palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Bokréta és biciklilánc Magyar néprajzi filmfesztivál

bokreta és biciklilánc filmfesztiválHagyományos is, meg nem is. Jelenkori is, meg nem is. Kalapos-bajszos is, meg nem is. De mindenképpen olajozott, virágosjókedvű, befogadó, élvezhető, hátradőlős, lapátolós, csapatépítős, filmes és dokus. Nem más ez, mint a BOKRÉTA ÉS BICIKLILÁNC magyar néprajzi filmfesztivál! Mert ilyen még nem volt!

De most megcsináljuk. Mert szeretjük és becsüljük a hagyományos világokat, az alapos etnográfiát, mégsem riadunk meg a kritikus hangoktól. Lenyűgöz minket a színes sokféleség és a világ izgalmas egyidejűsége, de meghalljuk az egyéni hangokat és a lefegyverző személyes történeteket. Nem félünk használni olyan fogalmakat, mint archaikus, népi, régi, egykorvolt, és bátran tesszük mellé, hogy populáris, mai, túlélő és sohaelnemmúló. Így együtt. Mert így jó.
Először csak nézünk, majd óvatosan kérdezünk, leírjuk és lefilmezzük, szétszedjük és összerakjuk. Együtt nevetünk vagy sírunk, majd ha kész, megmutatjuk. Mi így dolgozunk. A munkaasztal az egész világ: hagyománnyal, újítással, őrzéssel és változással. Biciklilánccal és bokrétával.

És te hogy dolgozol?
Mutasd meg! Ha érdekelnek a hagyományos életvilágok, az archaikus anyagi és szellemi kultúra, az egykori és mai változatok, a hagyományteremtés és hagyományőrzés úttörői, a mindennapok hősei és rítusai, az etnikus, a vallási, a kulturális és a társadalmi sokféleség öröme és bánata, az egyének és a közösségek egymásra találása és konfliktusa.
És gondold tovább! Mutasd meg nekünk, számodra milyen a néprajzi film!
Meséld el, mi a néprajz: hangban, képben, kommentárban. Egy utolsó simítás, aztán csak a nevezéssel kell bíbelődnöd. Mi pedig körékerítjük a fesztivált, biciklilánccal és bokrétával, megmutatjuk másoknak, mit ügyeskedtél össze. Először csak nézünk, óvatosan kérdezünk, aztán vagy együtt sírunk, vagy együtt nevetünk.

Nagy örömmel újságoljuk, hogy mi is csapatban dolgozunk: mert a magányos harcosok élete szomorú. De a miénk vidám. Ezért is állt össze a DocuArt/Palantír Film Alapítvány a Néprajzi Múzeum MaDok-programmal, hogy együtt borítsuk virágba a bokrétát, olajozzuk a láncot és suhanjunk előre. És próbáljunk téged is magunkkal rántani. És ha tetszik, abba se hagyjuk. Ez csak az első kiadás.

És máris micsoda pompás védjegyünk van! Nem más, mint a Dialëktus Fesztivál. Minden elfér itt, ami egykor ott kimaradt. BOKRÉTA ÉS BICIKLILÁNC mint 2011-es Dialëktus kiadás. Ráadásul leköltözünk falura, hogy ne zavaron minket a zötyögő villamos városi zaja. De a Bakony alja nekünk a világ közepe. A faluvégi egyszervolt, holnemvolt.

Gyere és nevezz!

Részletes nevezési feltételek itt!

A Fesztivál versenyprogramjába magyar produkciók nevezhetnek 2007 és 2011 között készített filmekkel. Határon túli magyar műhelyek filmjeit is várjuk!

A filmek versenyeznek! A fesztivál díjait neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobbnak tartott filmeknek.

A nevezéshez szükséges

  • az elektronikus adatlap hiánytalan kitöltése
  • az alkotás benyújtása 3 db DVD mellékleten (tetszőleges műfajú és hosszúságú mozgóképes alkotások szabványos „DVD Video” formátumban)
  • 1 db portrékép a rendezőről (nem kötelező)
  • 1-3 db jelenetfotó a filmből (nem kötelező)

A nevezés díjtalan. Minden nevezett filmet bemutatunk.

Nevezési határidő: 2011. június 30-a 23 óra 59 perc
(a nevezési lap elektronikus beküldésének, határideje).

A DVD-ket postán várjuk a következő címen: Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány, 1461 Budapest, Pf. 64.
A kópiák személyesen is leadhatók munkanapokon 10-18 óra között a DocuArt Filmművészeti Központban (1092 Budapest, Erkel u. 15.)

További információ
Vörös Gabi, bokretaesbiciklilanc@docuart.hu , +36-20-957-84-99
Web: http://bokretaesbiciklilanc.docuart.hu/

Forrás: http://www.neprajz.hu/