelentés elkészítése során a vállalat olyan adatbázishoz jut, amely adathalmaz előtte csak a szervezet különböző részein, szintjein elkülönülten voltak megtalálhatók.
  • Mivel a régió vállalatai még csak most kezdik felismerni a fenntarthatóság stratégiai jelentőségét, a jelentés elkészítése jó lehetőséget teremt a vállalat számára a versenytársaktól való megkülönböztetésre, a közülük való kiemelkedésre.
  • A jelentéskészítés párbeszéd és kommunikáció: a befektetőktől kezdve a fogyasztókon, beszállítókon, alkalmazottakon keresztül a közösségi csoportokig. A „Zöld Béka” díj elismerés és kommunikáció: széleskörű nyilvánosság a pályázó vállalatok részére.

A kiválasztás menete

A Deloitte megvizsgálja és értékeli a környezeti vagy fenntarthatósági jelentést készítő vállalatok honlapján publikusan hozzáférhető jelentéseket. Ezen kívül lehetőség van a jelentések postán való elküldésére is. Bátorítjuk továbbá a kommunikációs és egyéb ügynökségeket, akik ügyfeleik számára ilyen jelentések készítésében részt vesznek, hogy ajánlják ügyfeleik figyelmébe a Deloitte Zöld Béka Díját, hiszen az kitűnő megjelenési lehetőséget jelent a vállalatoknak.

Az idei zsűri (szakértői nemzeti hátterét figyelembe véve) az angol és magyar jelentéseket értékeli. Kérjük, amennyiben horvát, szlovén vagy szerb nyelvű jelentéssel kíván pályázni, mellékelje a szövegrészek angol vagy magyar változatát is. Természetesen a kísérő szöveget nem szükséges megformázni.

Amennyiben a vállalat környezeti teljesítménye az éves jelentés részeként kerül bemutatásra, a bíráló bizottság csak a jelentés környezeti teljesítménnyel foglalkozó részeit fogja figyelembe venni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2010-től a Zöld Béka Díj zsűrije külön értékeli a fenntarthatósági és környezetvédelmi jelentéseket, és azokat külön is díjazza.

A zsűri és a bírálati szempontok

A bíráló bizottság a környezeti kérdések iránt elkötelezett, elismert független szakértőkből áll, akik nem vesznek részt a Vállalati Környezeti Jelentések elkészítésében, vagy hitelesítésében.

A 2010-es Közép-európai Környezeti Jelentés Díj bírálati szempontjainak alapja az Európai Fenntarthatósági Jelentés Díj (European Sustainability Reporting Award).

A bíráló bizottság az alábbi szempontok alapján fogja a nyertest kiválasztani, fenntartva magának a jogot, hogy eltérjen a listától, és megítélése alapján további szempontokkal is kiegészítse azt.

Tartalom Jelentési alapelvek
Profil 10% Alkalmazhatóság (érvényesség) és teljesség 15%
Mutatószámok 15% Megbízhatóság és ellenőrizhetőség 10%
Teljesítmény 15% Összehasonlíthatóság és időszerűség 10%
Jövőre vonatkozó elképzelés, fejlesztési terv 10% Elkötelezettség, egyértelműség, összhatás 15%

Hasznos információk a pályázóknak

A pályázatok leadásának határideje 2010. október 4. (hétfő). A 2010-es Közép-európai Környezeti Jelentés Díjra történő jelentkezés ingyenes, nem von maga után semmilyen költséget!

A környezeti teljesítményre vonatkozó jelentéseket (az összes rendelkezésre álló nyelven) kérjük, elektronikus úton juttassa el Jenei Gabriella részére (gajenei@deloitteCE.com), de nyomtatott anyagokat is szívesen fogadunk postai címünkre (1068 Budapest Dózsa György út 84/c).

Az eredményhirdetésre és díjátadási ünnepségre 2010. novemberében kerül sor Budapesten. A díjátadás helyét és időpontját hamarosan közöljük.

A pályázattal kapcsolatos további részletekért forduljon Jenei Gabriellához: gajenei@deloitteCE.com, telefon: +36 1 428 6946.

Web: http://www.deloitte.com/

Letölthető dokumentumok

Bírálati szempontok

Forrás: http://www.deloitte.com/