palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A szerencsejáték-oldalak környezeti fenntarthatósága Magyarországon

szerencse

A bolygónkat érintő globális felmelegedés és éghajlatváltozás problémaköre évek óta gyakori téma hazánkban is. Így nem meglepő, hogy a magyar gazdaság csaknem minden ágazatában az egyes cégek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy növeljék a fenntarthatóságot és csökkentsék az általuk környezetre gyakorolt káros hatásokat.

Kétségkívül, ebben a témában a legtöbbet a nagy fosszilis tüzelőanyag-gyártó vállalatok szénlábnyomának csökkentéséről lehet hallani. De érdemes tudni, hogy más kevésbé nyilvánvaló ágazatok is becsatlakoztak a környezetünk megőrzéséért vívott küzdelembe. Erre szolgáltat tökéletes példát többek között az online szerencsejáték-ipar is. Az alábbiakban részletesen áttekintjük milyen lépéseket tesznek az online kaszinók a környezeti fenntarthatóság elősegítéséért.

Megújuló energiaforrások alkalmazása

Az egyik fő ok, amiért az online kaszinóoldalak üzemeltetőinek is nagy hangsúlyt kell fektetniük a környezetvédelemre az az, hogy adatközpontjaik, szervereik és más eszközeik működtetéséhez jelentős mennyiségű energiára van szükség. Ennek az energiaszükségletnek a fedezése pedig komoly terhet róhat a környezetre (pl. üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe).

Szerencsére a nagy társadalmi nyomásnak köszönhetően évről évre több online kaszinó operátor dönt úgy, hogy átáll környezetkímélőbb megoldások alkalmazására. Így mára már rengeteg kaszinó használ megújuló energiaforrásokat a szervereik és különböző játéktechnológiáik működtetéséhez. A napenergiára, szélenergiára vagy más megújuló energiaforrásra történő átállás jelentős mértékben enyhítheti a szerencsejáték-oldalak üzemeltetésével és igénybevételével járó káros környezeti hatásokat.

A hardverek és szoftverek hatékonyságának növelése

A környezeti fenntarthatóság szempontjából az online szektor számos előnnyel rendelkezik a hagyományos földi kaszinólétesítményekkel szemben. Azonban az online kaszinók így sem ülnek a babérjaikon és folyamatosan azon munkálkodnak, hogy újabbnál újabb óvintézkedéseket tegyenek a környezet védelme érdekében.

A megújuló energiaforrások használata mellett az online szerencsejáték-szervezők hatékonyabb hardver- és szoftverrendszerek alkalmazásával próbálják a környezeti ártalmakat csökkenteni. A hatékonyság növelésével biztosítható, hogy még az olyan különösen nagy energiaigénnyel járó kaszinójátékok is, mint például az élő osztós játékok minimális hatást gyakoroljanak a környezetre és sokkal fenntarthatóbbak legyenek.

Persze ezzel kapcsolatban sokakban felmerül a kérdés, hogy az energiahatékonyság növelése nem megy-e a játékok élvezetének kárára. De a jó hír az, hogy a kaszinóknak is az az érdeke, hogy a játékosoknak kivételes játékélményben legyen részük. Így ez a legjobb megbízható szerencsejáték-oldalak esetében biztosan nem fordulhat elő. Ezekről az oldalakról többet megtudhat a csalás.com-on, valamint ugyanitt tájékozódhat az egyes kaszinók által kínált bónuszokról és játéklehetőségekről is.

Hulladéktermelés csökkentése a papíralapú folyamatok digitalizálásával

iroda

(Fotó forrása)

Míg a hagyományos kaszinólétesítmények átlagosan 2 tonna hulladékot termelnek évente, az online szerencsejáték-platformoknak ennél jóval kevesebb hulladékkal kell számolniuk. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert az utóbbi esetben a játékosok interneten keresztül, az otthonukból vagy akár útközben is játszhatnak. Így az online játékszervező cégeknek nem kell egy fizikai helyszínt fenntartaniuk a játékosok fogadásához, ahol minden bizonnyal nagy mennyiségű hulladék keletkezne.

Az online kaszinók számára a papírhasználat jelenti a legnagyobb kihívást. De szerencsére már egyre több cég alkalmaz modern technológiai megoldásokat annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a papírhasználatot. A környezeti fenntarthatóság elősegítése érdekében a legtöbb helyen a papíralapú folyamatok digitalizálása már megtörtént, így többek között a házon belüli dokumentáció, a tranzakciók és a játékosokkal való kommunikáció is elektronikusan megy végbe.

