palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EDUCATE-díj 2011

educate 20112011. július 14-én hivatalosan is útjára indították az EDUCATE*-díjat a Louvain-la-Neuve-ben (Belgium) megrendezett 27. Passzív és alacsonyenergiás építészet (Passive and Low Energy Architecture – PLEA) Nemzetközi Konferencián. Az EDUCATE-díj egy nemzetközi elismerés, amellyel olyan kiemelkedő hallgatói munkákat jutalmaznak, melyek kreatívan kutatják és válaszolják meg a fenntarthatóság kérdéseit az építészet és városépítészet terén.

További célja a díjnak, hogy a környezettudatos tervezési szemléletnek és gyakorlatnak a felsőoktatási tantervekben történő elterjesztésére, népszerűsítésére vonatkozó eredeti, innovatív ötleteket és oktatási módszereket is elismerje.

Az EDUCATE-díjat 3 kategóriában osztják majd ki:

  • 1. kategória: hallgatói tervezési munkák (1-3. tanulmányi év, egyetemi fokozatok)
  • 2. kategória: hallgatói tervezési munkák (4-6. tanulmányi év, végzős/posztgraduális fokozatok)
  • 3. kategória: szabadon választott hallgatói munkák (a tanulmányok bármely évében)

A munkák elektronikus úton való beadási határideje: 2011. december 9.

A díjazás 200 és 1000 Euró között változik majd minden egyes kategóriában.

A világ bármely építészeti (vagy kapcsolódó területéhez tartozó) karának, iskolájának és tanszékének egyetemi munkatársai jogosultak, hogy moduljukat /kurzusukat /tervezési tárgyukat, illetve minden kategóriában maximum 1 hallgatói munkát az EDUCATE-díjra nevezzék. Az EDUCATE-díjra regisztráló oktatók közvetlen hozzáférést kapnak maguk és hallgatóik számára az  EDUCATE Tudástárhoz, ami egy online platform, mely a fenntarthatóság építészettel és városépítészettel kapcsolatos információinak és tudásanyagának megosztására szolgál.

Az EDUCATE Tudástár három részből áll:

  • Célok és Alapelvek
  • Alkalmazások és Esettanulmányok
  • Eszközök

A Tudástár demo változata a  http://www.educate-sustainability.eu/kb_video oldalon elérhető.

Letölthető dokumentumok

EDUCATE Prize Briefing Document

Az egyetemi munkatársak hallgatóikat az EDUCATE-díjra a http://www.educate-sustainability.eu/prize oldalon megtalálható Regisztrációs Lap letöltésével tudják nevezni, melyet a educate.prize@educate-sustainability.eu címre kell elküldeniük.

Az EDUCATE-díj zsűrije az európai építész kamarák válogatott képviselőiből és nemzetközi szakemberekből áll majd. Az értékelés feltételei elsősorban az EDUCATE Tudástárban megtalálható műszaki és elméleti tudásanyagon alapulnak. A zsűri szintén számításba veszi majd a pedagógiai módszereket, oktatási és tanulási folyamatokat, a kritikai reflexió képességét és a fenntarthatósággal kapcsolatos szabályozások ismeretét. További információ, az EDUCATE-díj Tájékoztató Dokumentuma, a Tudástár demo videója és a Regisztrációs Lap letölthető a http://www.educate-sustainability.eu/prize oldalról.

További információ az EDUCATE projektről:

http://www.educate-sustainability.eu

*EDUCATE: (Environmental Design in University Curricula and Architectural Training in Europe, magyarul: Környezettudatos tervezés az európai egyetemi tantervekben és az építészeti továbbképzésben) az EU Intelligent Energy programja által támogatott projekt, melynek Magyarország részéről partnere a BME Épületszerkezetek Tanszéke és a Magyar Építész Kamara.

Forrás: http://www.mek.hu/