palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

21 milliós uniós támogatás akadálymentesítésre Tatabányán

Több mint 21 millió forintos európai uniós támogatásból utólagos akadálymentesítéssel lakóbaráttá tették a tatabánya-síkvölgyi Komárom-Esztergom megyei önkormányzat (KEMÖ) Mentálhygiénés és Rehabilitációs Intézményét (MERI). Az ünnepélyes átadó ünnepségen részt vett Dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke, Dr. Péntek Péter, főjegyző, Kovács Attila az intézmény vezetője, Kajdi Ákos, a VÁTI Kht. Közép-Dunántúli Területi Irodájának vezetője, és a megye számos hasonló intézményének és szervezetének képviselete.

Mintegy 60 értelmi fogyatékos életkörülményei javulnak mostantól a tatabánya-síkvölgyi KEMÖ Mentálhygiénés és Rehabilitációs Intézményében a komplex külső-belső akadálymentesítésnek köszönhetően. A valamivel több, mint 21 milliós összköltségű beruházásra a kedvezményezett önkormányzat 19 944 511 forintot nyert.

A projekt kapcsán leburkolták a teraszt és az előlépcsőt, akadálymentesítették a közlekedőket, valamint közösségi helységeket. Hat darab akadálymentes vizesblokk kialakítása mellett a fürdőszobákban víztakarékos szaniterek kerültek beszerelésre. A lépcsőházi burkolat cseréjével egy időben eltérő színű és felületű vezető, valamint segélysáv is segíti mostantól a biztonságos közlekedést. Ezek után a tornaterem is könnyen megközelíthető lesz, hiszen az ajtók átalakításával és emelőlap elhelyezésével korszerűsítették ezt az épületrészt is.
Infokommunikációs eszközök is beszerzésre kerültek, így mostantól már jól olvasható kontrasztos feliratok, Braille-írással jelzett információs táblák, burkolatjelzések, kijárati infrafények és egy képernyőolvasóval ellátott számítógép segítik immár a látássérültek mindennapjait is az intézményben.

A megyében jelenleg több mint 44 ezer mentális problémával élő ember él, vagyis tízezer lakosra mintegy 1300 beteg jut, az intézmény várólistáján jelenleg is száz főt regisztrálnak. Emellett az épület ugyanakkor nemcsak a beteg elhelyezését látja el, hanem terep-intézményként, gyakorlati oktatóhelyként is üzemel a szakemberek számára.

A beruházásnak hála lehetővé válik fogyatékossággal élő munkavállalók felvétele a dolgozók sorába, illetve a mozgás- vagy érzékszervi korlátozott hozzátartozók is egyszerűbben látogathatják majd a lakókat.

Az intézmény ezután is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, hiszen a betegek által gondozott park, parlagfű-mentesítés, a hamarosan bevezetésre kerülő szelektív hulladékgyűjtés és oktatás mind-mind a környezett tudatos életvitel megteremtésére ösztönzi a lakókat és látogatókat.

Az ünnepségesen az intézmény vezetője elmondta, hogy nagy akadályokba és nehézségekbe nem ütköztek a felújítások során, a lakók pedig már megszokták, hogy időről időre ők is áldozatot hozzanak a folyamatosan szépülő épületükért.

A VÁTI Kht. képviseletében a helyszínen tartózkodó Kajdi Ákos irodavezető hozzátette: „Hihetetlen lelkesedést tapasztalt az intézmény vezetősége és dolgozói részéről, valamint erős támogatást az önkormányzattól a tervek megvalósításához. Az ilyen megvalósult sikertörténeteket felkiáltójelként értelmezhetjük, az esélyegyenlőség megteremtésében a közszolgáltatások terén. Mintegy 39 pályázatunk kerül záró szakaszba a közeljövőben, s ezt mi valódi sikerként értékeljük.”

Az intézmény vezetője ezután is igen aktívan akar a város és vonzáskörnyezetében élő fogyatékosokért tenni. Jelenleg olyan filmfesztivál terve foglalkoztatja, melyre olyan rövidfilmeket várnak, mely a fogyatékkal élőkről s az ő elfogadásukról szól. A zsűri elnöke is garancia a sikerre és a fesztivál színvonalára, hiszen Szász János tesz majd eleget ennek a felkérésnek. A távolabbi terveik között szerepelnek még képzőművész és színművész fesztiválok is, melynek a tatabányai színház ad majd otthon és – mely szlovák és egyéb külföldi partnereik közreműködésvel – akár nemzetközivé is érhetnek.

A megvalósult beruházás mellett jövőbeni terveik megvalósításához is sok sikert és kitartást kívántak a megjelent prominens vendégek az intézmény vezetőinek.
(VATI)