palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Budapesti Vándorkórus gyakorló és leendő kórusvezetőket és amatőr énekeseket vár

Budapesti VándorkórusA Budapesti Vándor Kórus olyan gyakorló és leendő kórusvezetőket (aktív tagok), valamint amatőr énekeseket (passzív tagok) hív műhelyébe, akik szeretnék megtapasztalni, hogyan kell dolgozni egy magas szintű amatőr kórussal, valamint szeretnének megismerkedni a kórus repertoárján lévő művekkel. A műhely résztvevői segítséget kapnak a speciális előadói megoldások eldöntésében, helyes tempók megválasztásában, frazeálási, dinamikai problémákban, vezényléstechnikai készségek fejlesztésében, és abban, hogy hogyan lehet megfelelő szinten és biztonsággal felkészíteni egy amatőr kórust a szereplésre.

A Budapesti Vándor Kórus elsősorban amatőr tagokból álló, immáron 77 éves kórus, amely az évek során a hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő sikereket ért el (négy ezüst diploma, 2005 kategória győztes arany diploma Bad Ischlben, arany diploma: 2006 Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusverseny és 2009 Budapesti Nemzetközi Kórusverseny, 2014 áprilisában a KÓTA legmagasabb, „Hangversenykórus” minősítése). Repertoárján a reneszánsztól a 21. századig minden korszak képviselteti magát.

A műhelymunkára olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik vegyes kari repertoár-jártasságukat kívánják csiszolni, akik egy kiváló, jó hangulatú amatőr együttes élén szeretnék vezénylés-technikájukat javítani, művészi elképzeléseiket hangzó formába önteni.

A műhely ideje alatt a kórus Artisjus-díjas karnagya és művészeti vezetője, Németh Zsuzsanna, továbbá Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy irányítják a résztvevők munkáját.

  • A műhely programja:

    2014. november 7. (péntek): 10.00-12.30 és 13.30-16.00 óra között vezénylésgyakorlat, a darabok technikai megvalósításának áttekintése. 17.00 órakor beéneklés, majd 20.00 óráig próba a kórussal.

  • 2014. november 8. (szombat): 9.00-12.00 óra között próba a kórussal, 14.00-16.30 vezénylésgyakorlat, 17.00-19.00 között próba a kórussal. A próba után előadás A modern egyházi zene címmel, Mindszenty Zsuzsánna előadásában, majd igény szerinti tapasztalatcsere a vezénylőkkel.
  • 2014. november 9. (vasárnap): 14.00 órától helyszíni próba az esti hangversenyre. 16.00 óra záró koncert az ERöMŰVHÁZban, utána a kórus által prezentált fogadáson a műhely tapasztalatainak szakmai értékelése a vezénylőkkel.

A műhelymunkában szereplő művek listája:

1. csoport
Eilers: Ír áldás
Rutter: The Lord bless you
Miskinis: Gloriosa dicta sunt

2. csoport
Kodály: Sík Sándor Te Deuma
Tillai: Lauda Sion
Orbán: Ave Maria

3. csoport
Victoria: O Magnum Mysterium
Pachelbel: Singet dem Herrn
Händel: Halleluia

Kérjük a vezénylőket, hogy a fent megadott három csoport darabjai közül válasszanak ki legalább két művet (csoportonként egy-egy), és ezt tüntessék fel a jelentkezési lapjukon.
A kurzus végén megrendezésre kerülő nyilvános hangversenyen ezek közül a művek közül személyenként csak egy hangzik majd el. A vezénylőnek az idő rövidsége miatt ezt lesz alkalma a kórus előtt betanítani, a saját zenei ízlésének megfelelően megformálni.
A műhelymunka során lehetőség van több művel is foglalkozni, akár olyannal is, amelyet nem tartalmaz a lista (ezt kérjük a jelentkezési lapon szintén előre jelezni). Részletesebb információk a szakmai programmal kapcsolatban a kórus honlapján találhatók a Budapesti Vándor-műhely link alatt.

További információk:

Szállás: kollégiumban, 2 -3 ágyas szobákban, igény szerint (részletek a honlapon).

Étkezés: teljes vagy részleges ellátás (részletek a honlapon).

Részvételi díj: aktív tagoknak 16.000 Ft, passzív tagoknak 5.000 Ft, ami a szakmai kurzus részvételi díja, nem tartalmazza a szállás és étkezési költségeket. Aktív tagoktól a részvételi szándék megerősítése érdekében 6.000 Ft előleg befizetését kérjük legkésőbb 2014. október 15-ig a 16200216-00239127 MagNet Banknál vezetett számlaszámra. Az egyszerűbb beazonosítás érdekében közleményként kérjük feltüntetni a feladó nevét. Az előleggel csökkentett részvételi díj (aktív tagok), vagy a teljes részvételi díj (passzív tagok) összegét érkezéskor, a helyszínen kérjük befizetni. Az előleget a résztvevő visszalépése esetén nem áll módunkban visszaadni.

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a műhelymunkára jelentkező aktív résztvevők közül maximum 9 főt áll módunkban fogadni a jelentkezés sorrendjében és a kitöltött jelentkezési lap információi alapján. A jelentkezőket 2014. október 25-ig e-mailben értesítjük.

Felhívjuk továbbá a résztvevők figyelmét, hogy a jelentkezési lapon közölt információk, és az előleg beérkezése alapján vesszük figyelembe azt, hogy a záró hangversenyen ki, mit fog majd vezényelni.

Letölthető dokumentum

2014_felhivas_karnagyi_kurzus_20140427

Kapcsolat:

Az esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban Sassné dr. Berényi Eszter áll rendelkezésre a +3630/362-9950-es telefonszámon, valamint a vandor.revesz@gmail.com email címen. Az előzetesen meghirdetett információk folyamatosan változhatnak és bővülhetnek, amely a kórus honlapján, a www.vandorkorus.hu, oldalon követhető nyomon.

Jelentkezési határidő: 2014. október 20.