palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

AZ Európai Bizottság jóváhagyta Nyíregyháza és térsége szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási uniós nagyprojektjét

kvvm pályázatokTöbb mint 12,7 milliárdos szennyvízprogram indul Nyíregyházán. Az Európai Bizottság jóváhagyta Nyíregyháza és térsége szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási uniós nagyprojektjét. A több mint 12,7 milliárd forintos beruházás keretében kiépül a még hiányzó szennyvízcsatorna-rendszer, újra üzemelni fog a nyíregyházi II. számú szennyvíztisztító telep, és a szennyvíziszap korszerű kezelésére megépítenek egy új komposztáló telepet is. A beruházásnak köszönhetően a  csatornázottság jelenlegi 81 százalékosról 96 százalékosra nőhet. A projekt jelentősen csökkenti a térségben a talaj, valamint a felszíni és felszín alatti vizek szennyezését, ezzel összesen mintegy 130 ezer lakos számára teremt tisztább és egészségesebb környezetet.

Nyíregyházán és az agglomerációhoz tartozó Nyírpazonyban, Kótajon valamint Kálmánházán korábban már kiépült a szennyvízelvezető hálózat. A megyeszékhelyen ugyanakkor számos olyan elszórtan elhelyezkedő utca, utcaszakasz van, amelyek a korábbi szennyvízberuházásokból kimaradtak, mint ahogy az új városrészeken és település környéki bokortanyás részeken sincs még szennyvízcsatorna. A most induló fejlesztések során lefektetnek 207 kilométernyi szennyvízcsatornát, és több mint 8 ezer háztartást kötnek rá a hálózatra. A munkálatok 180 ezer négyzetméternyi út- illetve járdaburkolat helyreállítását is magukban foglalják. A projektben összesen mintegy 146 kilométer gravitációs csatorna épül, illetve újul meg, és 89 átemelőt is létesítenek, illetve korszerűsítenek.

A kormány tavaly októberben döntött a projekt támogatásáról, és még ugyan ebben a hónapban Brüsszelbe is kiküldte jóváhagyásra. A szennyvíztisztító és komposztáló telep kivitelezésére várhatóan július közepén, a csatornahálózatra július végén kötik meg a szerződéseket.
A több mint 12,7 milliárd forint becsült összköltségű projekt 9,9 milliárd forintos uniós támogatással valósulhat meg, befejezése 2011 decemberében várható.

A nyíregyházi szennyvízberuházás kiemelt eleme a jelenleg üzemen kívüli II-es szennyvíztisztító telep fejlesztése és bővítése.
Ez a telep ugyanis nem csak a túlterhelt I-es szennyvíztisztító telepet tehermentesíti, de kezelni tudja a bekötendő városrészek, valamint a már jelenleg is ellátott területeken a jövőben várhatóan emelkedő mértékű fogyasztás miatt megnövekedő mennyiségű szennyvizet is.

A telep a bővítést és a gépészeti berendezések teljes cseréjét követően naponta 500 köbméter szippantott szennyvíz fogadására is alkalmas lesz majd.
A nyíregyházi beruházás része egy új komposztáló telep építése is a régi, kis kapacitású és korszerűtlen komposztáló telep területén. Az új komposztáló mindkét szennyvíztisztító telepen keletkező iszapot fogadja majd, naponta 10,81 tonnás kapacitással.

Az európai uniós szennyvízhálózat-fejlesztési program környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépést jelent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Számítások szerint Nyíregyházán és környékén ma még évente mintegy 750 ezer köbméter szennyvíz szikkad el a talajba, jelentősen szennyezve a talajvizet és emelve annak szintjét. A beruházások végeztével 2012-re ez a szám 150 ezerre csökken, vagyis 600 ezer köbméterrel kevesebb a szikkasztott szennyvíz terheli a környezetet. A szennyvíz-átemelők szagtalanításával és a komposztáló telep fejlesztésével pedig mintegy 3500-an lélegezhetnek majd fel – a szó szoros értelmében.

Forrás: KVvM