palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Az év legjobb kiállítása díj

Az év kiállítása elismeréssel muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazzák. Az Év Kiállítása 2022 díjra olyan kiállításokkal lehet pályázni, amelyek állandó kiállítások, és 2021. július 1. és 2022. június 30. között nyíltak vagy nyílnak meg, időszaki kiállítások, és 2021. július 1. és 2022. június 30. között nyíltak vagy nyílnak meg, és nyitva tartásuk legalább négy hónapon keresztül tart, valamint virtuális kiállítások, és 2021. július 1. után váltak nyilvánosan hozzáférhetővé.

Az Év Kiállítása 2022 díjra a Magyarországon muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények, valamint határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok is nyújthatnak be pályázatot. Minden muzeális intézmény egy pályázattal jelentkezhet. Ha több tagintézménye van, több pályázatot is beadhat, de tagintézményenként csak egyet.

2022-ben olyan kiállítások pályázatát várjuk, amelyek
– állandó kiállítások, és 2021. július 1. és 2022. június 30.között nyíltak/nyílnak meg;
– időszaki kiállítások, és 2021. július 1. és 2022. június 30. között nyíltak/nyílnak meg, és nyitvatartásuk legalább négy hónapon keresztül tartott/tart.
– virtuális kiállítások, és 2021. július 1. után váltak nyilvánosan hozzáférhetővé
.

A Pulszky Társaság elsősorban olyan kiállításokat díj az – akár saját kiállítást, akár saját anyaggal kiegészített vendégkiállítást, akár virtuális kiállítást –, amelyekben tükröződik az intézmény küldetése, szakmai stratégiája, az évi, vagy hosszabb ideje folyó gyűjtő-és kutató munkája, ugyanakkor a közönség igényeinek is megfelel. Fontos, hogy nem önmagában áll, hanem kiegészítik vagy csatlakoznak hozzá minél változatosabb események és kommunikációs eszközök (katalógustól, múzeumpedagógiai feladatlaptól a Facebook oldalig, blogig). A koronavírus-világjárvány idején nyilván érdemes a kiállítások online megjelentetését is mennél alaposabban és változatosabban megoldani és közreadni. A 2022-re szóló felhívás a bíráló bizottság javaslata alapján lehetőséget biztosít virtuális kiállításokra történő jelölésre és pályázat benyújtására is.

Jelölés:

Az Év Kiállítása 2022 elismerés benyújtására jelölés / ajánlás nyújtható be olyan szakemberek által, akik – szakterületük, szakáguk, régiójuk fejlődését ismerve – javaslatot tesznek arra, hogy a Pulszky Társaság mely intézményeket hívja meg Az Év Kiállítása 2022 pályázatán való részvételre.
Jelölésre / ajánlásra jogosultak:

a) a Pulszky Társaság választmányának tagjai;
b) a Pulszky Társaság tiszteletbeli elnökei;
c) a díj átadását megelőző három évben díjazott (fődíjas) muzeális intézmények vezetői, a nyertes pályázatok kurátorai;
d) az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által delegált 3-3, múzeumi területen dolgozó szakember;
e) a Pulszky Társaság által felkért 10 múzeumi, kulturális és tudományos területen dolgozó szakember;
f) Az Év Kiállítása pályázat korábbi bíráló bizottságának tagjai.
Jelölő személy a jelölése évében nem lehet a bíráló bizottság tagja.
A jelölés / ajánlás a javaslattételi lap kitöltésével, a jelölő személy nevének megadásával és beküldésével történik. Jelölést muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező magyarországi muzeális intézmény, valamint határon túli magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeum állandó, időszaki vagy virtuális kiállítására lehet befogadni.

Egy jelölő egy intézményre tehet javaslatot, amelyet a Pulszky Társaság felé, aláírt, beszkennelt formában kell benyújtani az azevkiallitasa@gmail.com címre.

A jelölés/ ajánlás benyújtása a pályázati felhívás megjelenését követő naptól folyamatos, végső határideje 2022. július 10.

A pályázatokat elektronikusan kell benyújtani, a Pulszky Társaság részére, az azevkiallitasa@gmail.com címre. A tárgyban kérjük feltüntetni: Az Év Kiállítása 2022.

Az Év Kiállítása 2022 díj három kategóriában adható ki a kiállítások bekerülési költsége szerint:

a) 4 millió forint alatti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások
b) 4 millió forint feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások
c) virtuális kiállítások.

Mindhárom kategóriában legfeljebb egy fődíj adható ki. A díjjal emléktábla és oklevél, a jelölteknek elismerő oklevél jár, amit a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja központi rendezvényén, ünnepi keretek között vesznek át, és ehhez társul médianyilvánosság is.

A díjat a Pulszky Társaság elnöke és a bíráló bizottság elnöke adják át. A Pulszky Társaság elnöksége dönthet további átadók felkéréséről.

Pályázati határidő: 2022. július 31.

További információ a Pulszky Társaság irodavezetőjétől kérhető az info@pulszky.hu, valamint az azevkiallitasa@gmail.com címen.