palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Agro-ökológiai Program

Agro-ökológiai Program

Az Agro-ökológiai Program az új 2023-tól induló KAP új eleme, a korábbi zöldítést váltja fel, és a teljes keret 15 százalékát fedi le. A gazdák számára az AÖP-ben való részvétel önkéntes, azonban számos előnnyel jár, hiszen további 80 eurós támogatást is kaphatnak hektáronként. Egyik feltétele a Gazdasági napló vezetése, és az elektronikus benyújtása 2024 január végéig. 2023-ban az elektronikus napló vezetése a gazdálkodó döntése, és önkéntes.

KAP Stratégiai Terv 2023-2027

A 2023-ban induló új Közös Agrárpolitika keretében új agrártámogatási rendszer lép életbe. A KAP Stratégiai Terv intézkedéseinél a Közvetlen támogatások az I. pillér alá, míg a Vidékfejlesztési támogatások beavatkozásai a KAP II. pillér része. A KAP I. pillér új elemeként indul az Agro-ökológiai Program, amely a korábbi zöldítést váltja fel.

A mezőgazdasági agrártámogatások minden ciklusban változnak, és ez eztán is így lesz – 2028-után ismét átalakul a támogatási rendszer. Az biztos, hogy az idei év is egyre több szigorítással jár együtt. A zöldülés nem csak több adminisztrációval jár együtt, de a zöldebb irányra váltás nem lesz zökkenőmentes az agrárszektorban tevékenykedők számára. A korábbiakhoz képest fontos változás, hogy 2023-tól a megfelelés alapú támogatásról az eredmény alapú ellenőrzésre kell áttérni, így ezzel összhangban kell beiktatni a Területi monitoringot és az elektronikus Gazdálkodási naplót.

Az AÖP szerepe a KAP 2023-2027 ciklusban

Az AÖP a jövőben egyre nagyobb szerepet kap, és olyan jó gyakorlatokat – termesztéstechnológiákat támogat, amely előnyösek éghajlati és klíma szempontból.

Ilyen ” jó gyakorlatok” egyike például szántóterület esetén a talajtakarás – a kötelezően biztosítandó talajtakaráson felül a gazdálkodó tovább (február végéig) megőrzi. Ezért számára pont jár.

Másik ” jó gyakorlat” a talajkondicionálás és a mikrobiológiai készítmények alkalmazása.

A mikrobiológiai készítmények szerepe

A mikrobiológiai készítmények segítségével vegyszermentesen, fenntartható módon növelheti gazdálkodó a terméshozamot. A készítmények hozzájárulnak a talaj egészségéhez, amely viszont a terméshozam minőségi és mennyiségi növekedésével jár együtt. Azonban azt is fontos tudni, hogy ha a feltételek nem optimálisak, akkor a készítmények könnyen hatástalanná válhatnak. Az AÖP-ben használható hivatalos szerlista és a mikrobiológiai készítmények listája a jogszabály megjelenését követően fog megjelenni.

Szemléletváltás – Új irány a mezőgazdaságban

Az agráriumban a jövő technológiáit döntően a fenntarthatósági szabályok fogják meghatározni, ezért a gazdák elemi érdeke, hogy nem csak az új szolgáltatásokat, hanem az új készítményeket is megismerjék. Ezek egyike például a Forgatás nélküli talajművelés és mikrobiológiai készítmények alkalmazása, amely a precíziós gazdálkodási rendszer technológiájába is szervesen illeszthető. Egyre több kísérlet igazolja ma már, hogy szántás nélkül nem csak a talaj nedvességtartó képessége javul, de a talajszerkezet is, ezért érdemes a gazdáknak felhagyni a szántással, valamint azzal a korábbi téves, és évtizedek óta bevett gyakorlattal, hogy a feketére művelt szántóföld a célravezető. (KITE Zrt.).

Miért előnyös az AÖP-ben való részvétel?

A gazdák számára az AÖP-ben való részvétel önkéntes, azonban számos előnnyel jár, hiszen további 80 eurós támogatást is kaphat hektáronként, ezért mindenképpen hasznos alaposan megismerni az AÖP szabályzását és az általa nyújtott lehetőségeket.

Az AÖP egyik feltétele a Gazdasági napló vezetése (idén papíralapon is végezhető) és elektronikus benyújtása 2024 január végéig. 2023-ban az elektronikus napló vezetése a gazdálkodó döntése, és önkéntes.

Mit jelent az elektronikus Gazdasági napló?

Mivel az alacsonyabb méretű gazdaságok még nem nyitottak a precízióra, ezért olyan támogatásokat és támogatási konstrukciókat kell kidolgozni, amellyel biztosítható a magyar agráriumban a helyspecifikus és precíziós gazdaság elterjedése. Ezért a területalapú támogatások mellé olyan kötelezettségeket (például rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségeket) rendelnek, amelyet az unió is előír. Az eGN egy új közigazgatási szolgáltatás, amely magába foglalja a Gazdasági naplót, és a Nitrát adatlapot, valamint a külön álló e-permetezési naplót. Összességében a gazdák adminisztratív kötelezettségeit egyszerűsíti le. A fejlesztése jelenleg is zajlik a NÉBIH által a Kincstárral egyeztetve.

Miért előnyös eGN?

Az eGN több szempontból is előnyös a gazdák számára:

Egyrészt teljesíteni tudják a támogatások igényléséhez szükséges feltételek igazolását. Ezenkívül a hatósági adatszolgáltatást is lehetővé teszi a termelők számára.