palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A digitális és zöld növekedés ösztönzése az élelmiszeriparban és feldolgozásban interregionális innovációs beruházásokon keresztül

A HIGHFIVE projekt első felhívásának keretében 900 000 euró áll rendelkezésre 15 kkv finanszírozására. A pályázat az élelmiszeriparban vagy élelmiszer-feldolgozásban érintett innovatív kkv-knak szól. A pályázat célja az élelmiszeriparban és feldolgozásban a zöld és digitális növekedés ösztönzése.

Az innovációs projektek tartalma: olyan tevékenységekhez való hozzájárulás, amelyek egy már kifejlesztett és tesztelt digitális megoldást, terméket, folyamatot, szolgáltatást vagy technológiát (TRL 6-9) mutatnak be valós, működő élelmiszer-feldolgozási környezetben.
Célcsoport: Élelmiszer-feldolgozó kkv-k, digitális megoldásokat és technológiákat kínáló kkv-k a HIGHFIVE konzorcium által lefedett régiókból
Tevékenységek : A tesztelt digitális megoldás, termék, folyamat, szolgáltatás vagy technológia megvalósítása valós környezetben.
Pénzügyi támogatás: max. 60 000 EUR kkv-ként, max. 120 000 EUR projektenként.
A projekt időtartama: max. 12 hónap,
Teljes költségvetés: 11 605 516,00 EUR (uniós hozzájárulás: 8 123 861,00 EUR).
A felhívás 2023. június 15-én indul.

A felhívás innovatív kkv-knak szól, célja, hogy új, határokon átívelő innovatív-innovatív projektek megvalósulását tegye lehetővé, az ágazatközi értékláncok kialakítását az ikerváltás és az ipar 4.0 révén.
A digitalizáció egy vagy több tematikus prioritást jelent: érzékelők a valós idejű megfigyeléshez, kritikus ellenőrzési paraméterek megfigyelése; érzékelők integrálása és alkalmazása; intelligens adatkezelés és elemzés – az adatoktól az információn át a cselekvésig, valamint az élelmiszeripari vállalatok közötti átjárhatóság vizsgálata az élelmiszeripari értékláncban.

A kiválasztott kkv-k legfeljebb 60 000 EUR közvetlen finanszírozásban részesülnek innovatív projektjeikhez, emellett ellátogathatnak az európai országokban működő élvonalbeli vállalatokhoz és laboratóriumokhoz.

Mi az élelmiszer és az élelmiszer-feldolgozás?
A HIGHFIVE projekt az élelmiszert az élelmiszerjog meghatározása alapján határozza meg 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet] alapján, miszerint „az „élelmiszer” magában foglalja az italt, a rágógumit és minden anyagot, beleértve a vizet is, amelyet az élelmiszerbe a gyártás, az elkészítés vagy az élelmiszerbe való belekeverés során szándékosan belekevertek kezelés során.”

Az „élelmiszer” nem foglalja magában: takarmány; élő állatokat, kivéve, azokat, melyeket emberi fogyasztásra történő forgalomba hozatalra készítenek elő; gyógyszerek; kozmetikumok; dohány és dohánytermékek; kábítószerek vagy pszichotróp anyagok.

A HIGHFIVE projekt az élelmiszer-feldolgozás alatt minden olyan módszert ért, amellyel a friss élelmiszerekből élelmiszeripari termékké alakítják. Ez magában foglalhat egy vagy többféle eljárást, beleértve a mosást, aprítást, pasztőrözést, fagyasztást, erjesztést, csomagolást, főzést és még sok mást. A feldolgozás magában foglalja az összetevők hozzáadását is az élelmiszerekhez, például az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében. Az élelmiszer-feldolgozás nem foglalja magában a friss élelmiszerek elsődleges előállítását, mint például az állattenyésztés és a rovartermesztés, tenyésztés, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés a földön vagy üvegházban.

Tematikus prioritások

A HIGHFIVE projekt a következő négy tematikus prioritást határozza meg:

 • Érzékelők a kritikus szabályozási paraméterek valós idejű megfigyelésére
 • Az érzékelők integrálása és megvalósítása
 • Intelligens adatkezelés és elemzés – az adatoktól az információig és a cselekvésig
 • Interoperabilitás az élelmiszeripari vállalatok között és az élelmiszeripari értékláncban.

Interregionális szempont
Az I3 részeként a kohéziós politikával kapcsolatos interregionális szempontot is be kell vonni a programba, a kkv-k innovációs projektjeibe. A pénzügyi támogatási mechanizmus részeként legalább egy feltételt alkalmazni kell, a felsoroltak közül.

