palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Design a javából – A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítása

pallag_balint2Budapest, 2011. február 24. – Beszámoló kiállítás nyílik a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok munkáiból az Iparművészeti Múzeumban. A formatervezés, a design ma már mindennapjaink szerves része, kultúránk, identitásunk közvetítésének fontos eszköze. A kreativitás, a tehetség és a jó ötlet azonban korántsem elegendő, hiszen egy piacképes termék megszületéséhez az alkotó gondolat mellett abban potenciált, üzleti lehetőséget látó gyártó, a vágyott siker eléréshez pedig az értő és az újat befogadni vágyó felhasználó egyaránt szükséges. Ezen célok elérésében nyújt komoly segítséget a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, amely évente 15 fiatal tehetség pályájának indulását, szakmai kiteljesedését és önálló alkotói munkáját hivatott támogatni.

boldizsar_zsuzsa1A 2010. évi ösztöndíjasok eredményeit felvonultató tárlat ünnepélyes megnyitójára 2011. február 24-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor az Iparművészeti Múzeumban.

A beszámoló válogatáson látható munkák komplex gondolkodásról, az adott terület mélyreható ismeretéről árulkodnak. A fiatal designereket láthatóan komoly témák érdeklik, s olyan, nemzetközi szinten is fontos problémákra fókuszálnak, mint a környezettudatosság, a fogyatékkal élők számára egyenlő esélyeket biztosító formatervezés, az inkluzív design vagy a diszkrimináció csökkentése, feloldása. Erre a felelős szemléletre kínál szép példát Sass Tivadar Viktor kommunális és turisztikai célokra egyaránt felhasználható környezetbarát, a városnézés újfajta élményét kínáló járműve, vagy Nagypál Dorottya újrahasznosított üvegekből készülő – térelválasztóként, burkolatként, sőt homlokzati elemként használható – lapjai, amelyek látványos belsőépítészeti megoldásokat tesznek lehetővé.

A hátrányos helyzetben élők életét könnyíthetik meg Juhász Dóra korábbiaknál gondosabb anyagválasztással készülő és diszkrétebcsala_sandor1b kivitelű végtagvédő gyógyászati segédeszközei, Nagy Kriszta vakok és látók számára egyaránt jól használható információs rendszere, vagy éppen Csala Sándor cigány népmesékhez készült illusztrációi, melyek – tervezője reményei szerint – hozzájárulnak majd a cigányság társadalmi integrációjához.

A siker felé vezető út egyik fontos állomása, hogy a piac szereplői megismerhessék a tervező és munkája kvalitásait, kapcsolatuk pedig a kölcsönösségen alapuljon, amelynek hosszú távon mindkét fél haszonélvezője lehet. Ezt a törekvést mutatja az is, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően három ösztöndíjas különféle gyártócégek témajavaslatai alapján dolgozik. A közös munka során komoly gyártástechnológiai ismeretanyag birtokába jutnak, jelentős segítséget kapnak az adott termék piacra kerüléséhez, sőt a későbbiekben meghatározó fontosságú kapcsolati rendszert is kiépíthetnek.

dorogdi_orsolya1Dörögdi Orsolya a Multinetwork Kft. részvételével fejleszt ki betonból készülő radiátorburkolatokat. Pallag Bálint saját cégével, a Lysis Fényrendszer Zrt.-vel közösen egy többfunkciós interaktív utcabútor-család tervein dolgozik. Sümegi Éva egy moduláris tároló termékcsaládot készít a CREA Form közreműködésével, míg Varga Dávid a Tungsram Schréder Zrt. szakmai támogatása mellett fejleszti roppant izgalmas, hőmérsékletérzékelő diódával is ellátott világító köztéri padját.

Tények az ösztöndíjról

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1989-ben hívták életre azzal a céllal, hogy pályakezdő designereketjuhasz_dora1 segítsenek karrierjük elindulásában, tehetségük kibontakoztatásában. Az ösztöndíj tehát elősegíti a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, támogatja az önálló alkotói munkát folytató fiatal formatervezők szakmai fejlődését, lehetőséget biztosít részükre egy saját kezdeményezésű, innovációs program kidolgozására. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által fenntartott, a Magyar Formatervezési Tanács által irányított és gondozott ösztöndíjra olyan 35 év alatti tervezők pályázhatnak, akik Magyarországon alkotnak és szakirányú, egyetemi diplomával rendelkeznek. Az ösztöndíj fennállása alatt, több mint 150 művész kapott támogatást, ebben az évben 15 fiatal alkotó vesz részt a programban, akik pályázat útján nyerték el a lehetőséget.

kapolnas_gergelyurban-pumaAz ösztöndíj 2010-től kezdődően egy évre szól, a támogatás összege bruttó 1 200 000 forint.

A tárlat 2011. február 25. és április 3. között látogatható az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37.).

További információ : Szombathelyi Réka

E-mail: szombathelyi.reka@budairajziskola.hu

Telefon: 06-1-355-0341

nagy_kriszta1 resize-of-nagypal_dorottya2pallag_balint11poczos_valeria1pongracz_farkas1

romvari_peter1sass_tivadar_viktor1simon_viktoria1sumegi_eva2varga_david1