palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós forrás a balatonboglári vitorláskikötő fejlesztésére

balatoni_hajozasi_zrt_pályázatAz Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Programjának keretében a Balatoni Hajózási Zrt turisztikai pályázatát nyertesnek ítélték. A turisztikai projekt keretében megújul és kibővül a balatonboglári vitorláskikötő: 44 új hajóhelyet létesítenek és felújítják a kiszolgálólétesítményeket.

Az utóbbi évek világturizmusában megerősödött az aktív kikapcsolódást kínáló szolgáltatások szerepe. Egyre többen mind tudatosabban törődnek egészségükkel, ami befolyásolja üdülési szokásaikat is – előnyben részesítik a sportos kikapcsolódást nyújtó pihenést. Ide sorolhatók a vitorlázók is. A nagyobb hajókon már egy egész család útra kelhet egy nyaralásra, amihez megfelelő szolgáltatásokat igényelnek a kikötőkben, másrészt a vitorlázás kiegészítéseként színvonalas programkínálatot a háttértelepüléseken.

A Balatoni Hajózási Zrt. tíz nagy vitorláskikötője közül az egyik legközkedveltebb a balatonboglári. A projekt keretében újabb 44 db hajóhely létesül, így összesen 253 hajó tartózkodhat egy időben a kikötőben. Ezzel a férőhelyszámmal a harmadik legnagyobb kikötővé válik a Balatoni Hajózási Zrt. kikötőláncában.

A megfelelő üzemeltetéshez elengedhetetlen a könnyűszerkezetes klubház és vizesblokk épület, valamint a több éve nem üzemelő étterem elbontása és kiváltása egy korszerű, kizárólag a vitorláskikötő kiszolgálására és ahhoz kapcsolódó új szolgáltatások befogadására alkalmas épületre.

Az új épületben új, magas szintű szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni,  mint például vitorlásoktatás, közösségi rendezvények megtartása, részleges wellness szolgáltatás vagy szauna igénybevétele. A korszerűsítés második ütemében kikötőmesteri iroda, pihenő, vizesblokk épül, környezetrendezési munkákra kerül sor, ezen kívül fa úszópontonok építésére, valamint egyebek mellett hullámtörő merülőfal kiépítésére kerül sor.

A kikötő déli részén rendezik a parti területet, burkolt gépkocsi-parkolókat alakítanak ki, melyek télen hajótárolásra szolgálnak.

A fejlesztés 250 millió forintos beruházási költséggel, 90 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg, és teremt ezzel 3 új munkahelyet.
(ddrfü)