palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

KEOP pályázatok: másfélmilliárdot meghaladó árvízvédelmi fejlesztés a Tiszán

kvvm pályázatokA Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) negyven kilométer töltést erősít meg a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között, egy uniós projekt keretében. Kiépítik és felújítják a töltéskoronán lévő útburkolatot is, megújul számos zsilip, gátőrház és védelmi központ, 18 hektáron pedig rendezik a véderdőt. Az 1,6 milliárdos beruházás 17 település több mint 60 ezer lakosának növeli az árvízi biztonságát, a töltéskoronán kialakított úton pedig kerékpározni is lehet majd. Az uniós projekt előkészítésére közel 100 millió forintot nyert az igazgatóság.

A Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között az árvízvédelmi töltés jelenlegi állapota nem felel meg az előírásoknak, sem a szélessége, helyenként pedig sem a magassága nem kielégítő. Ezen kívül Tiszagyulaháza térségében a 2000-es árvíz idején több mint egy kilométer hosszon megrepedt a töltés, azóta ezt a szakaszt fóliával kell bevédeni, ami többletköltséget jelent.

A TIKÖVIZIG uniós projektje során megerősítenek, és ahol szükséges, magasítanak összesen 40 kilométer hosszú töltést. A töltéskoronán lévő útburkolatot felújítják, ahol nincs, ott pedig kiépítik. Az így létrejött aszfaltozott úton nemcsak az árvízvédekezés lesz könnyebb és hatékonyabb, hanem kerékpározni is lehet majd.

Felújítanak öt zsilipet, tizenegy gátőrházat és két védelmi központot. Rendezni fognak 18 hektárnyi véderdőt, és egy 20 kilométeres csatorna rekonstrukciója is megtörténik.

A 99,6 millió forintba kerülő előkészítés a tervek szerint jövő áprilisig tart, ezt követően nyújtják be a pályázatot a második fordulóra. A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló fejlesztés tervezett összköltsége 1,66 milliárd forint. A kivitelezés 2011 első félévében kezdődhet meg, és 2013-ban fejeződhet be.
(kvvm)