palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Fiatalok EUrópában Tanulmányi Verseny 2012/2013

A Sopianae Ifjúsági Egyesület és a nemzetközi Europe Direct hálózat Baranya Megyei Európai Információs Pontja immár harmadik alkalommal tanulmányi versenyt hirdet Fiatalok EUrópában elnevezéssel a Magyarországon Baranya-, Tolna- és Somogy megyei, továbbá horvátországi 7–12. osztályos általános- és középiskolások számára.

 

A verseny elsődleges célja megismertetni a Dél-dunántúli régió, valamint Horvátország magyarul beszélő fiataljaival az Európai Unió történetét, működését, az „öreg kontinens” történelmében betöltött szerepét. Megismertetni a jövő nemzedékével, miként tudják a legjobban kihasználni az Európai Unió által számukra nyújtott lehetőségeket A tanulmányi verseny folytatása a 2008–2009-ben és 2010–2011-ben megrendezett azonos nevű tanulmányi versenyeknek, melyeken több száz fiatal mérette meg tudását. A téma aktualitását hazánk európai uniós tagsága mellett az adja, hogy az Európai Unió magyar elnökségének aktív közreműködésével Horvátország 2013-ban 28. tagállamként csatlakozik az Európai Unióhoz.

A versenyre két kategóriában lehet nevezni:

I. kategória:    7. 8. 9. osztály

II. kategória:    10. 11. 12. osztály

A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak. A csapattagoknak nem kell egy évfolyamra járniuk, csak egy kategóriába kell tartozniuk. A csapatok munkáját egy felkészítő tanár koordinálhatja. Azon csapatok esetén ahol nincs felkészítő tanár a kapcsolattartó feladatát egy csapattag is elláthatja.

A megmérettetés 5+1 fordulóból áll. Az első 5 forduló során a csapatoknak egy-egy 30 kérdésből álló tesztsort kell kitölteniük, amit a verseny honlapján – www.fiatalokeuropaban.eu – tehetnek meg. A kérdések megoldásához a Sopianae Ifjúsági Egyesület és a Europe Direct | Baranya Megyei Európai Információs Pont Facebook oldalán a szervezők folyamatosan frissülő információkat helyeznek el. Személyes segítséget a Europe Direct könyvtárában és ügyfélszolgálati irodájában lehet igénybe venni.

A 2013 tavaszán megrendezésre kerülő döntőbe korcsoportonként a legjobb hat csapatot hívjuk meg. A kategóriánként legjobb három-három csapat értékes ajándékokban részesül. A verseny abszolút győztesének fődíja kirándulás Zágrábba, Horvátország fővárosába. A szervezők fenntartják a jogot a fődíj megváltoztatására.

A vetélkedő online fordulójának témakörei:

  • Horvátország társadalma, történelme
  • Horvátország és az Európai Unió kapcsolatrendszere
  • Demográfiai kihívások – öregedő Európa
  • Európa 2020 stratégia
  • A polgárok európai éve 2013

Online nevezés:  www.fiatalokeuropaban.eu

Nevezés kezdete: 2012. október 1.

Nevezési határidő:  2012. november 4.

További információ:   info@sopianae.com