palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Balassi pályázat 2016

balassi palyazatAz európai Balassi-folyamat kiindulópontja – a www.balassi.eu – pályázási lehetőséget nyit önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, értékőrzőknek, énekkaroknak, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a XII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz – az európai életérzés ünnepéhez – kapcsolódó rendezvény megszervezésére.


Hajnalban szépülnek fák, virágok, füvek, harmaton ha nap felkél

Balassi, a virágokkal nyíló

A sok ezredéves régiségben gyökerező magyar közműveltség rajongóinak, az európai életérzés iránt vonzódó fiataloknak élménykínáló alkalma a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-folyamat kiindulópontja – a www.balassi.eu – pályázási lehetőséget nyit önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, értékőrzőknek, énekkaroknak, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a XII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz – az európai életérzés ünnepéhez – kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2016-ban a fesztivál a poéta alkotásaiból a virágokról szóló verseket emeli az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe. „Kiben virágoztat jókkal úgy tégedet, Tél után tavasszal mint az szép kerteket, Megáldja fejedet” – adja meg a Bálint nap hangulatát a költő.

A liliomok, violák poétájának felidézéséért a 2016. február 12-én, 13-án és 14-én – pénteken, szombaton és vasárnap – sorra kerülő zenés irodalmi esteken azokat a Balassi-verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben Balassi a virágokhoz, a kertekhez való vonzódásáról ír. Ebben az évben is lehet a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költők alkotásaiból válogatni: „Tavaszultán tavaszlok sercegőn én is – kibukik torkomon gyöngyvirág, orgona, tulipán” – írja Kiss Benedek Átévszakulások című költeményében.

Ékesíthetik a fesztiválrendezvényeket népköltések: „Hej, tulipán, tulipán,Teljes szegfű, szarkaláb, Tele kertem zsályával,Szerelemnek lángjával./ Nyisd ki rózsám kapudat, Hadd kerüljem váradat, Rózsafának illatja Az én szívem biztatja.”

A pályázat a Balassi-rendezvény vázlatát kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerű elősorolni a szereplők nevét, körvonalazni a rendezvény irodalmi anyagát. „Mint szép liliomszál, ha félbemetszve áll, fejét földhöz bocsátja, Úgy Célia feje vagyon lefiggesztve, mert vagyon nagy bánatja” – jellemzi szerelme szomorúságát virágból font képpel a poéta.

A pályázat különösen ajánlott az európai értékeket finomító, megújító szervezeteknek, a sok évezredes hagyományt hatásosan fejlesztő civil egyesületeknek, kórusoknak, valamint az igényes vendégváróknak: éttermeknek. „Kiben virágoztat jókkal úgy tégedet, Tél után tavasszal mint az szép kerteket, Megáldja fejedet.” – kelt Bálint napi, azaz február 14-ei érzést a költő.

Kiváltképp örömmel látja a kiíró a határon túli közösségek pályázatát:  Nagyszombattól Székelykevéig, Németújvártól Ojtozig. Ugyancsak bizakodással várja az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályaművét. Újrafényezhetik az érzést: „Széllyel tündökleni nem látd-é ez földet gyönyörű virágokkal…”

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2016-ban, azaz a magyar gyökerű nemzetközi díj életében a huszadik alkalommal Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Az európai életérzés ünnepének boros rendezvényein az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét a Balassi-kard alapítójától, Molnár Páltól E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorait: „Mezők illatoznak jó szagú rózsákkal, sokszínű violákkal…”

A pályaművet 2015. december 29-éig kell a preshaztarsasag@gmail.com és a balassikard@yahoo.com címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a www.balassi.eu bemutatja a világhálón, az alkotókkal rövid interjút készít a Présház Hírportál – www.preshaz.eu –, emellett a szervezők és családtagjaik meghívólevelet kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XX. alkalommal történő átadására. „S mint az méhek szegfű szép virágrúl, Mézet szedénk egymás ajakárúl” – idézi fel híres bécsi szerelmi kalandját az európai költőóriás.

Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat – minthogy a Balassi-kard európai hagyománya immár huszadik éve állami támogatás nélkül fejlődik – nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel, és az ottani kapcsolatteremtés lehetősége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik. Ehhez támogatást nem kapnak. A rendezvényen ez a pályázat nem kerül szóba. A pályázók a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedő magyar költőkkel, zeneművészekkel, borászokkal, alkotó értelmiségiekkel.

Az szép harmatot miként hullatod tavasszal virágra,
Sok jódot, Uram, úgy hullasd reám, te régi szolgádra