palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Dédszüleim mintáit hordom – iparművészeti pályázat

nmi pályázatA Nemzeti Művelődési Intézet – együttműködve a Völgy Hangja Egyesülettel és Törökkoppány Község Önkormányzatával – iparművészeti pályázatot hirdet a törökkoppányi fehérhímzés gazdag mintakincsének innovatív felhasználására.

Az elektronikus beküldés határideje: 2013. november 22. 16.00 óra.

A pályázat célja: Törökkoppány egy, a hagyományait mai napig is őrző Somogy megyei kistelepülés. Az ezen a vidéken jellemző ünnepi viseletet díszítő fehérhímzés gazdag mintakinccsel rendelkezik. A település karakteres mintáinak gazdagsága, egyes motívumok és hímzéstechnikák jellegzetes települési kötődése adja a pályázat kiindulási pontját.
A kiíró arra keresi a választ, hogy a leendő és kortárs iparművészek, designerek miként látják e mintakincs továbbörökítésének lehetőségeit a XXI. századba, hogyan tudják megtalálni azokat a használati tárgy- és viseleti formákat, melyek megfelelnek a ma emberének elvárásainak, és amelyek által a mindennapok részévé tehető dédszüleink öröksége.
A XIX-XX. század fordulóján vált általánossá, ugyanakkor sajátosan egyedivé a koppányi népviselet, a fehér hímzéssel díszített ingek. Vajon ma, a XXI. század elején mi az, ami ebből hordható, melyik az az elem vagy megközelítési mód, ami a mai környezetben is megállja a helyét? Hogyan tudnak a tervezők olyan viseleti vagy használati tárgyakat készíteni, amelyek a mintakincs elemeit őrzik, de a kor követelményeihez igazodó módon – akár anyagukban, formavilágukban, vagy funkcionalitásukban és szemléletükben – innovatívak?

A pályázatot 3 kategóriában hirdetjük meg:

 1. Iparművészeti szakközépiskolák tanulóinak – azok számára, akik iparművészettel, tervezéssel szeretnének foglalkozni, de életkorukból és kevés tapasztalatukból adódóan még nem sok lehetőséget kaptak.
 2. Iparművészeti egyetem hallgatóinak – azok számára, akik már minden bizonnyal iparművészettel foglalkoznak majd, de életkorukból és tanulási vágyaikból adódóan minden lehetőséget megragadnak az újításra.
 3. Hivatásos iparművészeknek – azok számára, akik már szakmabeli, rutinos alkotóként tartják magukat számon, de szeretik az új kihívásokat, szeretnek megragadni minden lehetőséget, hogy alkotásaik egyre szélesebb körben ismertté váljanak.

A törökkoppányi minták – melyek a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményi darabjairól készült fotók és mintarajzok – az alábbi címen kérhetők: szalay.lilla@nmi.hu

Pályázati feltételek – melyek mindhárom célcsoport számára azonosak

 • Egyének és csoportok is pályázhatnak
 • Az iparművészeten belül nincs műfaji megkötés, várunk bármiféle viseleti- vagy használati tárgyat
 • Anyagpárosításra, méretre, mennyiségre vonatkozó megkötés nincs
 • Pályázni lehet egyetlen vagy több különálló alkotással, illetve kollekcióval is

A pályaművek benyújtásának módja: 

 • Személyesen: a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodájába – 7400 Kaposvár, Szántó u. 5. november 18-22., 08.00-16.00 között
 • Postai úton: a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodájába – 7400 Kaposvár, Szántó u. 5. A postai feladás határideje: 2013. november 20.
 • On-line: 3 db, több nézetből készült fotó beküldése az alkotásról elektronikusan (min. 800 x 600 px méretben) a szalay.lilla@nmi.hucímre.

Az elektronikus beküldés határideje: 2013. november 22. 16.00 óra.

 • Kérjük, hogy a pályázati anyaghoz az alkotás(ok) szöveges leírását (anyag, technika, funkció), és a művet több nézetből bemutató műtárgyfotókat is mellékeljenek.
 • Az elkészült alkotások az alkotó tulajdonában maradnak.

A pályázatok elbírálása:
A beérkezett pályamunkákat szakértői zsűri bírálja el november 29-ig. A zsűri tagjai a népművészet, az iparművészet és a gazdaságfejlesztés területének szakértői. Az eredményről december 05-ig kiértesítjük az alkotókat.

A pályázati munkák bemutatása Törökkoppányban és Kaposváron történik, 2013 decemberében. Az elfogadott pályaművek mennyiségének függvényében a zsűri fenntartja magának a jogot, hogy a kiállítótér méretéhez igazodóan válogasson a kiállítandó művekből.

A zsűri által kiválasztott tárgyakból az alkotókkal együttműködve 2014 folyamán egy mintakollekciót kívánunk összeállítani, melynek darabjai – egy piackutatási folyamat után – kis szériás, elsősorban kézműves technikákkal előállított termékként kerülnek forgalomba.

A pályázati kiírással kapcsolatban a következő elérhetőségeken érdeklődhetnek:
Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája, Szalay Lilla – 7400 Kaposvár, Szántó u. 5.
Tel.: 30/447-9752, e-mail: szalay.lilla@nmi.hu

Link: http://www.nmi.hu