palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Henkel Art.Award 2013 művészeti pályázat

A közép- és kelet európai régió 23 országának kreatív vizuális művészeinek jelentkezését várják az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett Henkel Art.Award. művészeti pályázatra. A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) által kiírt, valamint a KulturKontakt Austria és a bécsi Museum of Modern Art (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – mumok) által is támogatott pályázat díjának összértéke 35 ezer euró. A győztesnek a 7000 eurós fődíj mellett lehetősége nyílik arra, hogy műveiből saját kiállítást rendezzen hazájában, illetve a bécsi mumok-ban.

A művészet szervesen hozzájárul ahhoz, hogy a régió országaiban élők jobban megértsék egymás kulturális sokszínűségét. A Henkel Art.Award. segítségével pontosan ezt a fejlődést szeretnénk támogatni Kelet-Európában – mondta Günther Thumser, a Henkel CEE elnöke.

Idén a Henkel Art.Award. ismét a festészet, grafika, fotó, videó valamint az installáció területéről benyújtott  kiemelkedő és innovatív pályaműveket díjazza, amelyekből az öt döntőst nemzetközi zsűri választja ki majd 2013 nyarán. A művészeti díj győztesét Bécsben egy gálaest keretében hirdetik ki 2013 decemberében.

A pályázat jelentőségét mutatja, hogy tavaly közel 870 fiatal jelentkezett Közép-Kelet-Európa országaiból és az elmúlt évek pályázói közül több művészt is meghívtak a későbbiekben nemzetközi kiállításokra. A Henkel Art.Award. pályázatán több magyar művész is szép eredményeket ért el: 2007-ben Domán Rajmund, magyar formatervező nyerte el a fődíjat, kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével. Saját kiállítását az APRoPÓDIUM Galériában rendezte meg. 2010-ben az installáció kategóriában Hory Gergely is bekerült az 1 100 művész közül kiválasztott legjobb öt közé.

2012-ben a nemzetközi zsűri a díjat Marge Monko észt művésznek ítélte oda.

A beküldött pályamunkákat – a korábbi évekhez hasonlóan – először hazai művészekből és szakértőkből álló zsűri bírálja el és választja ki azt az egy művészt, aki a nemzetközi mezőnybe jut. Ezt követően szakemberekből álló nemzetközi zsűri jelöl öt művészt Bécsben a Henkel Art.Award. 2013 díjra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban készült alkotásokkal lehet pályázni.

Az anyagok beadási határideje: 2013. június 7. 16 óra.

Az utóbbi években a Henkel Art.Award. számos résztvevője és nyertese szerepelt nemzetközi kiállításokon, és többen arra használták fel a pénzdíjat, hogy elindítsák nemzetközi karrierjüket.

Letölthető dokumentumok

Jelentkezési lap

pályázati kiírás

További információ a Henkel Art.Award.-al kapcsolatban: http://artaward.henkel-cee.com vagy www.facebook.com/HenkelArtAward