A kkv-k innovációs projektjeibe beépítendő interregionális szempontok formái:

 • A különböző NUTS2 régiókból származó kkv-k közötti együttműködés;
 • A megoldások megvalósítása más NUTS2-régiókban, egyedi munkacsomagok/tevékenységek alkalmazásával;
 • Különleges munkacsomagok / tevékenységek, a megoldások bevezetési lehetőségeinek feltárása más NUTS2 régiókban;
 • Egyéb tevékenységek a kohézió erősítésére.

A HIGHFIVE innovációs projektekre irányuló nyílt felhívás célja, hogy hozzájáruljon már kifejlesztett és tesztelt digitális megoldások, termékek, folyamatok, szolgáltatások vagy technológiák (TRL 6-9) valós, működő élelmiszer-feldolgozási környezetben való teszteléséhez.
Az innovációs projektek szerinti tevékenységek: A tesztelt digitális megoldások, termékek, folyamatok, szolgáltatások vagy technológiák megvalósítása valós környezetben.

A pénzügyi támogatás
Kedvezményezettenként (kkv) legfeljebb 60 000 EUR pénzügyi hozzájárulásban részesül.

Maximális pénzügyi hozzájárulás projektenként 120 000 EUR

 • A kkv-ként nyújtható maximális összeg összesen nem haladhatja meg a 60 000 EUR-t.

Jogosultsági feltételek
A pályázatok csak akkor lesznek támogathatóak, és csak akkor kerülnek az értékelési szakaszba, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül
teljesülnek:

 1. A pályázóknak kkv-knak kell lenniük, és a kkv-k meghatározásának megfelelően nyilatkozniuk kell kkv-státuszukról az Európai Unió kkv-definíciójának megfelelően;
 2. A pályázóknak a következő kategóriák egyikében kell tevékenykedniük:
  • a. Élelmiszer-előállítási és -feldolgozási lánc
  • Digitális megoldások szolgáltatói (IKT-megoldások, érzékelőgyártók, rendszerintegrátorok stb.);
  • Folyamattechnológiai szolgáltatók (gépek, csomagolás stb.);
 3. A pályázóknak a HIGHFIVE régiók egyikében kell letelepedniük;
 4. A pályázatoknak a Twin Transition által meghatározott kihívásokkal kell foglalkozniuk, és a HIGHFIVE projekt négy tematikus prioritásának valamelyikéhez kell illeszkedniük;
 5. A pályázatoknak a HIGHFIVE projekt interregionális aspektusával kell foglalkozniuk.
 6. A pályázatokat angol nyelven kell megírni: a más nyelven (részben) írt pályázatoknak nem támogathatóak;
 7. A pályázatok nem haladhatják meg a 12 oldalt egy előre meghatározott sablon szerint, amely a https://highfive.ss4af.com/open-calls/first-open-call oldalon található;
 8. A pályázatokat az online pályázati eszközön keresztül kell benyújtani, amely a következő címen érhető el https://highfive.ss4af.com/open-calls/first-open-call a megadott határidőkön belül, közép-európai idő szerint 17:00 óráig.

Letölthető dokumentum

HIGHFIVE-Open-Call-1-Terms-Conditions-draft

Támogatható költségek és a felajánlott maximális finanszírozás
A sikeres pályázók a kért pénzügyi hozzájárulást átalányösszeg formájában kapják meg. Az átalányösszeg egy meghatározott pénzösszeg, amelyet a kedvezményezettek több célra is felhasználhatnak a projektcélok eléréséhez kapcsolódóan.

Pályázatok benyújtásának határideje

 • 1. felhívás: 2023 Augusztus 31.
 • 2. felhívás: 2024 március 28.

Pályázni szeretnék!

Információ/ Kapcsolat
Az információval és/vagy felvilágosítással és/vagy technikai kérdésekkel kapcsolatos bármilyen kérdés esetén a HIGHFIVE nyílt pályázati felhívásokkal kapcsolatos technikai kérdésekben, kérjük, forduljon a következő elérhetőségekhez:
Simon Maas | AGRIFOOD CAPITAL BV (AFC) | Onderwijsboulevard 225, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch, Hollandia | Tel: +31 6 2020 9252 | E-mail: s.maas@agrifoodcapital.nl
A HIGHFIVE-projektre vonatkozó további kérdéseket a következő címre lehet eljuttatni:
Veerle De Graef | FLANDERS’ FOOD (FF) | Wetenschapsstraat 14A (3de verdieping), 1040
Brüsszel, Belgium | Tel: Telefon: +32 497 29 19 15 | E-mail: Veerle.degraef@flandersfood.com