palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Artist-in residency művészeti ösztöndíj Párizsba

palais-royal pályázatÚjabb művészeti pályázatot ír ki a Párizsi Magyar Intézet (PMI), ebben az évben szám szerint a harmadikat. A párizsi Palais-Royal és a PMI közös projektjére az “Artist-in residency” ösztöndíjra 40 év alatti vizuális művészek jelentkezését várja.


Művészek nyerő éve Párizsban

Május 7-ig lehet jelentkezni az “Artist-in residency” programra, amely párizsi tartózkodást és önálló kiállítást biztosít a pályázat nyertesének a Palais-Royal kertjében található Peter’s Friends galériában 2010. július 5-30. között. A világhírű Palais-Royal épülete ma a Comédie Française, vagyis Franciaország nemzeti színháza, a francia Államtanács és a Kultuszminisztérium székhelye.

Letölthető dokumentum

pályázati kiírás, jelentkezési lap

Web: http://www.propenair.com/index.html

Az “Artist-in residency” pályázat ebben az évben a Párizsi Magyar Intézet harmadik felhívása. A napokban lezárult “Contact promte” pályázatra 12 pályamű érkezett, az eredményt a zsűri döntését követően a PMI rövid időn belül nyilvánosságra hozza. A felhívás olyan művészeti installáció megvalósítását kérte, amelynek segítségével két fizikailag távol eső térben – a Budapesti Francia Intézetben és a Párizsi Magyar Intézetben – egy időben jelen lévő látogatók egymással interakcióba keveredhetnek. A kiírás hazai szakmai partnerei a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Budapesti Francia Intézet és a C3 Alapítvány.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiuma idén először hirdette meg a Vasarely ösztöndíjat, amely egymillió forintot és június és szeptember közötti szabad alkotói időszakot biztosít. A felhívásra összesen 33 képzőművész pályázott. A nyertes, Vincze Ottó két hónapot tölthet a Párizsi Magyar Intézetben és az aix-en-provance-i Vasarely Alapítványnál. Ráadásként az ösztöndíj lejártával az intézet Vasarely Galériájában kiállítást is rendeznek a műveiből. A 2008-ban nyitott képzőművészeti galéria francia körökben egyre nagyobb reputációnak örvend a modern és a kortárs magyar képzőművészetet bemutató tárlataival, a kiállításokat rendre a legfontosabb francia szakemberek nyitják meg.

Forrás: OKM; Palais – Royal OpenAir