palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Tokiói Biennále – „OSHIBORI Linkage” – nemzetközi művészeti pályázat

A 2023-as Tokiói Biennále felhívása  „OSHIBORI Linkage” témában várják a művészeti alkotásokat a világ bármely országából.

Az „OSHIBORI Linkage”

Valószínűleg kevés olyan Japánban élő ember van, aki még soha nem használt oshiborit, egy kicsi, mérsékelten nedvesített törülközőt, amelyet éttermekben szolgálnak fel a vendégeknek, hogy megtöröljék a kezüket. E gyakorlat eredete egy elmélet szerint a Heian- vagy Edo-korszakra nyúlik vissza. Szerény létezése ellenére az oshibori képes oldani a feszültséget, enyhíteni a fáradtságot és felélénkíteni a vendégek lelkét. Nemcsak a kézhigiénia hagyományos eszköze; nyáron hűsítő, télen pedig melegítő forrást nyújt, hanem a japán vendégszeretet szelleme is áthatja. Létezése azonban Japánon kívül még mindig ismeretlen.

Az „OSHIBORI Linkage” egy kísérlet arra, hogy az oshibori, mint egy kis vászon segítségével, hogyan lehet a nemzeti határokon átívelő, sokféle kifejezésmód intim élményét Tokió fővárosába hozni. A kiválasztott művészek eredeti művei alapján hímzett oshiborit éttermekben és más létesítményekben fogják felszolgálni, sima kéztörlővel vegyesen. A helyszíneket felkereső vendégek biztosan élvezni fogják a véletlen találkozást ezekkel a kis műalkotásokkal. Mivel az oshibori újrafelhasználható és környezetbarát tárgy, az emberek többször is találkozhatnak ezekkel a művekkel a kiállítás ideje alatt, amely egy különleges helyszínen megrendezésre kerülő kiállítással zárul.

A „Linkage” a 2023-as Tokiói Biennále témája és a biennáléra kidolgozott projektek gyűjtőneve is egyben. Az „OSHIBORI Linkage” a világ minden tájáról érkező művészek kifejezésmódját fogja összekötni Tokióval, és az étkezési kultúra és a művészet közötti kapcsolat új formáit fogja felfedezni, amelyet Japánban már régóta ápolnak. Továbbá az oshibori műalkotássá alakításával a projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a japán oshibori kultúrára, és világszerte népszerűsítse az oshibori vendégszeretet szellemét, nemzetközileg elismert fogalomként megalapozva az oshiborit.

Nyilatkozat

A Japánban ősidők óta gyökeret vert oshibori-kultúra a vendégszeretet szellemével van átitatva, amely a vendégek testének megtisztítására és a fáradtság enyhítésére törekszik. Eddig az oshibori előnyeit a TPO (idő, hely, alkalom) szerinti értékek, például illat, hőmérséklet és vírusellenes funkció hozzáadásával bővítettük.
Most egy teljesen új értéket adunk hozzá az oshiborihoz: a művészetet. Izgatottan várjuk, hogy milyen kémiai reakció fog lezajlani. Biztosak vagyunk abban, hogy az OSHIBORI Linkage lesz az első lépés a régóta dédelgetett elképzelésünk megvalósítása felé, hogy megnyitjuk az oshibori kapuját a világ előtt.

A pályázatba beválogatott résztvevő művészek maximális száma: 15 művész

Pályázati feltételek

  • Nyitott minden tengerentúlon élő művész számára, állampolgárságtól függetlenül.
  • A pályázóknak egyet kell érteniük a Tokiói Biennále jelentőségével, és képesnek kell lenniük egy eredeti, oshiborira hímzendő műalkotás elkészítésére.

Díj: 50,000 JPY

Helyszínek
A nyári időszakban:
körülbelül 20 partnerüzlet (2023 májusától) fog oshiborit felszolgálni Tokió északkeleti részén, Tokió központi részének négy kerületében – Chiyoda-ku, Chuo-ku, Bunkyo-ku és Taito-ku -.

Az őszi időszakban a nyári időszakban a látogatóknak felszolgált oshiborit és a műalkotásokkal hímzett, fel nem használt oshiborit kombináló kiállításra kerül sor. A különleges helyszín kiválasztása még folyamatban van. (Tokió területén található galéria lesz).

Beküldendő anyagok:

  • A pályázó alapvető adatai
  • Az eredeti műalkotás képi adatai: A fájl nevének tartalmaznia kell a pályázó nevét, pl.: eredeti rajz_[Az Ön neve].jpg; Adatformátum: jpg, png, heic vagy PDF.
  • Portfólió: a fájlnévnek tartalmaznia kell a pályázó nevét, pl.: portfolio_[Az ÖnNeve].pdf, csak PDF formátumot fogadunk el. Kérjük, legfeljebb 3 oldalas, A4-es méretű (5 MB vagy annál kisebb) fájlt használjon.
  • Az eredeti műalkotásoknak publikálatlanoknak kell lenniük.
  • Kérjük, hogy a műalkotás mérete 22×22 cm legyen.
  • Mivel a képet hímzésként reprodukáljuk, a műalkotások fajtája korlátozottan alkalmas. Az összetett vagy sok színt használó alkotások nem ajánlottak. Az oshiborit félbehajtják, majd feltekerik, így az oshibori közepén lévő hímzés nem alkalmas.
  • Kérjük, ügyeljen arra, hogy a hímzett terület az oshibori 50%-ánál kisebb legyen. Ha meghaladja az 50%-ot, akkor nehéz lesz oshibori-ként használni.

Pályázati dokumentumok

Pályázati űrlap

Tokyo Biennálé 2023

Pályázati időszak: 2023. Június 5., hétfő – 2023. június 25., vasárnap, 23:59 (japán időzóna).

Információ: oshibori@tokyobiennale.jp