palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pagony meseíró, rajz pályázat – Aranyvackor

A Pagony ismételten meghirdeti Aranyvackor pályázatát

A 2007-ben alapított és kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor- díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető.

Amit várunk: Még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedő legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot. A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, jelentkezhetnek író-illusztrátor párosok is, de adott esetben elfogadunk csak képet vagy csak szöveget beküldő pályázatot is.

 

A 2009-es pályázat témája: A VÁROS

A pályázatot elektronikusan, a jelentkezés menüpont alatt, regisztrációt követően lehet leadni.

A pályázat beérkezési határideje: 2009. március 31.

Nevezési díj: 5000 Ft

A részvételi díjat (pályázatonként 5000 Ft) a Pozsonyi Pagony Kft. CIB 10700378-25817308-52000001 számú számlájára, átutalással kérjük befizetni 2009. március 31-ig. A megjegyzés rovatban mindenképpen tüntessék fel, hogy Aranyvackor 2009, illetve a pályázó nevét.

A májusi díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont.

A 2007-es pályázat sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azok a szerzők-illusztrátorok, akik részt vettek a kiállításon, bekerültek a kiadói köztudatba, sokukkal (főként a díjazottakkal) szerződést kötöttek, vagyis a munkáik valóban könyv alakban is megjelenhetnek. Az Aranyvackor pályázat díjazottjai között volt többek között Finy Petra Lámpalánya, Nádori Lídia Jancsimeséi és Szijj Ferenc Zöldség Annája, az illusztátorok közül pedig jelent meg azóta könyve Gévai Csillának (Mesék a Tejúton túlról), Agócs Írisznek (Jancsi és Juliska, Cipelő cicák), Kun Fruzsinának (Sárkány a lépcsőházban), Gyöngyösi Adriennek (Csipkerózsika, Altató, Lámpalány meséi), Makhult Gabriellának, és hamarosan Rubik Annának.

Miért van szükség egy ilyen díjra?

Közhelynek tűnik, a gyakorlat azonban azt mutatja, nem fölösleges elmondani: nem mindegy, hogy mit lát, mit hall, és mit olvas a gyerekünk. Sőt! Ahhoz, hogy gyerekeinkből művészetértő és a művészetet, olvasást szerető felnőtt váljék, nagyon komolyan kell vennünk, hogy az, amit lát, hall és néz, jó minőségű legyen. A MKKE adatai szerint a Magyarországon megjelenő könyvek 10%-a gyerekkönyv – és ennek a 10%-nak legnagyobb örömünkre egyre nagyobb hányada a szövegre és illusztrációra egyaránt adó, minőségi munka. A külföldi kínálattal összehasonlítva azonban még mindig azt látjuk, hogy kevés itthon az igazán jó gyerekkönyv, az olyan kiadó, aki tudatos koncepcióval rendelkezik, és az olyan szülő, aki megfontoltan tudna választani az óriási és áttekinthetetlen kínálatból.

A díjalapítással – természetesen azon túl, hogy új tehetségeket találjunk – az volt a célunk, hogy az alkotók megismerhessék egymást, a kiadók megismerhessék az alkotókat, a sajtó és rajtuk keresztül a nagyközönség pedig megismerhesse azokat a kiadókat, akik komolyan gondolják azt, hogy egy gyerekkönyv elkészítése egyáltalán nem gyerekjáték, hanem komoly szakma. Azt vártuk (és úgy érezzük, sikerült is valamit elindítanunk), hogy kicsit felpezsdüljön és színvonalasabbá váljék a magyar gyerekkönyv-piac, és hogy a gyerekkönyvekhez való hozzáállás és a gyerekirodalomól való gondolkodás végre itthon is felnőtté váljék.

Fődíj:
100 000 Ft a Pozsonyi Pagony felajánlásából

További díjakat és különdíjakat

a Csimota Kiadó,

a General Press Kiadó,

a Móra Kiadó,

a Naphegy Kiadó,

a Cerkabella Kiadó,

a Pozsonyi Pagony,

a Csodaceruza gyerekirodalmi folyóirat,

a Litera online irodalmi magazin,

a Petőfi Irodalmi Múzeum,

a Műcsarnok,

az Éva Magazin,

a Csillagszálló,

az Egyszervolt.hu,

a Prae.hu,

a Minimax magazin

és a Budai Rajziskola ajánlott föl.

Az anyagok feltöltéséhez kérjük, jelentekezzen be, vagy regisztráljon! (A www.pagony.hu-n történt korábbi regisztráció itt nem érvényes.)

linkek: Budva Szófia utazás Keszthely látnivalók Törökország nyaralás

(Forrás: Pagony)