palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

2011-Az Erdők Nemzetközi Éve Fotópályázat

2011 - AZ ERDŐK NEMZETKÖZI ÉVE pályázatAz Egyesült Nemzetek Szervezete 2011-et az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, különös tekintettel az erdők globális szerepének fontosságára a Föld élhető légkörének biztosítása, és a természetes környezetek megóvása szempontjából. Ebben a szellemben ír ki az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház a Turista Magazin szerkesztőségével közösen fotópályázatot, három kategóriában, tartózkodási helyüktől független magyar állampolgárok részére. A pályázat nyílt, amatőrök és professzionális, illetve művész fotográfusok is nevezhetnek.

KATEGÓRIÁK

I. Az erdő szépsége: Tájképek az erdőről, mint fotóesztétikai fogalomról. A képek hangsúlyozzák az erdők természetes szépségét, az évszakok és az időjárás különleges képformáló erejét a fotográfia eszközeivel ábrázolva.

II. Az erdő és az ember: Ebben a kategóriába az erdő és az ember kölcsönhatására kérjük a figyelmet irányítani a képeken keresztül. Jelenítsék meg az erdő funkcionális jellemzőit a turizmus, a sport és egyéb szabadidős tevékenységek helyszíneként, valamint az ember és a kapcsolódó fogalmak (ipar, kereskedelem, közlekedés, stb.) káros tevékenységeinek kihatását az erdőkre.

III. Élet az erdőben: A képek örökítsék meg az erdő élővilágát, természetes környezetükben. Nem fajokat ábrázoló képeket várunk, hanem olyanokat, amelyek együttesen ábrázolják az erdő speciális növény- és állatvilágát és élőhelyüket.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a széncinegét választotta az év madarának, annak ellenére, hogy nem egy veszélyeztetett fajról van szó. Az MME szükségesnek találta olyan pozitív példát mutatni, ami igazolja, hogy mindannyian tehetünk korunk egyik legnagyobb kihívása, az élőhely-rombolás, a fajok eltűnése ellen.”
Figyelembe véve ezt a szándékot ebben a kategóriában külön díjazzuk azokat a képeket, amelyek a széncinege erdőben betöltött helyét és szerepét fogalmazzák meg az ökológiai együtthatást, illetve a védelemre irányuló törekvéseket is szem előtt tartva

NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK

  1. Ifjúsági kategória: 2011-ben betöltött 25 éves korig. Amennyiben megfelelő mennyiségű és színvonalú anyag érkezik 18 éven aluli pályázóktól is, a legjobb 18 éven aluli kollekciót külön díjazzuk.
  2. Felnőtt kategória: 2010-ben betöltött 25 éven felül, felső korhatár megkötés nélkül. Amennyiben a beérkezett anyagban élesen elválik egymástól az amatőr és a profi képek színvonala, a kategória díjazását is elkülönítjük.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

A kategóriáknak megfelelő tematikájú képek bárhol készülhetnek, tekintettel a mozgalom nemzetköziségére, de előnyben részesítjük a Magyarországon készülteket. Az év jelentőségének kihangsúlyozása miatt csak 2011-ben készült képeket fogadunk el!

A szerzők maximum 15 db képpel pályázhatnak, kategóriák szerinti tetszőleges elosztásban. A képeket fotópapírra levilágítva, vagy fotóminőségű nyomtatáson kérjük beküldeni. Fénymásolt, vagy rossz minőségű papírra nyomtatott képeket a pályázatból kizárjuk. A képek rövidebb oldala nem lehet 20 cm-nél kisebb, hosszabb oldala 40 cm-nél nagyobb.

Digitális képjavító eljárásokat csak az egész kép felületére alkalmazott módokon engedélyezzük, kivéve az érzékelő piszok, vagy a filmkarc és -szennyeződések eltávolítását, valamint a panorámaképek összeillesztését. Montázs és egyéb részfelületű digitális képmódosítás nem engedélyezett. Vitás esetekben a zsűri bekérheti az eredeti, szerkesztetlen állományokat.

A pályázatra csak pontosan kitöltött nevezési lappal lehet jelentkezni!
A képek hátoldalán, a jobb alsó sarokban (!) a nevezési lappal megegyezően kell eltávolíthatatlan módon szerepelnie

  • a szerző nevének
  • korcsoport és felnőtt besorolási kategória megjelölésének
  • a tematikai kategória római számának és a kép sorszámának
  • a kép címének

Letölthető dokumentum

Nevezési lap

A részletes kiírás és a nevezési lap erről az oldalról is letölthető, vagy e-mailben kérhető a web@ugyih.hu címen keresztül. Ezen az oldalon folyamatosan lehet tájékozódni a pályázat körülményeiről és a díjazások végleges alakulásáról.

PÁLYÁZATI NAPTÁR – INFORMÁCIÓK

Kiírás és a nevezési lapok megjelenése: február 7.
Nevezési határidő: november 15. (A pályamunkák postai feladása.)
Kiállítás megnyitó és díjátadó: december 5. Újpesti Gyermek Galéria

A képeket személyesen, vagy postán lehet eljuttatni az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házba. Postacím: 1042 Budapest, István út 17-19.
Személyesen minden nap 8-20 óráig lehet leadni az intézmény információs pultjánál.
A képek sérülésének elkerülését megóvó csomagoláson fel kell tüntetni az „Erdők éve 2011 – Fotópályázat” megjelölést!

A szervezők a kiállítás internetes honlapjához bekérhetik a kiállításra válogatott képek internetes méretű digitális állományát, max. 600 px hosszabb oldal méretben!

Információ:
Telefonon, hétköznap munkaidőben a 231-7050 telefonszámon
E-mailben a web@ugyih.hu címen

Forrás: http://ugyih.hu