palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

14. Filmtett Workshop – pályázat rendező-forgatókönyvíró csoportban való részvételre

filmtett pályázatA Filmtett Egyesület meghirdeti 2015-ös filmalkotó táborának első felhívását, a rendező-forgatókönyvíró csoportban való részvételre.

Miért érdemes nevezni?

A Filmtett Workshop egyedi lehetőséget biztosít számodra, hogy régóta dédelgetett filmtervedből végre film szülessen.
A Filmtett Workshop az egyetlen olyan magyar nyelvű filmes műhely, ahol kicsiben ugyan, de a filmgyártás teljes folyamatát végigjárjuk a forgatókönyvírástól a hangutómunkáig.
A fejlesztés, a forgatás és az utómunka alatt is a legjobb magyar filmes szakemberek segítenek neked és a stábnak, hogy minél színvonalasabb rövidfilm készüljön el a tábor végére.
Számos, a tábor korábbi kiadásai alkalmával készült rövidfilm versenyzett és nyert már díjat országos és nemzetközi filmfesztiválokon.

Milyen a jó filmterv?

 • Eredeti. Műfaji megkötés nincs, lehet könnyed vígjáték, bűnügyi sztori, dráma vagy zsánerparódia is. Olyan történeteket várunk, amelyek a fiatalok mindennapi életéhez, érzés- és gondolatvilágához szorosan kapcsolódnak.
 • Leforgatható és véglegesíthető egy tíznapos műhely alatt. Ez két nap forgatást jelent, és egy 5–10 perc hosszúságú filmet a műhely végére.
 • Leforgatható tábori körülmények között. Sem tömeges autókarambolt, sem űrhajós csatajelenetet nem fogunk tudni leforgatni a tábor alatt.
 • Szereplők nagyrésze legyen 20–30 év körüli fiatal. A történet szereplői a tábor színész csoportjából fognak kikerülni, de szükség esetén lehetőség lesz idősebb, vagy fiatalabb (gyerek) szereplők felkutatására is a környéken.
 • A filmterv kapcsolódjon valamilyen módon a tükör motívumához. A nyári alkotóműhely legvégén az elkészült rövidfilmek egy egészestés szkeccsfilmé állnak össze. Íme egy kedvcsináló-gondolatébresztő a tükör motívumával kapcsolatban.

Mit kell beküldeni és meddig? A pályázat határideje 2015. március 8. A pályamunkákat a tabor@filmtett.ro címre várjuk.

A pályázati anyag tartalmazza:

 • a pályázó szakmai életrajzát,
 • kitöltött jelentkezési űrlapot, amelyet innen lehet letölteni,
 • korábbi filmes munkáit, ha vannak (fájlküldővel, internetre feltöltött film linkjével),
 • a pályázó forgatókönyvét (a szinopszis nem elég!) és a rendezői koncepciót,
 • a pályázó motivációs levelét.

Kikből áll a zsűri?

 • Török Zita forgatókönyvíró, dramaturg;
 • Kovács M. András forgatókönyvíró, dramaturg;
 • Lovas Balázs forgatókönyvíró;
 • Durst György kétszeres Arany Pálma díjas producer, a Filmtett- Duna Műhely alkotótábor alapítója;
 • a Filmtett szerkesztősége.

Mi a folyamat?

A filmtervet a kért dokumentumokkal együtt beküldöd 2015. március 8-áig.
Mindenkit értesítünk az eredményekről március 31-éig.
A legjobb 9 forgatókönyv íróját meghívjuk egy intenzív forgatókönyv-fejlesztői hétvégére, május 7. és 10. között Kolozsvárra. Mentorként itt tanácsokkal segít majd Török Zita, Kovács M. András és Lovas Balázs.
A forgatókönyv-fejlesztés után négy filmterv írójának lehetőséget biztosítunk arra, hogy leforgassa filmjét nyári filmes műhelyünkben augusztus 4. és 14. között. Arról, hogy melyik legyen a négy nyertes forgatókönyv, a fent említett zsűri tagjai, valamint a tábor rendező csoportvezetője közösen dönt a torockói hosszúhétvége végén.
(A filmed fesztiválokon kerülhet versenybe, díjakat nyerhetsz, híres lehetsz.)
A kolozsvári forgatókönyv-fejlesztő hétvégén a részvétel ingyenes. Ha a forgatókönyved a táborban leforgatandó 4 film közé kerül, tudnod kell, hogy a rendezők tábori részvételi díja idén 20 000 forint / 300 lej / 70 euró. Ez 10 napi szállás és étkezés költségeit fedezi, ugyanakkor kb. 0,2–1%-a egy kisjátékfilm valós forgatási költségeinek.

A pályázatra 18 és 28 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk.

További információk: tabor@filmtett.ro, +40-728-262-023.

A pályázat hivatalos oldala