palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Egyesült Világ Kollégiumok ösztöndíj pályázatai középiskoláknak

uwc_globe palyazatAz Egyesült Világ Kollégiumok Magyarországi Egyesülete meghirdeti a 2010-2012-es tanévekre szóló ösztöndíjpályázatát. A pályázat keretében az Egyesült Világ Kollégiumok (United World Colleges, www.uwc.org) tagiskoláinak kétéves nemzetközi ösztöndíjaira lehet jelentkezni. Az iskolákról és a Nemzetközi Érettségiről az 1962-ben alapított UWC-hálózat ma 13 iskolát tart fenn világszerte. Magyar diákokat fogadtak már Walesben, Kanadában, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Hong Kongban, Indiában, Norvégiában, Costa Ricán és Szingapúrban.

Az iskolákba több mint 80 országból érkeznek érettségi előtt álló diákok, hogy két évig együtt tanuljanak angol nyelven a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és a kultúrák harmóniája jegyében. A kultúrák keveredése és az otthonitól eltérő környezet nagymértékben formálja a személyiséget, fejleszti a problémamegoldó készséget, toleranciára, felelősségtudatra nevel, továbbá fogékonnyá teszi a fiatalokat a világban jelen lévő, globális problémákra. Az itt szerzett tapasztalatok birtokában a végzett diákjaink képessé válnak arra, hogy akár nemzetközi környezetben is képviseljék a magyar kultúrát és tudományt.
A diákok két év alatt a Nemzetközi Érettségi (International Baccalaureate, IB) programját végzik el. Ez egy világszerte egységesen elismert, színvonalas képzési rendszer — a továbbtanulási arány ezekből az iskolákból gyakorlatilag száz százalék. A Nemzetközi Érettségi Program a „teljes ember” nevelésére törekszik, így a megszokott tantárgyak teljesítése mellett a diákok részt vesznek sportfoglalkozásokon, kreatív tevékenységekben, illetve szociális vagy ökológiai jellegő önkéntes tevékenységet végeznek.

Kik pályázhatnak?
Pályázásra jogosultak azok a középiskolai képzésben résztvevő, jelenleg 10. vagy 11. évfolyamos* diákok, akik 2010. szeptember 1-én 16. életévüket már, de 19. életévüket még nem töltötték be, és 1) magyar állampolgársággal rendelkeznek, vagy 2) a pályázat második fordulójának idején legalább három megkezdett tanéve magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, és ugyanennyi ideje részt vesznek magyarországi képzésben.

Hogyan lehet pályázni?

  • A pályázáshoz szükséges dokumentumok október közepétıl letölthetık az EVIME honlapjáról (www.evime.hu).
  • A pályázatot két példányban (1 eredeti, 1 másolat) kell beküldeni a következı címre: 1476 Budapest Pf. 299
  • A pályázathoz csatolni kell a www.evime.hu honlapon felsorolt mellékleteket, illetve a regisztrációs díjátutalásáról szóló bizonylatot (befizetési útmutató a honlapon található).

A pályázati anyagok postára adásának határideje: 2010. január 22.

Tájékoztató a pályázóknak:
Az ösztöndíjakkal járó tandíj-, szállás- és étkezési költségeket a felajánló kollégium fizeti. A járulékos költségek (utazás, biztosítás, zsebpénz, stb.) általában a pályázókat terhelik, azok egy részére szociális helyzettől függően támogatás igényelhetı az EVIME ösztöndíjalapjából. A pályázatok elbírálását, az ösztöndíjak odaítélését a pályázók pénzügyi háttere nem befolyásolja. A pályázattal kapcsolatos bővebb információ a www.evime.hu honlapon található. Kérdéseikkel bizalommal fordulhatnak az EVIME munkatársaihoz az osztondij@evime.hu címen, illetve csütörtökön 15:30-17:30 óráig a 06 30 559 8090-es telefonszámon (2009. október 21-tól).
Egyesületünk képviselőivel találkozhatnak a várhatóan 2009. november 21-én, Budapesten, illetve az ősz folyamán az ország több nagyvárosában is megrendezésre kerülő nyílt napjainkon. Bővebb információért figyeljék honlapunkat!
*Ötévfolyamos képzés esetén az adott évfolyamok alatt a 11. és 12. évfolyamokat értjük.

Letölthető dokumentumok:

Gyakran ismételt kérdések
A válogatási folyamat leírása
Felhívás a 2010-2012-es ösztöndíjpályázatra

Forrás: EVIME