palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Felhívás Természetművészeti alkotótáborban való részvételre művészek számára

A Zengető egy kulturális és ismeretterjesztő rendezvénysorozat és összművészeti platform, amelynek célja a kender népszerűsítése a művészet eszközeivel. A Zengető szövetségre hív minden olyan alkotót vagy alkotni vágyót, aki művészi tevékenységével és kreatív gondolataival színesítené és támogatná a kezdeményezést.

Küldetésünk, hogy újraélesszük Magyarország mezőgazdaságának valaha volt egyik legjelentősebb szegmensét, a kenderkultúrát, mert hisszük, hogy ez megoldást jelenthet olyan problémákra, mint a vidéki régiók elszegényedése, a társadalmi rétegek közti szakadék mélyülése és a növekvő munkanélküliség. Fontosnak tartjuk, hogy a problémákat alulról szerveződve és közösségi módszerekkel oldjuk meg, és hogy minden résztvevő a saját tapasztalatait felhasználva és saját kreativitását megélve vehessen részt a folyamatban.

A Zengető szövetségre hív minden olyan alkotót vagy alkotni vágyót, aki művészi tevékenységével és kreatív gondolataival színesítené és támogatná a kezdeményezést.

Egy különleges mezőgazdasági központot hozunk létre egy kenderföldön, a festői Lullán, amely terepet biztosít minden művészeknek az alkotásra, ezzel kölcsönös figyelmet ébresztve e két ritkán összekapcsolódó terület résztvevői között. Az ültetvényen, a csaknem négy méter magasra megnövő kenderbe közösen megalkotunk egy óriási mandala-labirintust, amely már önmaga is egy közösségi művészeti alkotás.

Művésztelepünk tehát egyedülálló természeti közeget kínál fel az alkotáshoz, amelyben a művészet bármely ágát szívesen látjuk kibontakozni, a szobrászattól a land arton át a hangszerkészítésig. A művészeti alkotásokhoz az általunk biztosított fő alapanyag a kenderszár, amely építő- és kötöző anyagnak egyaránt ideális.

PROGRAMOK

Eseménysorozatunk a kendermagok elvetésével kezdődik. Szívesen látunk mindenkit már itt, aki szeretné megtekinteni a helyszínt, illetve megismerkedne a kender életútjával a kezdetektől fogva.

Ezt követi a kenderszárak letaposása, azaz az óriási, közösségi természetművészeti alkotás, a mandala-labirintus létrehozása.

A művésztelep már a magasra nőtt kenderlabirintusban kerül megrendezésre július közepétől. Fő alkotó- és egyben kiállítóterünket Teremtőnek nevezzük.

A művésztelep utolsó 3 napjában pedig életre kel a labirintus többi része, a Dübörgő és a Hempergő is, és így adnak otthont egy kulturális rendezvénynek, ahol változatos zenei és színházi programok, valamint a kenderről szóló előadások, workshopok és beszélgetések teszik majd teljessé a közös alkotás és a természet ajándéka, a kender ünneplését.

EGYÜTTÁLLÁS – A ZENGETŐ MŰVÉSZTELEP PÁLYÁZATA

A Zengető 7 napos alkotótábort hirdet JÚLIUS 17-23-ig mindazoknak, akik a természet tiszteletének és vele való harmóniának jegyében, közösségi alkotóterünkben megvalósítanának egy vagy több képző- vagy iparművészeti alkotást, alapvetően a kender növény felhasználásával.

A művek témáját illetően hívószavunk az EGYÜTTÁLLÁS.
Jelentkezni egyénileg vagy csoportban is lehet.
AMIT ADUNK

Az alkotáshoz alapanyagként a tavalyi aratásból megmaradt száraz, illetve idei, friss kenderszárat korlátlan mennyiségben tudunk rendelkezésre bocsátani. Szerszámokat, eszközöket is biztosítunk, de üdvözöljük, ha valaki saját felszereléssel érkezik és ennek biztonságos tárolásáról is gondoskodunk.

Az alkotófolyamatokat a kezdetektől fotó- és video dokumentációval kísérjük, amelyeket később – a résztvevők hozzájárulásával – közzéteszünk az interneten, továbbá kiállításra kerülnek az alkotótérben.

A meghívott alkotóknak napi legalább 1 alkalommal ingyenesen, napi 3 alkalommal pedig olcsó, megfizethető áron meleg étkezést biztosítunk.

A meghívott alkotók számára biztonságos camping áll rendelkezésre a sátrazáshoz.

AMIT KÉRÜNK

Pályázni a megvalósítani kívánt projekt leírásával és esetleges látványtervek mellékelésével lehet.

Letölthető dokumentum

Zengeto_muvesztelep

A pályázat leadásának határideje: 2017. június 10. (a Zengető pre-party)

A jelentkezni kívánó alkotóknak 7 nap áll rendelkezésre a projekt létrehozásához. Ha egy projekthez előzetes munkálatok szükségesek, már a mandala-labirintus kitaposásakor szervezett eseményen is el lehet kezdeni az alkotómunkát.

További információkért keresd csapatunkat az muvesztelep.zengeto@gmail.com e-mail címen vagy telefonon:
PARÁZS BIANKA: + 36 20 232 60 68
KISS ZSOLT: + 36 30 741 66 28