palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Duna-legendárium irodalmi pályázat

duna-legendárium pályázatA Litera irodalmi portál a Hungarofest támogatásával kétfordulós, nyílt pályázatot hirdet a Dunához és elsősorban a Duna budapesti szakaszához kötődő, valós alapokon nyugvó vagy valósnak tűnő, fiktív legendák írására.


A pályázóknak 2 oldal terjedelemben (maximum 4000 karakter) kell a Dunához kapcsolódó, valós vagy kitalált személyekhez, helyszínekhez, épületekhez, esetleg közlekedési eszközökhöz vagy tárgyakhoz kötődő, modern legendát alkotniuk az első fordulóban.

A szakmai zsűri által kiválasztott legjobbak jogot nyernek arra, hogy ugyancsak 2 oldal terjedelemben jeles kortárs szerzők műveihez kapcsolódva – azt akár továbbgondolva újabb műveket írjanak.

A legenda – a műfaji követelmények figyelembevételével – kiindulhat bármilyen helyi viccből, szóbeszédből, támaszkodhat interneten terjedő hoaxra, kacsára, amely kis és nagy közösségekben felütötte fejét, és sokan valóságként kezelik. Alaptörténete általában misztikus, horrorisztikus vagy vicces, néhány közülük széles körben terjedő álhit. Miután útjára indul egy ilyen „legenda”, szájról szájra vagy a világhálón terjedve, számos bizarr, humoros vagy meghökkentő elemmel bővül.

A Duna-legendárium hőse lehet például a dunai hajós, de lehet horgász vagy pecázó ember, révész, hídmester, víz- vagy hídmérnök, gátőr, matróz, vízi rendőr, hekksütő vagy vízi mentő, hidrológus, búvár, vámos, kabinos, csónakmester, fürdőorvos, idegenvezető, parti vendéglős vagy akár a hídon sétáló szerelmespár, költő vagy környezetvédő… De kiindulópontot jelenthet egy helyszín, tárgy vagy szobor is, mint a hidroplán-felszálló, a Szabadság híd pesti hídfőjén a vámházak vagy a híd tetején a turul, egy sziget, a hajókikötők, dokkok, a Lánchíd oroszlánja, az Erzsébet híd íves tartószalagja, a vízen úszó bóják, a hajókon a vasmacska… Vagy épp a Duna alsó és felső szakaszának fantáziát megmozgató jellegzetességei, képződményei és építményei, a Duna-deltától kezdve a forrásig, a Duna-Tisza találkozásáig, a Rába torkolatig, vízerőművektől gátakig, Duna menti városoktól árterekig.

A pályázók által beküldött szövegeket publikáljuk a  Litera erre az alkalomra létrehozott oldalán, itt! A folyamatosan épülő legendárium a mai magyar valóság és a modern városi élet irodalmi gyűjteményeként jeles kortárs szerzők, valamint tíz külföldi író Duna-legendájával bővül. A legjobb művekből angol nyelvű kiadvány készül „Legendary Danube” címmel, melyet a szintén a projekthez tartozó fotópályázat legkiválóbb művei gazdagítanak.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban modern Duna-legendák írása a feladat. A beérkezett pályaművek közül a szakmai zsűri által kiválasztott tíz mű alkotója indulhat a második fordulóban, melynek célja, hogy a felkért kortárs alkotók műveinek egy-egy mondatához kapcsolódva – a Duna és a víz hasonlatánál maradva: a hullámok mozgását követve – kell újabb kisprózai szövegeket írniuk.

A beküldési határidő az első fordulóban: 2011. április 10.

Egy pályázó maximum 2 pályaművel indulhat!


Az első forduló ünnepélyes eredményhirdetése:
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, a négynapos budapesti könyvünnep záróeseményeként, a Duna-legendárium irodalmi est keretében, 2011. április 17-én, vasárnap, a Műcsarnokban.

A beküldési határidő a második fordulóban: 2011. április 30.


Terjedelem (mindkét fordulóban):
2 oldal (maximum 4000 karakter)

Kérjük, a következő emailcímekre küldjék a pályaműveket:
dunalegendarium@gmail.com és litera@litera.hu
Eredményhirdetés és díjátadás: 2011. június 4.

A legjobbak díja:

  • A Litera kiemelt anyagként publikálja az írásokat.
  • A legkiválóbb alkotás szerepel a júniusban megjelentetendő „Legendary Danube” angol nyelvű kiadványban.
  • 1-3. díj: 100.000 forint.

A pályázatra beérkezett művek közönségszavazáson is részt vesznek, amely  itt, ezen az oldalon zajlik, és az egyes művek melletti Facebook-like-ok döntik el.

Forrás: http://dunalegendarium.blog.hu/