palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Európa a polgárokért program-Állampolgári projektek

tempus pályázatokA program célja: Az Európai Uniót érintő fontos és aktuális kihívás az európai polgárok és az Európai Unió közötti szakadék áthidalása. Ezzel összefüggésben ez a pályázati típus olyan innovatív módszerek és megközelítések feltárására irányul, amelyek tevékeny európai szintű részvételre serkentik a polgárokat, valamint az európai polgárok és az Európai Unió intézményei közötti párbeszédre ösztönöznek.


Pályázhatnak:
állami szervek vagy jogállással és jogi személyiséggel rendelkező, nonprofit szervezek
Kiíró: Európai Bizottság
Pályázatkezelő: Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (Brüsszel)
Beadási határidő: 2010. június 1. (A projektet 2010. december 1. és 2011. február 28. között kell megkezdeni.)

A program célja:
Az Európai Uniót érintő fontos és aktuális kihívás az európai polgárok és az Európai Unió közötti szakadék áthidalása. Ezzel összefüggésben ez a pályázati típus olyan innovatív módszerek és megközelítések feltárására irányul, amelyek tevékeny európai szintű részvételre serkentik a polgárokat, valamint az európai polgárok és az Európai Unió intézményei közötti párbeszédre ösztönöznek.

Támogatható tevékenységek:

  • az állampolgárok véleményének összegyűjtése az Európát a jövőben érintő néhány lényeges kihívásról (lásd a témákat);
  • állandó módszer bevezetése az állampolgárok közötti aktív párbeszéd és vita ösztönzésére az uniós politika egyes, a mindennapi életüket érintő területeiről;
  • olyan mechanizmusok megteremtése, amelyek révén az európai polgárok fejlesztik civil kompetenciájukat, és az európai szintű politikai döntéshozókhoz intézett ajánlások formájában tudják megfogalmazni véleményüket az európai integrációs folyamatról;
  • az európai polgárok és az EU intézményei közötti párbeszéd ösztönzése, a polgárok részvételével az EU politikái és azok hatása terén, valamint biztosítva a polgárok véleményének megfelelő utókövetését az EU intézményeinek részéről.

Pályázati feltételek

  • Állami szerveknek vagy jogállással és jogi személyiséggel rendelkező, nonprofit szervezetnek kell lenniük. A természetes személyek, azaz magánszemélyek nem támogathatók.
  • A támogatható országok valamelyikében kell székhellyel rendelkezniük.
  • A projektben legalább öt részt vevő országnak kell részt vennie.
  • A projektbe legalább 200 résztvevőt kell bevonni, és a résztvevők 20%-ának az eseménynek helyet adó országtól eltérő országból kell érkeznie.

A támogatás mértéke: A megítélt támogatás mértéke nem haladhatja meg a projekt támogatható költségei teljes összegének 60%-át. A támogatás összege minden esetben 100 000 EUR és 250 000 EUR között lesz.

Részletes pályázati felhívás és további információ:
Tempus Közalapítvány: www.tka.hu.
Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA): http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm