palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

COVID-19 – Kezdődnek a szűrések. A reprezentatívan kiválasztottak részére a részvétel önkéntes és ingyenes

A hazai orvosi egyetemek szűrővizsgálatba kezdenek országszerte, meghívásos alapon, a KSH statisztikusai által kiválasztott, 14 év feletti résztvevők között. A PRC teszt mellett vért is vesznek a páciensektől. Az eredményekből komplett epidemiológia tanulmány készül a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan.

Május 1-től május 14-ig átfogó szűrővizsgálat kezdődik országosan, a program célja a járvány kiterjedésének pontos feltérképezése, és a valós számának meghatározása az új típusú koronavírussal fertőzötteknek, és az átfertőzötteknek egyaránt. A vizsgálat az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, és a Semmelweis Egyetem vezetésével valósul meg, amelyben a 4 hazai orvosképző intézmény vesz részt.

A tesztelés reprezentatív minta alapján több mint 10 ezer fő bevonásával valósul meg-a KSH statisztikai módszerekkel 17 778 főt választ ki a 14 év feletti korosztályból- az egész ország területén. A meghívásos alapon- előzetesen levélben; telefonon;ügyfélkapun- vizsgált résztvevők átesnek PRC-teszten, vérvételen, és kérdőívet töltenek ki. A programban való részvétel ingyenes, önkéntes, fájdalommal nem, esetleg kis kellemetlenséggel jár. A szűrővizsgálat felelőse (dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora)felhívja a figyelmet arra, a véletlenszerűen és reprezentatívan kiválasztott egyéneknek óriási a felelősségük, mivel a vizsgálat végén a kutatók pontos képet kaphatnak olyan kérdésekben, mint a lakosság érintettsége, mekkora a valós száma a fertőzötteknek, hányan estek már át a fertőzésen, és szerezhettek vírussal szemben immunitást, illetve felderíthetik a szinte tünetmentes vírushordozók számát.

Az országos tesztelés eredményének nyilvánosságra hozása május végére várható, a résztvevők a vizsgálat eredményéről értesítést kapnak.

A szűrővizsgálat menete

A szűrővizsgálatra május 1-14. között kerül sor, 7 régióban előre meghatározott helyszíneken és időpontokban.

A helyszínek:

 • járóbeteg ambulanciák
 • háziorvosi rendelők
 • szűrőbuszok

A vizsgálat lebonyolításába a mentőszolgálat is bekapcsolódik, mozgó szűrőautók segítik az időseket, és a krónikus betegeket-őket a lakhelyükön szűrik.

A szűrővizsgálatot PRC-teszttel végzik, amely képes a teszt örökítőanyagát kimutatni, majd vért is vesznek. A megerősítő laborvizsgálat célja, hogy kimutassák a szervezet lehetséges immunválaszát a vírusra. A résztvevők a programban egy rövid kérdőívet is kitöltenek.

A minták feldolgozása

A két hetes szűrés összesen több mint ezer fő részvételével fog zajlani:négy egyetem laboratóriumi háttere mellett orvosok, ápolók, asszisztensek, rezidensek fogják végezni.

A minták begyűjtése intézményenként és megyénként

 • Semmelweis Egyetem : 48,6%
 • Budapest, Pest, Nógrád,Fejér,Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, és Fejér megyékben.
 • Szegedi Tudományegyetem : 16,4 %
 • Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun
 • Pécsi Tudományegyetem : 14,3%
 • Baranya, Somogy,Tolna, Vas, és Zala megyékben.
 • Debreceni Egyetem : 20,6%
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Heves megyékben.

A magyar egyetemek kutatói és orvosai legalább két alkalommal ismétlik meg a járvány idején ezt az átfogó keresztmetszetű vizsgálatot, egy hónapos eltéréssel.

A hazai kutatási kapacitások, és a magyar tudományos élet képviselőinek szakértelmének bevonásával készült vizsgálat segítséget nyújthat a védekezés második fázisa során meghozott döntésekhez. A kellő megalapozottság elengedhetetlen ország gazdasági újraindításához, és a korlátozások feloldásához egyaránt.

(Forrás: Semmelweis.hu)