palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Gőbölyös Soma Díj

somaKi jelölhető Soma-díjra? Tényfeltáró, valamely magyarországi társadalmi, illetve gazdasági visszásságra fényt derítő, legalább 6 ezer, legfeljebb 100 ezer leütés (körülbelül 4-70 nagy sortávval gépelt oldal) terjedelmű, megjelent vagy még publikálatlan írás szerzője/szerzői. Jelölt csak olyan személy lehet, aki a következő díjkiosztás időpontjáig, azaz a következő esztendő január 11-ig nem tölti be 37. életévét.


Ki jelölhet valakit a díjra?
Lényegében bárki. A díjra az azt elnyerni kívánó személy maga is pályázhat, de jelölheti őt más természetes vagy jogi személy, egy-egy sajtótermék szerkesztősége is.

Mit kell tartalmaznia a pályázati anyagnak?
A pályázati anyag a jelöléshez szükséges dokumentumok összessége. A következőket kell magában foglalnia:

  • A jelölés alapjául szolgáló írásmű 4 példányban, papírváltozatban (ez lehet fénymásolat is). A kuratórium megköszöni, ha a jelölő a pályaművet elektronikus formában (floppyn vagy e-mailben) is benyújtja.
  • A kísérőanyag, amelynek tartalmaznia kell a jelölt nevét, születési idejét és elérhetőségeit, valamint a jelölő nevét és elérhetőségeit (levelezési cím és telefonszám feltétlenül kell, e-mail-cím jó, ha van). A már megjelent művek kísérőanyagából egyértelműen ki kell derülnie annak, hogy a jelölés alapjául szolgáló írás mely sajtótermék mikori számában olvasható.

Hová és milyen határidővel küldendő be a pályázati anyag?
A cím:
Gőbölyös József „Soma” Alapítvány
1124 Budapest, Szánkó u. 4.
E-mail-cím:
alapitvany@gsoma.hu

A határidő: November 30.

Ki dönt a díjazott személyéről, és miképpen?

Az 1 millió forinttal járó Soma-díjat a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány kuratóriuma ítéli oda az általa legjobbnak tartott pályamű szerzőjének/szerzőinek. Ha a kuratórium a benyújtott pályaművek között nem talál díjazásra érdemeset, az az évi díj az alapítvány vagyonát gyarapítja. A pályaművek megítélésekor a kuratórium fő szempontjai: az írásmű megszületéséhez szükséges kutatómunka mennyisége és alapossága, illetve a téma társadalmi fontossága – így egy alapos, lényeges témát érintő pályamű előnyt élvez egy súlytalanabb, jóllehet jobban megírttal szemben. A díjat a pályázati évet követő esztendő januárjának 11. napján, ünnepség keretében adják át a győztesnek alapítvány képviselői.

Forrás: Gőbölyös József „Soma” Alapítvány