palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Múzeumok Majálisa 2013 pályázat

A Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeum kezdeményezésére jött létre, és már 1996 óta biztosít teret az ország múzeumainak arra, hogy a Múzeumkertben mutassák meg látogatóiknak és leendő vendégeiknek, mire, mivel és hogyan várják őket egész évben.

A Múzeumok Majálisa az idén nagykorú lett. Kellő alappal és tapasztalattal rendelkezik tehát ahhoz, hogy megújuljon, és 2013-ban mást és máshogy mutasson meg az ország múzeumairól, a kulturális intézményekről, mint eddig. Úgy, hogy még többeket és az eddigi látogatók mellett másokat, új közönséget is vonzzon. Ez a lehetőség közös felelőssége az ország múzeumainak, kiállítóhelyeinek, kulturális intézményeinek, mellyel a magyar társadalom legszélesebb rétegeinek nyilvánvalóvá tehetik, hogy a múzeumok nem csupán unalmas és szürke építmények, nem pusztán a régmúlt világ holt kincstárai, hanem olyan helyek, amelyek tele vannak izgalommal, dolgozói pedig ötlettel, életjavító és önépítő dologgal, és valami olyat őriznek meg nekünk és a következő generációk számára, amitől – ahogy mi – ők, a látogatók is értékesebbnek fogják érezni magukat.

Ebben az évben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) Múzeumi Világnapjának jelszava: Emlékezet és kreativitás = társadalmi változás.

Ehhez kapcsolódva az MNM Múzeumok Majálisának speciális és fő témaköre a 19:RE (vagy RE:19), azaz a kreatív 19. század, a polgári megújulás,  a kreatív kivonulás százada, a szecesszió születése).

Célunk, hogy a múzeumok hasznosságát nagyszabású attrakcióban, minél igényesebb szórakoztatással, minőségi megjelenéssel mutassuk meg. És leginkább közösen.

A Múzeumok Majálisa megjelenésében, elrendezésében, formájában, programjaiban is megváltozik és megfiatalodik.

A kiemelkedő programmal jelentkező múzeumoknak lehetősége nyílik, hogy egy-egy frekventált helyen is bemutatkozhassanak. Ezért kérjük Önöket, hogy pályázzák meg ezeket a helyeket!

A pályázat feltételei:

  • intézményük bemutatása (kb. 1000 karakter),
  • a Múzeumok Majálisára tervezett programjuk, programjaik bemutatása (kb. 2000–2500 karakter).
  • B) A múzeumkerti megjelenésen túl lehetőség lesz arra is, hogy központi, fő programként a színpadon vagy
  • C) digitálisan (képi- és hanganyagok segítségével) mutassák be az intézményüket. Erre is várjuk ötleteiket és programleírásaikat (kb. 1500–2000 karakter), melyeket szintén elbírálunk.
  • D) Amennyiben múzeuma csak kiadványokkal és szóróanyagokkal tud részt venni a rendezvényen, akkor lehetőséget nyújtunk egy központi helyen azok elhelyezésére.

A jelentkezések határideje:

  • A–B-C kategóriára: 2013. április 5.
  • D-kategóriára: 2013. április 10. (A pályázatokat elektronikusan várjuk amuzeumokmajalisa@hnm.hu email címre.)

Lehetőség van egy vagy mindkét napra kérni a részvételt.

Egy-egy múzeum több megmutatkozási formára és programra is beadhatja jelentkezését.

Az MNM fenntartja magának a jogot, hogy néhány múzeumot felkérjen arra, hogy központi megjelenésű programjával, programjaival segítse, támogassa a Múzeumok Majálisának megújuló próbálkozásait.

A pályázatokra olyan programokat, ötleteket várunk, amelyek úgy szórakoztatnak, hogy közben a múzeumi szakmáról, életről és munkáról szólnak, látványosan tudják bemutatni a látogatóknak az intézmény speciális  unikális voltát és múzeumi kínálatát.

Nem szakmai előadássorozatot tervezünk, mégis kiemelt célunk a szakmailag minőségi ismeretterjesztés, a múzeumi szféra égető kérdéseinek, problémáinak és leginkább eredményeinek felvetése és élvezhető megismertetése a látogatókkal, valamint a szakmaiság, a szakmai szervezetek, a díjazottak és a produktumok múzeumügyi erejének és fontosságának erősítése. Úgy, hogy mindez beépüljön valamilyen szórakoztató programba, élvezhető és érdeklődést keltő formába. (Például: múzeum-biztonságtechnikai, régészeti ásatást imitáló bemutatót, a múzeumi kulisszatitkok, a kiállításrendezés trükkjeinek megismertetését, a restaurátori munka bemutatását, egészen új múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai programokat tervezünk és várunk.)

Lehetőséget szeretnénk adni a multimédiás eszközökkel bemutatható virtuális kiállítások és a múzeumok reklám- és bemutatkozó filmjeinek lejátszására (esetleg versenyére) is.

Előnyben részesítjük az ötletességet, az interaktivitást – és az ICOM felhívásához illeszkedő – kreativitást, ami a 18 éves hagyományaink megújításával a társadalmi változások nyomán új társadalmi változásokat teremt. Olyan változásokat, amelyek a magyar múzeumügynek, az ország múzeumainak, az ország muzeológusainak, az ország múzeumait felkeresőknek egyaránt jelentős sikereket és gazdagodást hoznak –s mindezt a legigényesebb szórakozás közben.

De ezért persze mi is felelősek vagyunk. Sőt, az ország múzeumainak majálisán biztosan mi vagyunk a felelősek – mi, mindannyian. Együtt és külön-külön is.

És persze, ha ügyesek vagyunk, mi leszünk a siker haszonélvezői is – mi, mindannyian. Együtt és külön-külön is.

Szeretettel várjuk jelentkezésüket!

Forrás: http://www.magyarmuzeumok.hu