Áttérés a felhőalapú technológiákra

A szerencsejáték-platformoknak rengeteg tárhelyre van szükségük abból kifolyólag, hogy nagy mennyiségű adatot kell tárolniuk a szolgáltatásaik nyújtása során. Ez részben jogszabályi kötelezettségük is.

Az operátoroknak azonban lehetőségük van arra, hogy felhőalapú technológiákkal enyhítsenek az adattárolásból és -kezelésböl származó környezeti károkon. A felhőalapú technológiákra áttért kaszinóknak nem csak kevesebb adattárolási és -feldolgozási igénnyel kell megbírkózniuk, de kevesebb energiára is van szükségük a működésükhöz.

Zöld webtárhely-szolgáltatások igénybevétele

A normál felhőalapú szolgáltatásokon túl ma már léteznek kifejezetten környezetbarátnak számító webtárhely-szolgáltatások is, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazai online kaszinók körében is. A környezetbarát webtárhely-szolgáltatók különlegessége abban rejlik, hogy adatközpontjaik működtetéséhez megújuló energiaforrásokat használnak. Ez környezeti szempontból rendkívül előnyösnek számít, mivel e módon az online kaszinók energiafogyasztásának egy része tiszta és fenntartható forrásból (pl. napenergia vagy szélenergia) származik.

Környezetbarát gyakorlatok kialakítása az irodában

Az online kaszinók esetében az alkalmazottak vagy otthonról, távoli eléréssel dolgoznak, vagy minden nap be kell járniuk egy irodába. Ez utóbbi esetben fontos, hogy a munkáltató környezetbarát gyakorlatokat alakítson ki a munkahelyen a környezet védelme érdekében.

Az elmúlt néhány évben egyre több irodában kezdték el szelektíven gyűjteni a szemetet, környezetbarát és újrahasznosított irodaszereket használni, valamint energiahatékony világítást felszerelni az egyes helyiségekben.

Környezetbarát fizetési módok alkalmazása

A szerencsejáték-oldalak által kínált fizetési módok eltérő hatással lehetnek környezetünkre. Míg például a kriptovalutás fizetés nagy terhet ró a környezetre a tranzakció lebonyolításához szükséges nagy energiaigény miatt, a digitális pénztárcák sokkal környezetkímélőbb megoldásnak mutatkoznak. Az online kaszinók épp ezért gyakran különböző bónuszok és jutalmak nyújtásával ösztönzik a játékosokat a környezetbarát fizetési lehetőségek használatára.

Együttműködés környezetvédelmi szervezetekkel

Számos operátor működik együtt különböző környezetvédelmi és jótékonysági szervezetekkel, és vesz részt az általuk megrendezésre kerülő kampányokban. Sok esetben még bevételük egy bizonyos részét is ezen szervezetek támogatására fordítják.

A játékosok szerepe az oldalak fenntarthatóságának növelésében

A szerencsejáték-oldalak környezeti fenntarthatóságának növelésében a játékosoknak is nagy szerepük van. Mindez azért van, mert a játékosok a környezetbarát megoldásokat alkalmazó platformok előtérbe helyezésével tovább ösztönözhetik az online kaszinókat arra, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a környezetvédelemre.

Ezentúl a túlzott szerencsejáték elkerülésével a játékosoknak lehetőségük van a digitális lábnyomuk csökkentésére is. A kevesebb játékkal töltött idő kisebb energiafogyasztást eredményez mindkét oldalon. A felhasználó esetében a kaszinójátékhoz használt készülék áramfogyasztása csökken, a szolgáltatóknál pedig a játékok lebonyolításához lesz szükség kevesebb erőforrásra.

De ha ez még nem lenne elég, a greendex.hu információi alapján az is sokat számíthat, hogy milyen böngészőt használ valaki. Így érdemes környezettudatos böngészőre áttérni a szerencsejáték-oldalak felkereséséhez.

Összegzés

A gazdaság más ágazataival szemben a szerencsejáték-ipar, azon belül is az online szerencsejáték-szervezők tevékenysége első ránézésre nem tűnik kimondottan károsnak a környezetünkre. Azonban ezek a cégek is hatással vannak bolygónkra.

A legtöbb online kaszinó azonban már komoly lépéseket tett a környezet védelme és a fenntarthatóság növelése érdekében. Legyen ez új technológiák alkalmazása, környezetbarát gyakorlatok kialakítása, vagy különböző környezetvédelmi szervezetekkel történő együttműködés révén.

Fotók: Pexels

(X)