palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

5 legfontosabb szempont vállalkozói számla kiválasztásához (X)

vállalkozói számla

Mikro-, kis- és középvállalkozók esetében nem minden helyzetben van szükség a vállalkozói számla nyitására. Bizonyos szereplőket törvényi előírások kötelezik erre, más vállalkozások pedig választhatnak.

Azonban nekik is érdemes elkülöníteni a vállalkozói számlát a magánszámlától, hiszen a könyvelő olyan tételeket is láthat a magánjellegű bankszámlakivonaton, amit a vállalkozó nem szeretne. Ilyenek például gyógyszerek, szórakozás, nyaralás vagy legyen szó bármi másról. A legtöbb bank igencsak kedvezményes konstrukciót kínál, de érdemes tisztában lenni a fontosabb paraméterekkel, és a nem annyira nyilvános költségekkel is. Amennyiben vállalkozói számlanyitásra kerül a sor, úgy érdemes figyelembe venni az alábbi öt fontos szempontot. Cikkünkből megtudhatja, hogy melyek azok, és hogyan használhatja őket.

1. Mekkora a számlanyitási és a havi számlavezetési díj?

A legtöbb bank kínálatában a számlanyitás és a kártya kibocsátása díjmentes, azonban a havi számlavezetési díj összege eltérő lehet. Némelyik bank egészen csekély mértékű fizetnivalót határoz meg a vállalkozói számla havi díjaként, mások pedig magas költségeket. Természetesen ebből lejöhet valamennyi bizonyos feltételek mellett, de ha ezek nem teljesülnek, akkor igencsak borsos ára lehet a vállalkozói számlának havonta. Mindemellett megjelenik a kártya éves díja is, ami 3-6000 forint között változhat. Érdemes tehát olyan bankot fontolóra venni, ahol alacsony a számlavezetés havi, és a kártya éves költsége.

2. Mekkora a készpénzfelvételi és az utalási díj?

Habár a készpénzforgalom csökkenő tendenciát mutat, azonban bizonyos helyeken és helyzetekben szükség lehet a fizikai pénzre is. A legtöbb bank 100 és 250 forint között határozza meg a felvétel összegét saját automatából, illetve ehhez hozzájön még a felvett összeg 0,3-0,6%-a. A forintos és a százalékos összeget érdemes egyben vizsgálni.

Bankon kívüli belföldi utalás esetén a díjak 160 forinttól indulnak, de némelyik bank meghatároz egy 6000 forintos maximális limitet. Máshol ez a limit akár 115 000 forintra is rúghat! Az utalás forintos díjára rájön még az utalt összeg 4-5%-a, ami szintén bankonként eltérő lehet.

Egy vállalkozónak rengeteg szempontot figyelembe kell venni a legjobb paraméterekkel rendelkező vállalkozói számla megnyitásához. De milyen szempontokra kell még figyelni?

3. Milyen kedvezményekben részesül a számlatulajdonos?

Többnyire minden banknak van egy számlanyitási kedvezménye, ahol az újdonsült vállalkozói számla tulajdonosa pénzhez juthat vagy költségeket takaríthat meg. Nézzük is meg, hogy mire számíthat a vállalkozó:

  • Kedvezménynek számít a díjmentes számlanyitás és a kártya kibocsátási díjának elengedése.
  • Bizonyos bankok pénzjutalmat ajánlanak meghatározott összegű utalás esetén a számlanyitást követő pár hónapon belül.
  • Az új számla nyitása egyben lehetőség egy nyereményjátékban való részvételre (hozzájárulás esetén).
  • Az Erste banknál például vállalkozásokat segítő videók várják a vállalkozói számla tulajdonosait.
  • Van, ahol a számlanyitás mellé pendrive-ot, vagy egyéb tárgyat kap a számlát megnyitó.

Ezek a kedvezmények többnyire csak a számla indításakor érvényesek.

4. Mennyire rugalmas az adott vállalkozói számla?

Mit jelent a rugalmasság a bankszámlák esetében? Vannak olyan vállalkozói számlák, amelyek testre szabható paraméterekkel rendelkeznek: például mekkora jövedelem esetén milyen feltételek adottak. Egyes számlák esetén akár havonta is változtathatóak a számlacsomag elemei, költségfeltételei.

Például bizonyos bankok és számlák esetén csökkenthető a számlavezetési díj mértéke. Hogyan kivitelezhető ez? Több paraméter közül választható egy, ami hatással van a számlavezetés havi díjára. Azonban ha ezt megváltoztatnánk, akkor bejelentés után a másik paraméter teszi lehetővé az alacsonyabb költséget.

bankszámla

5. Megbízható és hatékony az internetbanki felület?

Egy vállalkozás digitális jelenléte ma már elengedhetetlen, ráadásul ez nemcsak a modern kor velejárója, hanem a vállalkozó kényelmét is szolgálja. A vállalkozói számla internetbanki elérése miatt ugyanis nem kell személyesen ellátogatni a bankfiókba, ha utalásra vagy a számlán lévő összeg ellenőrzésére kerülne a sor. Ráadásul bizonyos adatok megváltoztatása is elvégezhető otthonról, az utcáról mobilinternet segítségével, vagy akár más városból is. Ilyen például a készpénz felvételi limit módosítása, vagy a PayPass fizetési limit megváltoztatása.

Azonban vállalkozóként fontos szempont az utalások csoportos aláírásának lehetősége, a beszedési megbízások online beállíthatósága és a felület jó használhatósága. Fontos még a belépés egyszerűsége és gyorsasága, valamint a felület kezelhetősége és gyorsasága is, hiszen vállalkozóként minden perc számít. Egy jó felületen a megfelelő elnevezések alatt minden könnyen megtalálható és kézre esik, így nem tölt a vállalkozó hosszas perceket a funkciók keresgélésével.

Vállalkozói számla nyitása esetén tehát érdemes a fenti szempontokat figyelembe venni, hiszen rengeteg bosszúságtól kímélheti meg magát a számlatulajdonos. Körültekintő választással hosszú távon található olyan számlakonstrukció, ami megfelel a vállalkozó egyedi igényeinek is.

(X)