palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Idegenek a kertemben

A Palantír Film Alapítvány projektfejlesztési workshopot hirdet az audiovizuális média különböző területein dolgozó, alkotó szakemberek számára. Várunk pályakezdőket, diákokat, aktív alkotókat! A workshopon való részvétel ingyenes.

Workshop időpontok:

 • Workshop 1. – 2012. június 14-16.
 • Workshop 2. – 2012. szeptember 27-29.
 • Workshop 3. + záró prezentáció – 2012. november (3+1/2 nap)

A workshop olyan médiaprojektek fejlesztését végzi, amelyek magyarországi bevándorlók élethelyzeteinek bemutatását célozzák, pl.: beilleszkedési nehézségek és sikerek, kulturális értékek cseréje, identitás változása, vegyes házasságok, második, harmadik generációs bevándorlók, családi kötelékek stb.

A workshop nem nyújt produkciós hátteret vagy financiális támogatást, nem forgalmaz filmeket. A workshop egy kreatív közeg, amelyben a szervezők, a tutorok, a meghívott szakemberek és a résztvevők közösen dolgoznak azon, hogy ki-ki a lehető legjobb minőségben legyen képes kidolgozni, megvalósítani az általa megálmodott mozgóképes projektet vagy legalább jó esélyekkel lásson neki a pénzügyi háttér megteremtésének.

A workshop nyilvános prezentációval zárul, ahol a fejlesztett projektek bemutatásra kerülnek a kulturális kormányzat döntéshozói és a magyarországi vezető médiumok képviselői előtt.

A workshop célja, hogy a fejlesztett projektek ténylegesen megvalósuljanak, és a nézők  számára hiteles, befogadható, átélhető produkciók szülessenek. Konkrét feladatunk az alkotók, médiaszakemberek interkulturális kompetenciájának, migrációs ismereteinek bővítése és médiaprojektek fejlesztése, projektötletek gondozása.

A mozgóképes műfajok és a médiahasználat tekintetében a hangsúly a migráció korrekt és kreatív bemutatásán van. Pályázni lehet dokumentumfilmmel, fikciós filmmel, animációval, TV műsorral, TV sorozattal, videobloggal, társadalmi célú hirdetésekkel, egyéb cross média projektekkel.

Két kategóriában várunk pályázatokat:

1. Projektfejlesztés:
2-3 fős stábok jelentkezhetnek konkrét audiovizuális médiaprojekttel. A stábok alatt munkacsoportokat értünk, pl.: rendező–producer, rendező–operatőr, producer– műsorvezető, szerkesztő–műsorvezető, forgatókönyvíró–rendező stb. párosok.

A projektnek már bizonyos szinten kidolgozottnak kell lennie, azaz már előzetes kutatások, terepszemlék esetleg szereplőválogatások kell, hogy megelőzzék a pályázást. Animációnál legyen forgatókönyv vázlat és/vagy figuraterv, TV-s műsorszámnál műsorterv és kidolgozott koncepció, egyéb vizuális projektnél vizuális terv stb. A projekt azonban még nem lehet „kész” abban az értelemben, hogy lényegi befolyást már nem gyakorolhatnak rá a workshopon szerzendő tapasztalatok. Szerencsés, ha a film összeállítása, vágása még nem kezdődött el, még nem fejeződött be a TV sorozat utolsó részeinek forgatása, még nem lájkolják a blogot a Facebookon.

Résztvevők tervezett száma: 6-8 projekt, 10-15 fő.

A jelentkezések alapján a workshop vezetői választják ki a projekteket, amelyeket aztán a workshop során mint „mintaprojekteket” közösen fejleszteni fogunk.

A fejlesztési munka célja, hogy a projekt a folyamat végére tiszta, átlátható és jól prezentálható formát öltsön, ami valóban közel van a megvalósuláshoz, elkészüléshez.

 A jelentkezéshez kell:

 • kitöltött pályázati adatlap
 • projekt leírás (1 oldal)
 • film- vagy műsorterv (2-3 oldal)
 • rendezői vagy szerkesztői koncepció (1 oldal)
 • bármilyen vizuális anyag a projektről (fotók, trailer, figura terv), ami rendelkezésre áll
 • a projekt tervezett költségvetése (max. 1 oldal)
 • a jelentkezők (rendező, műsorvezető, producer stb.) önéletrajza/filmográfiája (1/2-1/2 oldalban)
 • a jelentkezők (rendező, műsorvezető, producer stb.) motivációs levele – azt kell megindokolni 1/2 oldalban, hogy a pályázó miért kíván részt venni a workshopon
 • a produkciós cég vagy egyéb társaság bemutatása (max. 1 oldal)

2. Ötletfejlesztés:
Itt alkotópárosok vagy egyéni alkotók jelentkezhetnek projektötleteikkel. Pályakezdők, diákok, fiatal alkotók ötleteit várjuk elsősorban. Nem baj, ha már vannak előzetes terepszemlék vagy van vizuális terv, a fontos, hogy az ötlet kidolgozásának a lényegi szakasza még hátra legyen – ebben szeretnénk segíteni!

Résztvevők tervezett száma: 5-6 projektötlet, 5-10 fő.

Az ötleteket és ötletgazdákat a workshop vezetői választják ki.

Cél, hogy a workshop végére az ötletekből projekt tervek legyenek, amelyek határozott irányokat mutatnak a további fejlesztéshez vagy a megvalósításhoz.

A jelentkezéshez kell:

 • kitöltött pályázati adatlap
 • projekt ötlet (1/2-1 oldal)
 • leírás a problémáról vagy esetről, területről, amelyet bemutat vagy amelyre reflektál a tervezett projekt (1–2 oldal)
 • rendezői vagy szerkesztői koncepció (1/2 oldal)
 • a projekt tervezett költségvetése (legalább nagyságrendileg)
 • a jelentkezők (rendező, műsorvezető, producer stb.) önéletrajza/filmográfiája (1/2-1/2 oldalban)
 • a jelentkezők (rendező, műsorvezető, producer stb.) motivációs levele – azt kell megindokolni 1/2 oldalban, hogy a pályázó miért kíván részt venni a workshopon
 • a produkciós cég vagy egyéb társaság bemutatása (max. 1 oldal) A workshop fejlesztési folyamataiban mindkét típusú pályázók részt vesznek. A workshop teljes munkája – az egyéni konzultációk – kivételével közös tevékenység: mindenki kritizál mindenkit, mindenki javasol, mindenki bevonódik mások projektjének fejlesztésébe, projekt ötletének kidolgozásába.

Letölthető dokumentumok

Részletes pályázati felhívás
Pályázati adatlap

Pályázati határidő: 2012. április 20. péntek.

A pályázati anyagot a komlosi.orsolya@palantirfilm.hu címre kérjük elküldeni!

A résztvevők kiválasztása és kiértesítése 2012. április 30-ig történik meg.

A workshop résztvevők kiválasztásának szempontjai:

 • projektötlet eredetisége,
 • a terv megvalósíthatósága,
 • koncepció eredetisége,
 • a projekt kidolgozottsága (ötletnél nem releváns)
 • a téma migrációs aspektusa (mennyire kötődik a migráció tematikájához).

A kiválasztott résztvevőkkel részletes szerződést kötünk.

A workshoppal és a pályázással kapcsolatban további felvilágosítást Komlósi Orsolya projektkoordinátortól lehet kérni a komlosi.orsolya@palantirfilm.hu címen.

Az Idegenek a kertemben – médiaprojekt-fejlesztési workshop megvalósítását az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatja.

Bővebben: http://idegenekakertemben.hu/