palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A nyertes pályázóknak növelné az előleget az EU

umft pályázatMagyarországon igen népszerű és bevált fejlesztési mentőöv lett az előleg a nyertes pályázók körében. Az idén eddig az első negyedévben 85-90 milliárd forintot kaptak, a második negyedévben nagyjából ugyanakkora összegre, a fél év végére együttesen 200-220 milliárd forintra számíthatnak az európai uniós támogatásban részesülő vállalkozások és önkormányzatok.

Egyúttal az NFÜ illetékese is megerősítette azt az értesülésünket, hogy az EU időközben az előleg további növelésére buzdítja a tagállamokat.

Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) több operatív programjánál az eddigi 25-ről 40 százalékosra megemelt előleg célja az, hogy a kedvezményezettek pénzügyi nehézségek nélkül, sikerrel tudják végrehajtani a projekteket. A 288/2008 (XII. 8.) számú kormányrendelet szerint „az igényelhető összeg a vállalkozások számára a projekt megítélt támogatásának maximum 40 százaléka, de legfeljebb 300 millió forint”, ez a gazdasági-pénzpiaci válsággal leginkább érintett szektorokhoz kapcsolódó operatív programok egyes pályázatainál igényelhető.

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy az előleget a támogatási szerződés megkötésétől, illetve – az ÚMFT keretében már megkötött támogatási szerződések esetében – az előleg elfogadásáról szóló nyilatkozat beérkezésétől számított 15 napon belül folyósítani kell. Egyidejűleg az NFÜ szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv keretében meghirdetett egyéb konstrukciók esetében is igényelhető előleg, amelynek nagysága továbbra is a megítélt támogatás összegének legfeljebb 35, de minimum 25 százaléka lehet.

„Rendkívül jó húzás volt a lehívható előleg mértékének 40 százalékosra történt megemelése, hiszen csökkenti a banki finanszírozási igényt, ezzel a függőséget, ez nagy szó ezekben a mostani válságos időkben” – kommentálta a döntés eddigi hatását Csomár Zoltán, az ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet gazdasági igazgatója. Szerinte a pályázati piac ugyancsak pozitív fejleményként értékeli, hogy újabban már a mezőgazdasági támogatásoknál is lehet előleget igényelni, erre eddig egyáltalán nem volt példa. Egyúttal elmondta azt is, hogy pályázó ügyfeleik még elégedettebbek lennének, ha az NFÜ-nek sikerülne tartani vagy megközelíteni a kifizetéseknél a kormányrendeletben ígért 15 napos határidőt; „jelenleg mintegy 25 napot igényel a folyósítás”.

A Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetsége szintén korrektnek tartja a 40 százalékos előlegrendszert. E téren igazából akkor lépett volna nagyot előre az európai uniós forrásokat menedzselő hazai intézményrendszer, ha valamennyi nyertes pályázó megkaphatná ugyanezt a pénz előre – nyilatkozta lapunknak Maróczi Imre elnök. Egyúttal javasolta: hasznos lenne kiterjeszteni ezt a rendszert legalább az energetikai pályázatokra.

„Furcsállom, hogy miközben mindenki 40 százalék előlegről zengedezik, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium hazai pályázatainál nem tudja érvényesíteni a kormányrendelet szellemét” – jegyezte meg lapunknak Drimál István, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Szerinte kifejezetten diszkriminatív, hogy miközben az EU-forrásra pályázók élvezhetik ezt az előnyt, a hazai kiírások kedvezményezettjei kimaradnak belőle akkor, amikor az utófinanszírozás terhe őket legalább anynyira sújtja, mint a többieket.
(vg)