palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

„Az idők jele” nemzetközi fotópályázat

Hogy képzelné el 2023 vizuális időkapszuláját? És a helyet, ahol él? Kamerával vagy AI-val? Öt európai ország közös fotópályázatára várunk hagyományos vagy generált fotókat.


Határidő: 2023. július 15.

A pályázat olyan fotósoknak szól, akik kamerájuk lencséjén keresztül örökítenék meg a modern világ lényegét. A képeknek olyan embereket, folyamatokat, tárgyakat vagy eseményeket kell megörökíteniük, amelyek meghatározó szerepet játszanak a 21. században.

Arra bátorítunk minden fotóst, hogy vizsgálja meg közelről a környezetét és fedezze fel, hogy amit és ahogyan lát, az hogyan tükrözi jelen világunkat – személyes és intim pillanatoktól kezdve jelentős eseményeken át társadalmi megmozdulásokig. A cél a jelenkor szimbólumainak, a modern technológia vívmányainak és innovációinak feltérképezése.

Olyan képeket várunk, amelyek történetet mesélnek el, erős vizualitással és a nézővel kialakított érzelmi kötődés segítségével. Megkötések nélkül, bármilyen műfajban alkothatsz, legyen portré, tájfotó, csendélet vagy utcakép. A lényeg a mai kor esszenciájának megragadása, hangsúlyt fektetve a kortárs és fennmaradó értékekre.

A fényképezés nem csak a jelen pillanat letükrözése, hanem egyben a jövőnek szóló dokumentum is, ezért arra biztatjuk a résztvevőket, hogy olyan kép(ek)et készítsenek, melyek referenciaként szolgálhatnak a jövő generációi számára, teljes komplexitásában örökítve meg a 21. századot.

Nincs helyes vagy helytelen téma megközelítés. A beküldött képekben változatosságot és kreativitást keresünk – hagyd a képzeleted szárnyalni, és mutasd meg a legjobb oldalad!

SZABÁLYOK

Résztvevők: A versenyben a PhotoKICK projektben résztvevő öt ország lakosai vehetnek részt, azaz természetes személyek Spanyolországból, Litvániából, Lettországból, Magyarországról és Szlovéniából.

Téma: A verseny témája „Az idők jelei” („sign of the times”), azaz olyan fotók, melyek korunk lényegét örökítik meg. A képeknek be kell mutatniuk az aktuális társadalmi, politikai és kulturális kérdésköröket és azok hatásait.

Részvételi költség

Részvételi díj nincs.

Beadási határidő: 2023. július 15., 20.00 (közép-európai idő szerint)

A nyertesek kihirdetése: online és élőben 2023. szeptember 30-án, díjátadó ünnepség keretében.  Helyszín: Adatu Fabrika, Art Academy House of Latvia, Kalpaku iela 4, Kuldiga, Lettország

Kiállítási időszak: 2023. szeptember 25. – november 1. Helyszín: Adatu Fabrika, Art Academy House of Latvia, Kalpaku iela 4, Kuldiga, Lettország

Elbírálási időszak: Az elbírálási időszak 2023. július 15-től 2023. augusztus 15-ig tart.

Díjátadó: A díjátadó ünnepség szeptember 30-án lesz megtartva, helyszín: Adatu Fabrika, Art Academy House of Latvia, Kalpaku iela 4, Kuldiga, Lettország.

Kategóriák:

 • Fő kategória: „Az idők jele” (Sign of the times)
 • Alkategória: „Elképzelt városok” (Imagined cities) – AI-generált képeknek

Beadási szabályok

A fotókat a https://photokick.eu/ weboldalon található linken kell beküldeni. Egy pályázó legfeljebb három (3) képet nyújthat be. Csak a 2022. január 1. – 2023. július 15. közötti időszakban készített képekkel lehet pályázni. A fotókat nagy felbontásban, a médiában, illetve kiállításon való kinyomtatásra alkalmas minőségben kell elkészíteni, min. 1MB és max. 5MB fájlméretben. Bármilyen DPI beállítás megfelelő. A képek fájlformátuma JPEG, méretüket tekintve a rövidebb oldal min. 1000 pixel, sRGB színekkel.

A beadási link: http://KuldigasDC.quickconnect.to/sharing/Dab2bTiEg A „Fájlok hozzáadása” gombra kattintva lehet feltölteni a fotókat, és feltölteni a jelentkezési űrlapot.

A beküldendő Annex1 melléklet a https://photokick.eu/wp-content/uploads/2023/05/APPLICANTS-FORM-ANNEX-1-Photography-Competition-Sign-of-the-Times.docx oldalról tölthető le.

