palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Egész életen át tartó tanulás program-Leonardo partnerségek pályázat

tempus pályázatokA partnerségek átmenetet képeznek a Leonardo mobilitás és az innováció fejlesztés/ innovációtranszfer pályázattípusok között. Ezen együttműködések célja az egymástól tanulás, jó gyakorlatok átvétele, közös tapasztalatok cseréje szakképzési témában.

Pályázhatnak: szakképzésben érintett intézmények
Kiíró: Európai Bizottság
Pályázatkezelő: Tempus Közalapítvány
Beadási határidő: 2010. február 19.

A partnerségek átmenetet képeznek a Leonardo mobilitás és az innováció fejlesztés/innovációtranszfer pályázattípusok között. Ezen együttműködések célja az egymástól tanulás, jó gyakorlatok átvétele, közös tapasztalatok cseréje szakképzési témában.

A 2 éves projektek során több ország partnerintézményei működnek együtt. Egy adott témára koncentrálva kiutazásokat, partnertalálkozókat szerveznek egymáshoz, ahol a témára vonatkozó megbeszéléseket tartanak, közösen dolgoznak egy kisebb projekteredményen, mely lehet tanulmány, honlap, CD, konferencia, képzési anyag stb. A projekt futamidejének többi részében pedig saját intézményükben dolgoznak az adott témán, majd az elért tapasztalatokat összegzik, értékelik, a tapasztalatokat megosztják, terjesztik.

A korábban már ismert Comenius „Iskolai együttműködések” és Grundtvig „Tanulási kapcsolatok” projektekhez hasonlóan adott számú mobilitáshoz kapcsolódóan lehet támogatást igényelni (átalány összegek, minimum 4, 8, 12 vagy 24 kiutazás megvalósítása), a partnerek azonban kisebb „projektterméken”, eredményen is dolgoznak („projekttermék” lehet egy tanulmány / honlap / felmérés / CD stb.).
A projektekben a szakképzésben tanulók aktív részvételére, tanulók és oktatók közös projektmunkájának megvalósítására, a képzőintézmények és a vállalati szféra kooperációjára is lehetőség van.
A projektek időtartama 2 év, minimum 3 ország 3 intézményének részvétele szükséges.

Támogatott tevékenységek:

  • Mobilitási tevékenységek (pl. oktatók, képzési szakemberek, tanulók cseréje stb.)
  • A partnerek közös „projektterméken” dolgoznak (rövid tanulmány, konferencia, CD, képzési anyag, honlap stb.)
  • Kooperáció egy adott témakörben (pl. egy speciális képzési módszer tanulmányozása)
  • Kooperáció egy adott szakmára, szektorra koncentrálva

A pályázható összegek Magyarországon:
A Leonardo támogatás kiegészítő támogatás. A támogatás összege a vállalt mobilitások számához igazodik. (1 fő egy kiutazása számít 1 mobilitásnak)

  • Az adott partner min. 4 mobilitást valósít meg a projektben: 7000 €
  • Az adott partner min. 8 mobilitást valósít meg a projektben: 11000 €
  • Az adott partner min. 12 mobilitást valósít meg a projektben: 15000 €
  • Az adott partner min. 24 mobilitást valósít meg a projektben: 21000 €

A pályázás menete:

  1. A pályázat tartalmát a partnerek közösen egyeztetik. A végleges űrlapot minden partner a saját nemzeti irodájához nyújtja be.
  2. A pályázat tartami bírálatát a partnerség koordinátorának adott országában található nemzeti iroda végezteti. A partnerségi pályázatok benyújtása a Magyarországon a programot koordináló Tempus Közalapítványhoz történik, a magyar koordinációjú pályázatok bírálatát a nemzeti iroda által megbízott hazai szakértők végzik, valamennyi nyertes magyar pályázóval a Tempus Közalapítvány köt szerződést, és ennek megfelelően a támogatás átutalását is a Közalapítvány végzi.

A pályázatok elkészítése egy pdf formátumú e-form segítségével történik, a  pályázatok on-line és  nyomtatott verzióban is  beérkeznek. A pályázatok nyelve a partnerség közös nyelve, az EU valamely hivatalos nyelve, legtöbbször az angol, német vagy francia.

A pályázat benyújtásával és a projekt megszervezésével összefüggő közös teendők összehangolása céljából a februári beadási határidő előtt pályázni lehet előkészítő látogatásra, amely anyagi támogatást biztosít a beadandó pályázatot koordináló személy(ek) számára a partner intézménybe tett látogatáshoz.  Erről bővebben a Tempus Közalapítvány honlapján olvashatnak: www.tka.hu/Pályázatok/Egész életen át tartó tanulás/Leonardo/Pályázati formák/Leonardo Előkészítő látogatások

További információ:

Tempus Közalapítvány
1093 Budapest, Lónyay u. 31.
Infóvonal: (06 1) 237 13 20
E-mail: info@tpf.hu
Web: www.tka.hu