palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

ICOMOS-díjak három fővárosi műemlék-helyreállítására-Domonkos-rendi zárda, apácakolostor, Fővárosi Állat-és Növénykert, Budapest, VI. kerület Jókai utca 6. szám alatti irodaépület

Domonkos-rendi zárda, apácakolostorIdén a legjobbnak ítélt műemlék-helyreállításokért járó ICOMOS-díjakat három fővárosi építészeti és kulturális örökség megőrzését megvalósító projekt kapta. A Margitszigeten található Domonkos kolostor és templom romjainak bemutatását, a Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta folyó kiemelkedő színvonalú műemlék-helyreállítási munkáit, valamint a VI. ker. Terézváros, Jókai utca 6. szám alatt található irodaépület megőrzését és gondos helyreállítását díjazta az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága. Az elismeréseket a Műemléki Világnap alkalmából 2009. április 17-én Pécsett tartott Műemléki Világnapi ünnepségen adták át.

A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsát (ICOMOS-International Council on Monuments and Sites) 1965-ben Varsóban alapították.  A civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében, az itt kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságában a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei dolgoznak, akik azon fáradoznak, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívják az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására, megőrzésére. Ezért az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben ICOMOS-díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemlék-helyreállításokat.

A zsűri 2009-ben az egyik díjat a Margitszigeten található, – IV. Béla által 1252-ben alapított – Nyulak-szigeti Domonkos-rendi zárda, apácakolostor helyreállítási munkálataiért ítélte oda. A mai romterület a templom magasan álló falait és a kolostorépület feltárt és helyreállított részleteit foglalja magában, Árpád-házi Szent Margit egykori sírhelyével. A királyi udvarhely helyreállítása hiteles rom-bemutatás, az ablakok, ajtók szemléltetése, a falfestés, a középkori padlók restaurálása szakszerű és elegánsan visszafogott. A kortárs építészeti eszközöket használó (a Fővárosi Önkormányzat Település Értékvédelmi Ügyosztály koordinálásában zajló) gondos és érzékeny romkonzerválást méltónak ítélte a zsűri az ICOMOS díj elismerésre.

Díjat kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert. A zsűri indoklása szerint az intézmény az Állatkert területén található számos épület felújításával és rekonstrukciójával érdemelte ki az elismerést. A Vastagbőrűek házának helyreállítását, amely magában foglalta az egykor lebontott torony rekonstrukcióját, Europa Nostra díjjal is kitüntették.

A Fővárosi Önkormányzat – saját forrásait állami támogatással kiegészítve – 2006 óta az Állatkert beruházásaira, rekonstrukcióira, fejlesztéseire 2,7 milliárd forintot költött, ebből 2 milliárd volt a címzett támogatás. 1992 és 2005 között mintegy 3,2 milliárd forintot fordítottak hasonló célokra.

A Bíráló Bizottság díjjal jutalmazta a 2008-ban gondosan felújított  Budapest, VI. kerület Jókai utca 6. szám alatti irodaépület helyreállítását, ahol az értékes tereket, térkapcsolatokat megőrizték és magas építészeti színvonalon felújították. A helyreállítással az épület továbbra is a második világháborút követő rövid koalíciós időszak modernizmusának kiemelkedő példája maradhatott – áll az indoklásban.

Forrás: budapest.hu