palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Határon átnyúló fejlesztésekre 68 millió eurós EU támogatás

Az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Alapjának 68 millió eurós, több mint 19 milliárd forint összegű támogatásával határon átnyúló fejlesztéseket valósíthatnak meg az együttműködő magyar, szlovák, román és ukrán pályázók – jelentette be Baranyai András, az European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI) Program budapesti közös szakmai titkárságának igazgatója hétfőn Nyíregyházán, egy kisvállalkozói fórumon. A rendelkezésre álló összeg 10 százalékát gazdasági, 30 százalékát infrastrukturális, 20 százalékát intézményi, míg 25 százalékát természet- és környezetvédelmi fejlesztésre használhatják fel a felek – mondta a titkárságvezető.

Hangsúlyozta azt is, hogy a pályázóknak mindössze 5 százalékos fejlesztési forrást kell biztosítaniuk, a beruházások összegének 90 százalékát ugyanis az európai uniós, 5 százalékát pedig a nemzeti támogatás adja. Baranyi András tájékoztatása szerint a pályázati lehetőséget májusban vagy júniusban meghirdetik, és 90 nap áll majd rendelkezésre a támogatási kérelmek benyújtására. Elmondta azt is, hogy a programban a négy országból tíz megye vállalkozásai, kamarái és érdekvédelmi egyesületei vehetnek majd részt.

Magyarországról Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Szlovákiából Kassa és Eperjes, Romániából Szatmár és Máramaros, valamint úgynevezett szomszédos területként Szucsava, míg Ukrajnából Kárpátalja és Ivano-Frankivszki, illetve a szomszédos Csernovci megye a kedvezményezett.
(mti)