palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Álmok a valóságban-A Magyar Fejlesztési Bank tehetséggondozó ösztöndíja

mfbAz MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB Zrt.) 2006-ban elindította Mentor Ösztöndíj Programját, amely két ösztöndíj támogatási formát – a Habilitas és a Praktikum – foglal magába.

A Habilitas Ösztöndíjra olyan felsőoktatási intézményekben tanuló nappali tagozatos fiatalok pályázhatnak, akik a humán-, művészeti-, vagy a tudomány területén kiemelkedő képességgel rendelkeznek, és szakmai fejlődésükhöz anyagi támogatás szükséges. A Praktikum Ösztöndíjra a felsőoktatási intézményekben tanuló, jó tanulmányi átlaggal rendelkező nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak. Az ösztöndíjra sikeresen pályázó hallgatóknak lehetősége nyílik arra, hogy az ösztöndíj mellett az MFB Zrt. szervezeti egységeinél szakmai képzésen is részt vegyenek. E támogatási forma nem csak gazdasági, pénzügyi vonalon nyújt gyakorlati lehetőséget a fiataloknak, hanem egyben a Bank kiváló szakmai utánpótlását is adja.

A Bank az Ösztöndíj Programok keretében eddig közel 150 tehetséges fiatal szakmai fejlődéséhez biztosított anyagi támogatást. Már-már hagyomány, hogy a Habilitas ösztöndíjasok részére a Bank évente találkozót szervez, ahol a fiatalok megismerhetik egymás tevékenységét, tudományos, művészeti munkáját és beszámolhatnak eddigi szakmai eredményeikről. Ebből az alkalomból idén elkészítette a Bank az eddigi Habilitas ösztöndíjasok szakmai életútját bemutató kiadványát. „Rövid pályájuk fontos üzenetet hordoz a kitartásról, tehetségről, szorgalomról” – mondta Dr. Erős János, a Bank vezérigazgatója, a kiadványt méltatva. „A tehetség önmagában kevés szorgalom és elszántság nélkül. Ebben a példakép-hiányossá vált világunkban bizony jó lenne, ha sok általános iskolás is elolvasná az előttük járó korosztály üzeneteit.”

„A Bank társadalmi szerepvállalása ennél sokkal gazdagabb, és hogy az MFB komolyan gondolja az ösztöndíjprogramjait, azt a folyamatos pályázatok is igazolják.” – mondta a találkozón Penzné Lajta Katalin humánpolitikai ügyvezető igazgató, majd Herdert idézte: „Kinek sok adatott, attól sokat várnak.” A jelenlévők tehetséget kaptak, amelyhez a Bank csak társult annak érdekében, hogy környezetük elvárásainak megfelelhessenek. A négy év alatt összesen 475 fő jelentkezett az MFB Habilitas Ösztöndíjára. Közülük választotta ki az Ösztöndíj Bizottság azt az 51 fiatalt, akik közül többen kétszer is elnyerték az ösztöndíjat.
Valamennyien választott szakterületük ifjú kiválóságai: orvosként, oboaművészként, biológusként, történészként, vegyészként, festőművészként, kulturális antropológusként, karmesterként, ornitológusként, szobrászként, geológusként, költőként, műfordítóként, orientalistaként, ruhatervezőként, balkán szakértőként, informatikusként, pszihológusként, táncművészként, szahara-kutatóként, esztétaként, kertész- és gépészmérnökként, nyelvészként, művészettörténészként, festőrestaurátorként, zenetudósként, irodalmárként, énekesként, formatervezőként, hőenergia-gazdálkodás kutatóként, grafikusként kívánnak eredményeket elérni. Hogy mennyit segített az ösztöndíj az életükben? Arra vallomásaikból lehet következtetni. Kiváló és tanulságos olvasmány a most megjelent Habilitas című kiadvány, amit valóban érdemes széles körben bemutatni és felhívni a figyelmet ezekre a fiatalokra.

Az MFB Zrt. társadalmi szerepvállalásában kiemelkedő szerepe van a gyermekek és fiatalok tudását, egészségét, sportolását, pályakezdését segítő támogatásoknak, többek között az MFB Zrt. közreműködésével ebben az évben is kiválasztásra kerül az a 10 tehetséges ifjú tudós, akik 2009-ben a Junior Prima Magyar tudomány kategória díjazottjai lesznek.

Az MFB Zrt. vezetése biztos abban, hogy az általa támogatott fiatalok a jövő kiemelkedő tudósai és művészei lesznek.

További információk:

MFB Zrt. Kommunikációs Igazgatóság
Juhász Zsuzsa
juhasz.zsuzsa@mfb.hu

Tel: 428-1307

Letölthető dokumentum: Habilitas füzet

Forrás: MFB, Budapest, 2009. szeptember 16.