Képaláírás

Minden beadott képnek rendelkeznie kell megfelelő képaláírással és leírással a jelentkezési űrlapon (Annex 1), angol nyelven. A  képaláírásnak (fájlneveknek) az alábbi feltételek szerinti adatokat kell tartalmaznia:

 • A szerző vezetékneve és keresztneve (pl. white)
 • a beadott kép címe (pl. in.underground)
 • az ország neve angolul, ahol a szerző él (pl. spain)
 • Példa egy kép teljes fájlnevére: john.white.situation.in.underground.spain.jpg
 • Az Elképzelt Városok témájú AI-generált képek fájlnevének vége „[…].ai.image.jpg” legyen
 • Példa egy kép teljes fájlnevére: john.white.situation.in.underground.spain.ai.image.jpg
 • Az „Annex 1” jelentkezési űrlapon kérjük részletezni a beküldött fényképek alanyait, témáját (az egyes képekre a fájlnevükkel való hivatkozással). Kérjük megadni a várost, megyét, országot, ahol a kép készült, és a készítés dátumát, a képen ábrázoltakat is (max 500 karakter hosszban).  A szerző portréját is kérjük feltölteni a megfelelő fájlnévvel.

Példa a jelentkezési űrlap fájlnevére: john.white.applicants.form.annex1.docx

Példa a szerző képének fájlnevére: vezeteknev.keresztnev.author.photo.jpg

Összességében az alábbi fájlokat kell tehát benyújtani:

 • három (3) kép, a fent részletezett fájnévvel
 • jelentkezési űrlap (Annex 1), a fent részletezett fájnévvel
 • kép a szerzőről, a fent részletezett fájnévvel

Az elbírálás kritériumai

Az elbírálás pártatlanul és igazságosan folyik le, hivatásos fényképészek és a fotós szakma szakértői bevonásával. A zsűri a pályázók fotóit eredetiség, kreativitás, technikai kiválóság és a képek által kiváltott hatás alapján értékeli. A képeknek fotó jellegűnek kell lenniük (digitális kamerával vagy hasonló eszközzel készítve, esetleg film/papír alapról beszkennelve, stb.) és – ugyan az utómunka megengedett –, egy valós helyzetet kell megörökíteniük, azaz kulcselemeket nem lehet mesterségesen hozzáadni, eltávolítani vagy módosítani a képeken. AI által generált képek csak az Elképzelt városok kategóriába nevezhetők!

Szakmai bírálók

Összesen öt elbírálói csoport vesz részt az értékelésben, egy-egy a PhotoKICK projektben résztvevő öt országból. Az egyes országok csoportjai nem a saját, hanem a másik négy országból érkezett képeket bírálják majd el. A zsűri tagjait a szervezők nevezik ki fotográfusok, kritikusok, művészek, múzeumi szakemberek, újságírok és más szakértők közül válogatva.

Az elbírálás folyamata

Minden ország zsűrije kiválasztja a többi országból érkezett képek közül a legjobb 10-et, mindegyik képet egy 2-től 12-ig terjedő skálán pontozva. A legjobb fotó 12 pontot, a következők pedig csökkenő sorrendben egyre kevesebb pontot kapnak (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pont). Az öt országból érkezett fotók közül a legjobb 25 kép lesz része a verseny után megrendezésre kerülő kiállításnak.

Díjazás

Mindkét kategóriában vannak nyeremények: trófea, oklevél és nyeremény tárgy. A szervezők fotókiállítást is terveznek a nyertes képekből – galériában, illetve online. A szervezők fenntartják a jogot, hogy hasonló alternatívára cseréljék a nyereménytárgyat, amennyiben előre nem látható okok miatt a meghirdetett nyereménytárgy mégsem elérhető – ilyen esetben a photokick.eu oldalon teszünk közzé tájékoztatást. A díjak nem átruházhatók és készpénzre nem válthatók. A díj megjelenhet voucherek, kuponok és ajándékutalványok formájában is.

„Sign of the Times” / „Az Idők jele” fő kategória

A nemzetközi zsűri által kiválasztott 25 nyertes képet a Lettországban található Adatu Fabrika Galériájában, a lett Art Academy House of Latvia-ban (cím: Kalpaku iela 4, Kuldiga, Latvia) tervezik kiállítani.

A fő kategória három legjobb helyezetje SONY digitális felszereléseket, oklevelet, trófeát és nemzetközi sajtóvisszhangot kap, valamint részt vesz a fotókiállításon képével, megjelenik a PhotoKick projekt honlapján és a kapcsolódó közösségi média oldalakon is, továbbá az első három helyezett az alábbi díjazásban részesül:

1. helyezett (PhotoKick Contest Photographer of the Year 2023): Sony ZV-1 fényképezőgép + Sony GP-VPT2BT markolat
2. helyezett: Sony SRS-XE300 bluetooth hangszóró (kék)
3. helyezett: Sony WF-C700N vezeték nélküli fülhallgató (fekete)

„Imagined Cities” / „Elképzelt városok” alkategória

A nemzeközi zsűri által kiválasztott nyertes képek oklevelet, trófeát, nemzetközi sajtó visszhangot, a PhotoKick honlapon és kapcsolódó közösségi médiában való közzétételt nyer, valamint a képek megjelennek az Adatu Fabrika Galériájában, a lett Art Academy House of Latvia-ban (cím: Kalpaku iela 4, Kuldiga, Latvia), továbbá az első három helyezett az alábbi díjakban részesül:

1. helyezett: 100 EUR értékű Wizz Air voucher és a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékcsomagja: 3 éjszakára szállás Budapesten + szabad belépés a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításaira + 72 órás tömegközlekedési bérlet Budapesten. Az utazási költségek fedezésére kizárólag a WizzAir utalvány szolgál, az utazást a nyertes másképp is megoldhatja.
2. helyezett: Air Baltic ajándékutalvány 100 EUR értékben.
3. helyezett: Amazon ajándékutalvány 50 EUR értékben.
A nyerteseket online, illetve egy átadó ünnepségen jelentik be Kuldigában (Lettország) 2023. szeptember 30-án.

