palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Célzottan a tüdőrák gyógyításáért-Pályázat újságíróknak, tévés és rádiós szerkesztőknek

rakligaNovember a tüdőrák hónapja. Ebből az alkalomból a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya pályázatot hirdet az alábbi munkacímmel: „Célzottan a tüdőrák gyógyításáért”. Olyan pályaműveket várunk a témában, amelyek 2009. november 1. és 2010. január 20. között jelennek meg, kerülnek bemutatásra az írott és az elektronikus médiában.

A pályázatnak az írott és az online megjelenés esetében legalább 3000 karakter terjedelműnek kell lennie, felső határ nincs, a televíziós és rádiós műsorok hossza pedig legalább 10, de legfeljebb 30 perc lehet.

A pályázat jeligés.

A szakmai kuratórium három pályamű alkotóját díjazza:

  • I. díj: 300.000 Ft
  • II. díj: 200.000 Ft
  • III. díj: 100.000 Ft

Nyilvános eredményhirdetés: 2010. február 4-én, a Rák Világnapján lesz.

Minden pályázót írásban értesítünk, ezért arra kérjük a szerzőket, hogy pályamunkájukra a jelige feltüntetése mellett a nevüket, címüket, telefonszámukat valamint a pályaművek megjelenési helyét és időpontját is írják fel.

A pályaművek postai úton (CD-én, DVD-n) történő beérkezési határideje: 2010. január 23.

Beküldési cím: Magyar Rákellenes Liga 1507 Budapest, Pf.7.

A borítékra írja rá. „Célzottan a tüdőrák gyógyításáért”

A téma szomorú aktualitását adja, hogy a tüdődaganat világszerte évente 1,3 millió ember haláláért felelős. Hazánkban a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben 10404 új esetet regisztráltak. A tüdőrák ugyanakkor a daganatos halálozásban is első helyen áll, sőt férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban hazánk világelső. Évente több mint 8000 magyar ember betegszik meg ebben a daganattípusban, és közel ennyi honfitársunk halálát is okozza.

Szeretnénk az egész társadalom, az egészséges emberek figyelmét is felhívni a tüdőrák népegészségügyi fontosságára, a korai felfedezés jelentőségére.

Ezért a pályázat célja, hogy az onkoterápiában zajló forradalmi változásokról és a tüdőrák kezelésében is elérhető célzott biológiai gyógyszerekről megfelelő tájékoztatást kapjanak az érdeklődők és az érintettek.  Hiszünk abban, hogy a betegeknek és hozzátartozóiknak ismerniük kell a legkorszerűbb kezelési módokat, s biztosítani kell számukra, hogy mielőbb hozzájuthassanak a számukra legmegfelelőbb modern biológiai terápiákhoz.

A pályaművek ezúttal nem a dohányzás és a tüdőrák összefüggéseit kell hangsúlyozzák, éppen ellenkezőleg, szeretnénk ha rávilágítanának arra, hogy a tüdőrák sajnos  korántsem csak a dohányosok betegsége. Ez természetesen nem jelentheti azt, hogy lebecsüljük a dohányzás szerepét, s nem kellene a jövőben is fellépni a dohányzás visszaszorításáért, csak fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a dohányzástól függetlenül is kialakulhat a tüdőrák. Az embereknek többet kell megtudniuk a tüdőrákról, annak típusairól, hiszen ez a leggyakoribb daganattípus.

Szeretnénk az Önök segítségét is kérni abban, hogy feloldjuk a tüdőrákot övező negatív percepciót és stigmát, és ezáltal a mellrák területén már elért társadalmi empátia és tájékozottság szintjére emeljük.

Azért fordulunk Önökhöz, hogy minél szélesebb körben tudjuk a nyilvánosság tudtára adni mindazt, amit erről a betegségről és a legyőzéséről tudni kell és tudni érdemes. Számítunk e társadalmi célú összefogásban az Önök folyamatos támogatására és objektív tájékoztatására.

A pályázatot a Roche (Magyarország) Kft. támogatása tette lehetővé.

Bővebb információ: http://www.rakliga.hu/

Forrás: Magyar Rákellenes Liga