palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

CKA – Közösségszervezés pályázat

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező pályázati felhívása. A kezdeményezés szervesen kapcsolódik a Civil Kollégium Alapítvány 2010-óta tartó országos közösségszervező szakmai építkezéséhez, melynek idei pályázati felhívása is a társadalmi önszerveződést, a helyi közösségek érdekérvényesítését kívánja erősíteni.

Azoknak a közösségszervezési programoknak a pályázatát várjuk, amelyek közösségi válaszokat kínálnak a helyi társadalmi és gazdasági folyamatok kihívásaira, aktív figyelemmel kísérik, ellenőrzik a helyi intézmények munkáját, biztosítják azok civil kontrollját.
Azok a programok kapnak támogatást, amelyek látható és a helyi közösség számára érezhető módon változást akarnak elérni és segítik a közösségi érdekérvényesítést. Átláthatóvá és elszámoltathatóvá tennék a helyi döntéshozók, intézmények (pl. oktatási, egészségügyi, közlekedési, kulturális) és szolgáltatások működését, a helyi adók felhasználását, a közbeszerzési eljárások tisztességét annak érdekében, hogy megteremtsék a döntéshozatalban való hatékony egyéni és csoportos részvétel lehetőségét, alakítsák a döntéseket, és ezáltal segítsék a szegénységben és kirekesztettségben élők érdekeinek érvényesülését is.

A felhívásra magyarországi, 10,000 főnél nagyobb városban működő civil szervezetek vagy önszerveződő, informális csoportok jelentkezhetnek. A pályázat keretében olyan szervezetek, csoportok jelentkezését várjuk, melyek már rendelkeznek tapasztalattal, eredményekkel a társadalmi önszerveződés, érdekérvényesítés területén, és biztosítani tudják a támogatás elnyerése esetén főállású közösségszervező alkalmazását. A pályázóknak be kell mutatniuk azt a helyi problémát, problémakört, amelyre megoldást keresnek, és elképzeléseiket arról, miként tudnak hatékonyan fellépni a problémák megoldása érdekében, és a helyi probléma országos vetületét is ismertetniük kell.

Pályázatokat elsősorban vidéki városokból várunk.

Az elbírálás során továbbá előnyben részesülnek:

  • a szegénységben és kirekesztettségben élők bevonásával megvalósuló programok,
  • az átláthatósággal, közlekedéssel, a helyi infrastruktúra és szolgáltatások minőségének javítására koncentráló kezdeményezések,
  • a fogyatékkal élők érdekérvényesítéséért és akadálymentesítésért küzdő csoportok,
  • az LMBTQ közösségek megszervezésére irányuló programok.

A szervezeteknek, csoportoknak nyújtott támogatás keretében, a kiválasztott 7-12 közösségszervezési program közösségszervezőjének a CKA fedezi képzésének költségeit, továbbá 17 hónapos időtartamra a magyar átlagfizetésnek megfelelő személyi költségeit és a szervezéshez szükséges programköltségek egy részét.

A pályázatok leadásának határideje: 2018. május 22. (éjfél).

További információ és adatlap kérése:  kozossegszervezes@cka.hu

CKA – Közösségszervezés pályázat