A nyertesek értesítése: A nyertesek névsorát a szeptember 30-ai díjátadó ünnepségen hirdetik ki a szervezők. A nyertesek ezen felül emailben is kapnak értesítést, a jelentkezési űrlapon megadott adatoknak megfelelően. A nyerteseknek az értesítő emailre az email érkezésétől számított 72 órán belül kell válaszolniuk. Amennyiben nem érkezik válasz 72 órán belül, a szervezők fenntartják a jogot a díj(ak) visszavonására. Ebben az esetben a pontszámok szerinti sorrendben következő kép szerzője számít majd díjazottnak/nyertesnek.

Szerzői jog: A benyújtott kép szerzője azonos kell, hogy legyen a pályázó személyével. A fényképek szerzői megőrzik a képeik szerzői jogát; azonban a szervezők fenntartják a jogot a képek oktatási és promóciós célokra való felhasználására a versenyhez és a kiállításhoz kapcsolódva, beleértve a képek publikálását a projekt weboldalán, a kiállításokon, sajtóanyagokban és a közösségi médiában.

Kizáró tényezők: A szervezők fenntartják a jogot bármely olyan kép kizárására, amely nem felel meg a fent leírt szabályoknak és elvárásoknak, vagy amelyet nem megfelelőnek ítélnek. Felhívjuk a figyelmet, hogy AI-generált képeket csak az AI-nak fenntartott „Elképzelt városok” című kategóriában lehet benyújtani (Ezt a fájlnévben kell feltüntetni, ld. fent a fájlok elnevezésénél!)

A képek beküldésével a pályázó elfogadja az alábbiakat, illetve nyilatkozik az alábbiakról:

A pályázó a beküldött kép egyetlen tulajdonosa és szerzője
A pályázaton való részvétellel a pályázó elfogadja és elismeri, hogy a szervezők megkaphatják a regisztrációhoz kért adatait. A személyes adatokat a szervezők a kiírási szabályoknak és a GDPR törvényi rendelkezéseinek megfelelően használják fel.
A fényképek nem tartalmazhatnak jogsértő, fenyegető, hamis, félrevezető, sértő, zaklató, rágalmazó, vulgáris, obszcén, botrányos, lázító vagy pornográf tartalmakat, az ilyen képeket a szervezők a fotópályázatból kizárják.
Egyik fénykép sem tartalmaz olyan anyagot, amely bűncselekménynek minősülő, polgári jogi felelősségre vonható vagy egyéb törvényt sértő magatartást képezhet vagy arra ösztönözhet.
Egyik fénykép sem sértheti harmadik személy vagy entitás szerzői jogait, védjegyeit, szerződéses jogait vagy bármely más szellemi tulajdonjogát, és nem sérthetii egyetlen személy magánélethez vagy nyilvánossághoz fűződő jogát sem, beleértve az alábbiakat:
harmadik felek tulajdonában lévő védjegyek;
harmadik felek tulajdonában lévő szerzői jog által védett anyagok;
nevek, hasonlóságok és egyéb, élő vagy halott hírességek vagy más közéleti személyiségek azonosítására szolgáló jellemzők.
Olyan pályaművek, amelyek olyan kereskedelmi tartalmat tartalmaznak, amely a jelen Nemzetközi Fotópályázaton kívüli bármely terméket vagy szolgáltatást reklámoz.
A kép készítése során tilos az állatok bántalmazása

A szabályok elfogadása

A versenyben való részvétellel a pályázó megerősíti, hogy elolvasta és betartja a szabályokat, illetve elfogadja a szervezők és a bírálók döntéseit. A szervezők fenntartják a jogot a szabályok módosítására és a verseny előzetes értesítés nélküli törlésére.

Amennyiben a pályázati kiírás magyar és angol változata között esetleg eltérés áll fenn, úgy a photokick.eu oldalon közzétett angol változatot kell irányadónak tekinteni.

További felvilágosítás

 • Lettország: Artis Gustovskis artis.gustovskis@gmail.com
 • Litvánia: Vitalija Duoblė v.duoble@klavb.lt
 • Spanyolország: Alberto Vázquez albertovazquez@espaciorojo.com
 • Magyarország: Papp Géza papp.geza@mnm.hu
 • Szlovénia: Štefan Simončič stefan@epeka.si