palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Az Írottkő Natúrpark Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja

Európai Bizottság pályázata2009. május 22-én, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk” magyarországi pályázatának győztesét. A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” címet az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei” című pályaműve nyerte el.

Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence”, azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk” témában. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa. A 2008/2009-ben indult program célja, olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció, az Írottkő Natúrpark, jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence” cím használatára.

Az Írottkő Natúrpark a nyugat-dunántúli régióban, Vas megye észak-nyugati részén, az Alpokalja nagytájon helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta. A natúrpark jelentős természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező tájegység, amely 16 település teljes közigazgatási határát foglalja magában. A szemet gyönyörködtető tájkép, a Kőszegi-hegység természeti öröksége, az országos és helyi jelentőségű védett területek, patak menti rétek, famatuzsálemek, parkok, különleges szépségű geológiai képződmények rabul ejtik az idelátogatókat.

A natúrpark természetes vonzerői, a tudásbázis, a szakmailag képzett, elkötelezett civil szervezetek, állami szereplők összefogása a természeti értékek színvonalas, sokoldalú bemutatását teszik lehetővé. A Kőszegi-hegység természeti értékeiről, a madarak életéről például állandó kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban, a központ mellett található arborétumban pedig a méltán legendás Chernel-kertben hazánk egyik legnagyobb, sérült madarakat gondozó telepe működik. A Jurisics vár tövében található Gyógy- és Fűszernövénykert, Natúrboltban interaktív módon ismerkedhet meg a látogató a gyógy- és fűszernövényekkel, a helyi natúrtermékekkel. A natúrpark területén található kiállítások (vízimalom, patikamúzeum, Kőszegi Borok Háza) szintén a természeti és kulturális kincsek őrzői. Az Írottkő Natúrpark minden évszakban változatos programokkal várja a látogatókat, annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg a térség természeti, gasztronómiai értékeit, hagyományait, kulturális sokszínűségét.

A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” pályázati felhívásra 16 pályázat érkezett. A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők -köztük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium- bevonásával zajlott le. A végleges döntést egy szakmai zárókonferencián egy döntőbizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt. A május 22-én megrendezett zárókonferencián az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. Az elismerő címet elnyert magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2009. évi Európai Turizmus Fórumon Brüsszelben, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció” díjat. Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb négy desztináció is, így a Tisza-tó, Balaton-felvidék, Körös-szög és Orfű. A zárókonferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja és a pályázók honlapjai elérhetőek a http://eden.itthon.hu/ weboldalról.
(kvvm)