palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Esszépályázat az EUROPAN 13 tematikájának meghatározására

Esszépályázat az EUROPAN 13 tematikájának meghatározására. Az EUROPAN 12-ből az EUROPAN 13-ba: tematikai folytonosság új megközelítések feltárásával.

 

Az EUROPAN 12 fő témája – az Alkalmazkodó város – városaink jövőjének egyik stratégiai kérdése.

Ez azonban nemcsak rugalmasság vagy funkcionális komplexitás függvénye, hanem feltételezi azt is, hogy olyan új megközelítéssel gondolkodjunk a városokat átalakító folyamatokról, melyek a kulturális örökség (helytörténet), az invenció (olyan térbeli elrendezések megtalálása, amelyek többféle használhatóságot tesznek lehetővé) és a visszafordíthatóság (átmeneti használat) lehetőségeit is figyelembe veszik. Az alkalmazkodás elsősorban nem technológiai kérdés, hanem sokkal inkább egy olyan megközelítésmód, amely kapcsolatokat keres a természeti és a kulturális környezetünk elemei közt. Az „Alkalmazkodó Város” új projektjeinek lehetővé kell tennie hibrid városi tájak létrehozását, amelyek figyelembe veszik a természet és az emberi igények szükségleteit.

Az EUROPAN szervezet úgy döntött, hogy a téma fontosságára tekintettel a pályázat következő, 13-as ciklusában is az alkalmazkodóképesség marad a pályázati helyszínek problémáira adandó válaszok fő szempontja, mely azonban szükségessé teszi a téma részletesebb körüljárását.

Így az EUROPAN Szervezet az EUROPAN Nemzeti Titkárságokkal karöltve esszépályázatot hirdet az EUROPAN 13 ciklus tematikájának a meghatározására!

A pályázat részletei megtalálhatóak a www.europan-europe.eu weboldal „EUROPAN 13 Themes Contribution” menüpontja alatt.

A pályázatba azon  szakemberek nevezését várják, akik részt vettek olyan folyamatokban, amelyek célja az „Alkalmazkodó Város” létrehozása volt:

  • olyan építész vagy várostervező, aki részt vett ilyen típusú projektben
  • olyan önkormányzati szakember vagy főépítész, aki rendelkezik ilyen innovatív folyamatokhoz kötődő tapasztalatokkal
  • olyan kutató vagy egyetemi oktató, aki már foglalkozott a témához köthető átalakulások vizsgálatával.

Beadandó: egy illusztrációkkal együtt maximum 5 oldalas angol nyelvű szöveg (pdf formátumban).

Beadási határidő: 2013. szeptember 15.

Beadás módja: a pályaművet az EUROPAN weboldalára kell feltölteni, részletek itt: http://www.europan-europe.eu/en/themes/e13-themes-contribution/contribution

A pályaműveket az EUROPAN Tudományos Tanácsa értékeli a Nemzeti Titkárságok bevonásával. Az EUROPAN 13 ciklusának tematikáját a Tudományos Tanács a nyertes pályaművek felhasználásával készíti el. A legjobb pályaművek szerzői meghívást kapnak a „Városok és Zsűrik Fórumára” Párizsba 2013. november 8-ra, hogy gondolataikat egy előadás formájában is ismertessék, illetve a legjobb esszék az EUROPAN weblapján is publikálásra kerülnek 2014-ben az EUROPAN 13 elindításakor.

Letölthető dokumentumok

A pályázati felhívás .doc

A pályázati felhívás letöltése .pdf

EUROPAN Magyarország Titkársága / Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft.

www.europan-hungary.hu

www.facebook.com/EuropanMagyarorszag