palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Brücke Berlin díj 2010

brucke-berlinA BHF-BANK-Stiftung 2010 júniusában ötödször adja át a „Brücke Berlin” irodalmi és fordítói díjat. A díjjal a kortárs közép- és kelet-európai irodalmak valamelyik jelentős művét és a kiválasztott mű kiemelkedő német fordítását méltatják. A díjjal 20.000 euró jár, amely fele-fele részben oszlik meg a szerző és a német fordító között. A díj védnöke Esterházy Péter, a Német Könyvkereskedők Béke-díjának kitüntetettje.

Történetének ötödik évében tágabb formát ölt a díj: ez az első alkalom, hogy valamennyi közép- és kelet-európai országból lehet pályázni a közelmúltban németre fordított művekkel. 2010-ben az eddigi partnerek, a Literarisches Colloquium Berlin és a Stiftung Preußischer Kulturbesitz mellett immár a Goethe Intézet is részt vesz a díj odaítélésében.

A 2010-es díjra kortárs közép- és kelet-európai irodalmi művek (próza, líra, dráma, esszé) olyan német fordításaival lehet pályázni, amelyek 2008 szeptembere és 2010 márciusa között jelentek meg könyv formában. A BHF-BANK-Stiftung egyaránt várja szerzők és fordítók, illetve harmadik személyek (például kiadók, irodalomtudósok és kritikusok) pályázatait.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • a szerző és a fordító életrajzát és publikációik jegyzékét (hat példányban)
  • a fordítás könyvkiadását (hat példányban)
  • az eredeti mű könyvkiadását vagy annak másolatát (egy példányban)
  • a díj indoklását (hat példányban)

A pályázatoknak és javaslatoknak 2010. január 31-ig kell beérkezniük a BHF-BANK-Stiftung (stiftung@bhf-bank.com) címére:

Wilhelm Burmester
Bockenheimer Landstr. 10
Frankfurt am Main 60323
Mail Symbolstiftung@bhf-bank.com
telefon +49 069 7183519
fax +49 069 7183410

A díj odaítéléséről független zsűri dönt:

  • Wilhelm Burmester, a BHF-BANK-Stiftung ügyvezetője
  • Esther Kinsky, író és fordító
  • Klaus-Dieter Lehmann, a Goethe Intézet elnöke
  • Jörg Magenau, irodalomkritikus
  • Katharina Narbutovic, a DAAD berlini művészeti programjának igazgatója

Pályázati anyagokat nem küldünk vissza. A zsűri döntését elutasítás esetén nem indokolja meg. A döntés ellen jogi úton nem lehet fellebbezni.

Az ünnepélyes díjátadásra 2010 júniusában kerül sor a berlini Altes Museumban, s az átadáshoz szimpózium kapcsolódik a közép- és kelet-európai irodalmak aktuális kérdéseiről, amelynek a Literarisches Colloquium Berlin ad otthont.

Forrás: Goethe Intézet