palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Én és mások: Felfedezni magunk körül és magunkban a sokszínűséget – projektötlet pályázat iskoláknak

„Én és mások: Felfedezni magunk körül és magunkban a sokszínűséget” – ez az aces – Academy of Central European Schools (a Közép-Európai Iskolák Akadémiája), a régió egyik legnagyobb nemzetközi iskolai hálózata által kiírt 2013-as pályázat központi témaköre, melyre 2013. április 30-ig bármely magyarországi iskola jelentkezhet.

Az aces iskolai hálózatot az ERSTE Alapítvány hívta életre 2006-ban. A kezdeményezés a  szlovák VČELÍ DOM-al együttműködve, az osztrák non profit szervezet, az Interkulturelles Zentrum koordinálása alatt működik, és minden résztvevő országban az  Oktatási és Kulturális Minisztériuma támogatja. Célja, hogy lehetővé tegye és erősítse a fiatalok között az interkulturális párbeszédet és az együttműködést, és létrehozzon egy hálózatot, mely segíti a tudásmegosztás, a közös tanulást és fejlődést. Eddig 23 000 diák és 3000 tanár vett részt az aces programban.

A mai társadalmakban a sokszínűség alapérték és nem kivétel többé: a különböző etnikai származású, nemű, vallású, korú, és szexuális orientáltságú emberek együtt élnek és egyenlő bánásmódban kell, hogy részesüljenek. Iskolák és különösen az olyan iskolai projektek, mint az aces nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy különböző hátterű emberek találkozzanak egymással és tanuljanak együtt és egymástól. Ha a világot különböző szemszögből látjuk, akkor ez erősíti a kritikai gondolkodásunkat, nyitottabbá tesz bennünket és elősegíti a kreativitást is– ezek mind meghatározó tulajdonságok a mai világban.

A Magyarországi iskolák előtt nyitva áll a lehetőség, hogy megtalálják partneriskoláikat a régióban, az aces által lefedett országokban. Egy online partnerkereső oldal (www.aces.or.at/partnerfinder) segít, hogy az “ideális kapcsolat” létrejöhessen, a közös érdeklődés és elvárások alapján. Ezek után mindenki előadhatja ötleteit a közös projekt létrehozása érdekében, amely a sokszínűség különböző szempontjaival foglalkozik, úgy mint az identitás, a diszkrimináció, közös értékek és alapelvek.

A pályázat Magyarország bármely iskolája számára elérhető.
A projektötletek beadási határideje 2013. április 30.

A legjobb projekteket és a győzteseket díjjal jutalmazza a nemzetközi zsűri. Az iskolák tanulói és tanárai az általuk kiválasztott külföldi partneriskolával együtt dolgozzák ki a közös projektötletet és meglátogatják egymást. A résztvevők a projektfejlesztési időszakban támogatásban részesülnek, és nemzetközi találkozókon vehetnek részt, ahol megoszthatják tapasztalataikat és új oktatási módszereket mutathatnak be és új barátságokat is köthetnek

Kapcsolat: Interkulturelles ZentrumReinhard Eckert: reinhard.eckert@iz.or.at, T: +43 (0)1/586 75 44

További információwww.aces.or.at ;  projektötlet pályázat