palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Elfogadták a miskolci villamoshálózat fejlesztésére kidolgozott nagyprojektet

Előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően az unió Bizottsága jóváhagyta hazánk második nagyprojektjét, a miskolci villamoshálózat fejlesztését. A villamoshálózat fejlesztése 38 milliárd forintba kerül, amelyből mintegy 34 milliárd forint az uniós támogatás. A beruházás a tervek szerint 2011 végére fejeződik be.


Ezen felül további 20 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 17 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A magyar fejlesztéspolitika egyértelmű sikere, hogy rövid idő alatt hagyta jóvá az Európai Bizottság Miskolc villamos projektjét, amely az új költségvetési időszak második uniós megerősítést kapó, nagy volumenű fejlesztése. A beruházás azért is kiemelt jelentőségű, mert a debrecenihez és a miskolcihoz hasonló magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a válság miatt szembesül az építőipar, a munkaerőpiac.

A miskolci projekt célja a városi tömegközlekedés szolgáltatási színvonalának javítása, a közösségi közlekedés népszerűbbé tétele, de cél a környezeti terhelés csökkentése is. A fejlesztés legalább 120 ezer miskolci és környéken élő mindennapjait teszi könnyebbé.
Az összesen 19 kilométer felújított és 2,8 kilométer új villamospálya összekapcsolja a városközpontot a sűrűn lakott lakótelepes övezettel. A támogatásból lecserélik a jelenleg használt régi, 40 éves villamosokat 31 korszerű alacsony padlójú járműre, valamint 45 hozzá igazodó korszerű megállót is építenek. A fejlesztés a város kelet-nyugati közlekedési tengelyének komplex átalakítását jelenti.
A projekt befejezésének várható időpontja 2011. év vége. A projekt összköltsége megközelíti a 38 milliárd forintot, melyből az uniós támogatás közel 34 milliárd forint.

Magyarország több mint negyven nagyprojektet nevezett meg, ezek közül 22 rendelkezik már a kormány jóváhagyásával. A brüsszeli döntéshozókhoz már 19-et ki is küldtünk, így az eddig elfogadott két villamos projekten túl további 17 várja Brüsszel támogató döntését. Ezek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás, és értéküknél fogva mind brüsszeli jóváhagyást igényel. (A nagyprojektek döntő többsége 13 milliárd forintot meghaladó volumenű beruházás, míg a környezetvédelmi beruházások értékhatára 6,5 milliárdos. Mindezekkel összefüggésben a nagyprojektek esetében az egyes tagországok kormányának jóváhagyásán túl az Európai Bizottság támogatására is szükség van.)

A magyar nagyprojektek között olyan jelentős közlekedési beruházások szerepelnek, mint a 4-es metró, a szegedi és a miskolci villamoshálózat fejlesztése, az M7-es autópálya, az M43-as gyorsforgalmi út építése, valamint a Kelenföld–Székesfehérvár-vasútvonal fejlesztése. De brüsszeli jóváhagyásra várnak már olyan jelentős környezetvédelmi fejlesztések is, mint a Közép-Dunavidéki hulladéklerakók rekultivációja, Békéscsaba és Nyíregyháza csatornázási és szennyvízprogramja, vagy éppen Makó és térségének szennyvízprogramja.
(NFÜ)