palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Idén is lesz a támogatott diákmunka!

Hamarosan indul a támogatott nyári diákmunka, a program 2020. július 1. és augusztus 30. között valósul meg, amely akár 21 ezer fiatalt számára nyújt bértámogatott munkalehetőséget. Az érdeklődők már most jelentkezhetnek a területileg illetékes foglalkoztatási hivatalokban. A foglalkoztatók a munkaerőigényüket szintén a hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz nyújthatják be.

A tavalyi évben igen népszerű volt az irodai adminisztrációs munkakör, de sokan felszolgálóként, recepciósként helyezkedtek el.

 A diákoknak a tavalyi évben mintegy 90 féle munkakör nyújtott lehetőséget az államilag támogatott diákmunka keretében, amelyre idén 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Nem csak az önkormányzatok és egyházak által biztosított munkakörökben, hanem a mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén is kedvező lehetőségek várják azokat, akik a vakáció alatt dolgozni is szeretnének.

 „Nyári diákmunka 2020.” tudnivalók

A program célja a fiatalkori munkatapasztalat-szerzés mellett a későbbi munkaszocializációs folyamat elősegítése, egyben jó lehetőség a kötelező szakmai gyakorlat teljesítésére is.

Célcsoportok

Azok a 16. életévet betöltött 16-25 év közötti nappali tagozatos tanulók jelentkezhetnek a programba akik:

  • Közvetítést kérőként kérték magukat az illetékes járási (fővárosi, kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályain.
  • Nem rendelkeznek sem munkaviszonnyal, sem vállalkozói jogviszonnyal.

A program jellege

A Hivatal a fiatalok részére a munkaerőpiaci információk nyújtásán túl, a beérkezett munkaerőigényekből kínál munkalehetőséget. Fontos tudni, hogy csak Mt. hatálya alá tartozó munkaviszonyban foglalkoztathatók a diákok, amelyhez a kormány bérköltség támogatással nyújt segítséget.

A „Nyári diákmunka 2020.” pillérei:

  • Önkormányzati diákmunka
  • Mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén végzett diákmunka

Önkormányzati diákmunka: a diákok részére a területi, települési önkormányzati intézmények, illetve egyházak biztosítják a foglalkoztatást. Legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás munkavégzés támogatható. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőnél a támogatási összeg arányosan csökken.

A munkáltatók számára a szochó és a munkabér 100 százalékban megtérítésre kerül.

Havi munkabérek

  • szakképzettséget igénylő munkakör esetén 950 Ft/fő/hó;
  • szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén 750 Ft/fő/hó;

Mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén végzett diákmunka: Az idényjellegű foglalkoztatás keretében legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható legfeljebb 2 hónap időtartamra. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőnél a támogatási összeg arányosan csökken.

A munkáltatók számára a szochó és a munkabér 75 százalékban kerül megtérítésre, a fennmaradó bérköltséget és járulékokat a foglalkoztatóknak kell fizetnie.

Havi munkabérek

  • szakképzettséget igénylő munkakör esetén 950 Ft/fő/hó;
  • szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén 750 Ft/fő/hó;

A „Nyári diákmunka 2020.” időtartama, megvalósítója

2020.07.01. napjától 2020.08.31. napjáig, az ezen időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatásra vonatkozik a kötelezettség vállalás.

A programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálása mellett a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint az eljáró járási (fővárosi és kerületi) hivatalok valósítják meg.

A programmal kapcsolatban bővebb tájékoztatás a területileg illetékes állami foglakoztatási szervként eljáró járási (fővárosi és kerületi) hivataloknál kapható és a www.munka.hu weboldalon.

 A munkáltatók szintén az illetékes hivatalokhoz nyújthatják be a munkaerő-igényüket a létszám meghatározásával, és megadhatják a szakmát és a foglalkoztatási területet is. A szükséges dokumentumok letölthetők a https://nfsz.munka.hu/tart/farticle/1022  oldalról – a kapcsolódó tartalmak cím alatt.

(Forrás: Kormány.hu, Nfsz.munka.hu)