palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU támogatás a Múzeumok Mindenkinek programra

umft pályázatA múzeumok varázslatos helyek, amelyek különleges szerepet tölthetnek be az oktatásban és a tanulásban. Erre a felismerésre épül az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében az európai uniós támogatással megvalósuló „Múzeumok Mindenkinek” program. Ez országos szinten támogatja azt, hogy a múzeumok képesek legyenek korszerű kiállításokat, látogató- és iskolabarát környezetet, élménygazdag programokat és szórakoztatva oktató, magas szintű szolgáltatásokat nyújtani.

Ezt a fejlesztési törekvést az ÚMFT-n belül a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) és a Társadalmi infrastruktúra operatív program (TIOP) múzeumi konstrukciói és kiemelt projektek juttatják érvényre az oktatás és az egész életen át tartó tanulás elősegítése jegyében.

Az ÚMFT-ben eddig három kiírás jelent meg a múzeumok fejlesztésének támogatására, együttesen csaknem négymilliárd forintos kerettel. Jelenleg a benyújtott pályázatok értékelése zajlik, sőt van, ahol már megszülettek az első támogatási döntések. A TÁMOP 3.2.3-as kódszámú felhívását, „A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában” címmel 3175,00 millió forintos kerettel hirdették meg a hét régió számára. A kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ennél a konstrukciónál 35-69 nyertes projekttel kalkulál.

A TÁMOP másik, 3.2.8/B kódszámú pályázata „Múzeumok Mindenkinek” program keretében a múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítését szolgálja, összesen 226,9 millió forintos kerettel. Ennél a konstrukciónál 40-80 támogatható projekttel számol a kiíró. Az első nyerteseket éppen ezekben a napokban tájékoztatják a kedvező döntésről. Közéjük tartozik a budapesti Iparművészeti Múzeum két projekttel. Az egyik „Fordul a kocka!” címmel az Iparművészeti Múzeumban játékos tanórák feltételeinek megteremtéséhez kapott hétmillió forintos támogatást.

A másik „Kastélykaland” címmel a Nagytétényi Kastélymúzeumban tartandó múzeumpedagógiai programokhoz, konkrétan a „Bútorművészet a gótikától a biedermeierig” állandó kiállításhoz nyert 6,8 millió forint támogatást. Az első körben kap európai uniós támogatást többek között a Hajdúsági Múzeum múzeumpedagógiai tevékenységeinek fejlesztése Hajdúböszörményben, vagy a Göcseji Múzeum projektje Zalaegerszegen, amelynek keretében helytörténeti, hon- és népismereti múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, táborokat szerveznek általános iskolásoknak.

Fontos szerepet tölt be a „Múzeumok Mindenkinek” programban a TIOP 1.2.2-es kódszámú pályázati kiírása is. Ez a konstrukció az intézmények iskolabarát és oktatási-képzési szerepvállalását szolgáló fejlesztésekkel párhuzamosan a szükséges infrastruktúra megteremtéséhez biztosít összesen 593 millió forint EU-forrást. Az itt támogatásban részesülő projektek így tovább erősítik a TÁMOP 3.2.8-as kiírás nyerteseit azzal, hogy fejlesztéseikhez biztosítják az infrastrukturális hátteret.

A kormány által jóváhagyott kiemelt projektek között eddig három múzeumi fejlesztés található. A budapesti Szépművészeti Múzeum a felszín alatti sokoldalú bővítéséhez kap 3,3 milliárd forintos támogatást. Itt még az idén megkezdődik a kivitelezés, és a tervek szerint 2011 tavaszára fejeződnek be a munkálatok. A szentendrei Szabadtéri Múzeumban már javában zajlik a Skanzen Örökség Program megvalósítása, s az intézmény egy további, szintén jóváhagyott kiemelt projektjével fő szerepet vállal a „Múzeumok Mindenkinek” kezdeményezésben.
(VG)